Είναι πολύ πιθανόν να εγκαταλείψει η Wal-Mart την προσπάθεια εξαγοράς της νοτιοαφρικανικής αλυσίδας Massmart, μετά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξέτασε τη σχετική πρόταση.

[Νότια Αφρική] Η αμερικανική αλυσίδα είχε προσφέρει 2,45 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεριδίου 51% της Massmart. Την αντίθεσή τους στην πρόταση κατέθεσαν η κυβέρνηση και τα σωματεία των εργαζομένων, αναπτύσσοντας στην Επιτροπή τις ανησυχίες τους για την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και τον κίνδυνο συρρίκνωσης της τοπικής παραγωγής.

Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, περίπου 4.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν με μια μετατόπιση μόνο κατά 1% των προμηθειών της αλυσίδας από τους τοπικούς παραγωγούς στις εισαγωγές. Η Wal-Mart δήλωσε πως δεσμεύεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για μία διετία και πως δέχεται να διατηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες της Massmart με τους προμηθευτές της, για όσο χρόνο κρίνει η Επιτροπή. Η συγκεκριμένη εξαγορά θα ήταν για την Wal-Mart η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την εξαγορά της βρετανικής Asda, το 1999, έναντι 11 δισ. δολαρίων.