Τα περίπτερά τους βρίσκονται στις πιο γνωστές γωνιές της Ομόνοιας. Γι’ αυτούς είναι οικογενειακές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Μπροστά από το EVEREST και τον «Μπακάκο» είναι ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο. Τα περίπτερά τους ξεχωρίζουν για την πληθώρα των εντύπων που διαθέτουν και ειδικά για τα έντυπα του ξένου Τύπου.

Τα περίπτερά τους βρίσκονται στις πιο γνωστές γωνιές της Ομόνοιας. Γι’ αυτούς είναι οικογενειακές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Μπροστά από το EVEREST και τον «Μπακάκο» είναι ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο. Τα περίπτερά τους ξεχωρίζουν για την πληθώρα των εντύπων που διαθέτουν και ειδικά για τα έντυπα του ξένου Τύπου.

Οι κ. Γιάννης Πλακόπουλος και Δημήτρης Αναστασιάδης μιλούν για τα έντυπα του ξένου Τύπου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους αλλοδαπούς και…όχι μόνο.

Οικογενειακές επιχειρήσεις χρόνων

«Από το 1964 έχουμε αυτό το περίπτερο στην Ομόνοια και το δουλεύουμε καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο με βάρδιες ανά οκτάωρο, εγώ, η σύζυγός μου και οι γονείς μου», λέει ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος. «Εδώ και είκοσι επτά χρόνια έχω το περίπτερο στην περιοχή της Ομόνοιας και το δουλεύω σε καθημερινή βάση, όλο το εικοσιτετράωρο, μαζί με τα αδέλφια μου», τονίζει ο κ. Δημήτρης Αναστασιάδης.

Κοινό γνώρισμα ο ξένος Τύπος

Το κοινό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι εκτός από όλα τα είδη που μπορείς να βρεις στα περίπτερά τους πουλούν και ελληνικό και ξένο Τύπο. «Τα ελληνικά έντυπα δυστυχώς μας τα σαμποτάρει ο πάγκος», λέει ο κ. Αναστασιάδης. «Οι πιο γνωστές ξένες εφημερίδες που πουλάνε περισσότερο είναι οι: «Herald Tribune», «Le Monde», «ΟΜΟHNΑ», «Μ.Κ Αθηναϊκός Κούριερ», «Athens Plus», «Koha Jone», «Gazeta Athines», «24 Yaca», ενώ από ξένα περιοδικά τα: «Uncut», «Τime», «Newsweek», «Point de Vue», «Paris Match», «Der Speigel», «Stern», «Klan», «Speed» και «Top Secret», εξηγεί ο κ. Πλακόπουλος και συμπληρώνει πως πουλιούνται περισσότερο οι εφημερίδες που απευθύνονται σε μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι Αλβανοί, Ελληνοπόντιοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Πολωνοί και Άραβες. Όσον αφορά τώρα τα ποσοστά που οι περιπτερούχοι κερδίζουν από τον ξένο Τύπο αυτά «ισχύουν έτσι όπως καθορίζονται στη σχέση τους με τα πρακτορεία. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή, αυτά είναι για μας 14-17% για τον ξένο Τύπο και 6-10% για τον ελληνικό», λέει ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος.

Τα υπέρ και τα κατά του ξένου Τύπου

Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά του ξένου Τύπου σε σχέση με τον ελληνικό ως προς την πώληση; Ο κ. Πλακόπουλος είναι σαφής: «Τα ελληνικά έντυπα δεν είναι τόσο περίπλοκα στην τοποθέτησή τους, αλλά και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Είναι και οι τίτλοι περιορισμένοι σε σχέση με τις ξένες εφημερίδες και είναι και σε μια γλώσσα που κατανοείς. Τα ξένα έντυπα έχουν καλύτερο ποσοστό κέρδους, είναι όμως πιο περίπλοκη η ταξινόμησή τους, αλλά και η πώλησή τους, αφού μιλάμε για 5.000 τίτλους! Για κάποιον που ξεκινά με ελληνικό και ξένο Τύπο το σίγουρο είναι πως με τον τελευταίο θα δυσκολευτεί. Εγώ γνωρίζω ξένες γλώσσες, εργάζομαι με την πείρα μου τώρα πια, αλλά συγχρόνως φροντίζω να τα ταξινομώ κυρίως κατά γλώσσα, θέμα και εθνικότητα, με αποτέλεσμα να διευκολύνομαι στην πώλησή τους», λέει. Αντίστοιχα, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει: «Το ίδιο πράγμα είναι. Και τα ελληνικά έντυπα θέλουν κυνήγι! Πρέπει να κόβεται και σ’ αυτά δελτίο στο όνομά μας, όπως συμβαίνει και με τον ξένο Τύπο».

Ώρες αιχμής

Η ζήτηση των ξένων εντύπων από τους πελάτες στην περιοχή της Ομόνοιας συμβαδίζει με τις ώρες των καταστημάτων. «Στο ζενίθ της δουλειάς τους είμαστε κι εμείς καλά. Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε αυξημένη κίνηση από τις 7-8 το πρωί, στα ενδιάμεσα αλλά και όταν κλείνουν τα μαγαζιά», εξηγεί ο κ. Πλακόπουλος. «Τις βραδινές ώρες η κίνηση στην περιοχή είναι λιγότερη. Πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια δούλευα πολύ καλά και τη νύχτα. Τώρα όλοι μου λένε πώς κάθεσαι εκεί πέρα στην Ομόνοια», λέει ο κ. Αναστασιάδης, μια και όπως είναι σε όλους γνωστό αρκετές φορές οι τοξικομανείς που κυκλοφορούν κυρίως στην περιοχή δημιουργούν κάποια προβλήματα.

Μεγάλο πρόβλημα οι τοξικομανείς

«Οι αλλοδαποί δεν δημιουργούν προβλήματα. Άλλωστε, αυτοί που κινούνται στην Ομόνοια έχουν άδειες. Έχουμε όμως μεγάλο πρόβλημα με τους χρήστες ναρκωτικών, που αποθαρρύνουν τους πελάτες να έρθουν στα περίπτερά μας, γιατί δημιουργείται ένα άσχημο θέαμα αλλά και ερωτηματικά για την ασφάλειά τους», επισημαίνει ο κ. Πλακόπουλος. Μια άλλη άποψη είναι αυτή του κ. Αναστασιάδη που, όπως λέει, «Εχουμε πια ξεπεράσει το πρόβλημα με τους τοξικομανείς. Όσο μπορούμε γινόμαστε καλοί με αυτούς και έτσι όλοι περνάμε καλύτερα».

Μεγάλο μέρος του εισοδήματος εξανεμίζεται από τις κλοπές

Τα κρούσματα κλοπής όλο και πληθαίνουν. «Κρούσματα κλοπής έχουμε πολλά, γιατί το περίπτερο, λόγω της περιοχής, είναι εκτεθειμένο. Στα δικά μου είδη οι δράστες είναι Έλληνες, ενώ σε κάποιους άλλους συναδέλφους με ψιλικά οι δράστες είναι αλλοδαποί. Αρκετές φορές προκαλούμε κι εμείς οι ίδιοι τους κλέφτες, επειδή βάζουμε τον κόσμο σε πειρασμό με την έκθεση κάποιων προϊόντων μας, π.χ ακριβά περιοδικά. Έτσι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας εξανεμίζεται από τις κλοπές», λέει ο κ. Πλακόπουλος, που σε συνεργασία με τα άλλα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή των οδών Αθηνάς και Σταδίου έχουν προσλάβει έναν πρόσθετο αστυφύλακα, με σκοπό να απομακρύνει όσους πλησιάζουν τα μαγαζιά τους κακόβουλα.

Της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έχει φροντίσει να έχει τρία άτομα έξω από το περίπτερό του, για να προσέχουν τα εμπορεύματα. Εκτός όμως από όλα αυτά, οι περιπτερούχοι είναι συνηθισμένοι σε διάφορα περίεργα περιστατικά, επειδή συναναστρέφονται καθημερινά με τόσο κόσμο. «Αντιμετωπίζω πάρα πολλά περιστατικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να μη μου φαίνονται πλέον κάποια πράγματα περίεργα. Ένα περιστατικό που θυμάμαι είναι ενός ταξιτζή, που ήρθε στο περίπτερο να ψωνίσει, άφησε τα κλειδιά στο ταξί του και όταν γύρισε να το πάρει αυτό είχε κάνει φτερά!», λέει ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος.

Τι θα γίνει με τα έργα στην Ομόνοια;

Τέλος, ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους περιπτερούχους της περιοχής είναι κατά πόσον τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην Ομόνοια θα τους επηρεάσουν. «Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν περίπτερα πλέον μ’ αυτά τα έργα και έτσι τίθεται σαφώς θέμα επιβίωσης. Πιστεύω όμως ότι θα μείνουν αρκετά περίπτερα στην περιοχή, γιατί αυτά καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και είναι τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας. Η αγορά μάς έχει ήδη αποδεχθεί, γιατί είμαστε εκατό χρόνια στην Ομόνοια και δεν μπήκαμε τυχαία στο χώρο. Άλλωστε, από τα περίπτερα αυτά ζουν ολόκληρες οικογένειες και επομένως το θέμα είναι και κοινωνικό και ανθρωπιστικό», επισημαίνει ο κ. Πλακόπουλος.