Στάχτη έγιναν περίπου 2,3 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και πάνω από 400.000 στρέμματα καλλιεργειών στους έξι νομούς που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι συνολικές καταστροφές, μόνο στους έξι νομούς, ανέρχονται σε 2.285.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 409.150 στρέμματα καλλιεργειών και 73.000 αιγοπρόβατα. Αλλά οι αριθμοί δεν λένε ποτέ όλη την αλήθεια. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι πυρόπληκτες περιοχές θα είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι φαινομενικά αναλογεί στις καμένες εκτάσεις...

  • Στην Αχαΐα κάηκαν 280.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 40.000 στρέμματα καλλιεργειών και 2.800 αιγοπρόβατα.
  • Στην Ηλεία κάηκαν 850.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 230.000 στρέμματα καλλιεργειών και 25.000 αιγοπρόβατα. 
  • Στη Μεσσηνία κάηκαν 135.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 42.500 στρέμματα καλλιεργειών και 21.500 αιγοπρόβατα. 
  • Στη Λακωνία κάηκαν 120.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 35.000 στρέμματα καλλιεργειών και 20.000 αιγοπρόβατα. 
  • Στην Αρκαδία κάηκαν 550.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 1.650 στρέμματα καλλιεργειών και 2.000 αιγοπρόβατα.
  • Στην Εύβοια κάηκαν 350.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 60.000 στρέμματα καλλιεργειών και 2.000 αιγοπρόβατα.

Οι συνολικές καταστροφές, μόνο στους έξι νομούς, ανέρχονται κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ σε 2.285.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, 409.150 στρέμματα καλλιεργειών και 73.000 αιγοπρόβατα.

Η ταυτότητα των πυρόπληκτων νομών

Αλλά οι αριθμοί δεν λένε ποτέ όλη την αλήθεια. Ομως, δεν είναι άσκοπο να δούμε τη θέση που κατέχουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές νομοί στον οικονομικό στίβο της χώρας, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που αναφέρονται στο ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή ΑΕΠ (δες στον επισυναπτόμενο πίνακα):

Ο νομός Ηλείας είναι ο τρίτος πιο φτωχός νομός της χώρας, με κριτήριο το κατά κεφαλή ΑΕΠ, ξεπερνώντας σε πλούτο μόνο τους νομούς Σερρών και Ευρυτανίας. Παράλληλα, είναι ο νομός με τις περισσότερες καταστροφές, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και κατοικίες όσο σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. «Οπου φτωχός και η μοίρα του», λοιπόν.

Από τον επισυναπτόμενο πίνακα προκύπτει ότι οι πιο πλούσιοι νομοί της εξάδας είναι η Αρκαδία και η Εύβοια. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο κατά κεφαλή πλούτος της Αρκαδίας οφείλεται στο ότι είναι από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της χώρας από τη μία, και στην ηλεκτροπαραγωγή της Μεγαλόπολης από την άλλη. Οσο για την Εύβοια, ο πλούτος της οφείλεται στα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται γύρω από τη Χαλκίδα, λόγω της γειτνίασης της περιοχής με την Αττική κι όχι στον ατομικό πλούτο των κατοίκων της.

Η φωτιά “καίει” τους αριθμούς

Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία κατ’ αρχάς δείχνουν ότι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η Ηλεία είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί με βάση τις καμένες εκτάσεις.

Στον νομό Ηλείας, λοιπόν, τον τρίτο κατά κεφαλή φτωχότερο νομό της χώρας, παράγεται το 4,4% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας, ποσοστό που είναι το 3ο υψηλότερο ανάμεσα στους 51 νομούς. Η γεωργία συμμετέχει στο ΑΕΠ του νομού με μερίδιο 22%, που είναι και το υψηλότερο σε όλη τη χώρα. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι εδώ παράγεται το 4,3% του ελληνικού λαδιού, το 4% της ελληνικής παραγωγής γάλακτος και το 3% της παραγωγής τυριού της χώρας.

Ο γεωργικός τομέας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και στον νομό Μεσσηνίας, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην δεκάδα των φτωχότερων κατά κεφαλή νομών της χώρας. Εδώ παράγεται το 10% του ελληνικού λαδιού. Στη Μεσσηνία αναλογεί το 2,2% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. Η γεωργία συμμετέχει στο ΑΕΠ του νομού με μερίδιο 11%.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους νομούς:

  • Στον νομό Αχαΐας παράγεται το 2,3% του γεωργικού προϊόντος της χώρας, ενώ η γεωργία συμμετέχει στο τοπικό ΑΕΠ με μερίδιο 5,3%. 
  • Στην Εύβοια παράγεται το 2% του γεωργικού προϊόντος της χώρας, ενώ το μερίδιο της γεωργίας στο τοπικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 6%. 
  • Στη Λακωνία παράγεται το 1,6% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας, ενώ η γεωργία συμμετέχει στο τοπικό ΑΕΠ με μερίδιο 16%. Εδώ παράγεται το 6% του ελαιολάδου. 
  • Στην Αρκαδία παράγεται το 1% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας, ενώ η γεωργία συμμετέχει στο τοπικό ΑΕΠ με μερίδιο 6%.