Σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, η συνολική πτώση του λιανικού τζίρου τον Δεκέμβριο φέτος θα φτάσει το 20%, σε σχέση με τον -επίσης κακό- Δεκέμβριο του 2009. Σε αξία η αναμενόμενη απώλεια φέτος εκτιμάται γύρω στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου ο λιανικός τζίρος, μεσοσταθμικά, θα είναι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ελαττωμένος από πέρυσι!

O φετινός Νοέμβριος, λένε οι στατιστικολόγοι, ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών. Μουντός, υγρός, με περιορισμένη ορατότητα κι έναν αρρωστημένο ήλιο, κάθε άλλο παρά ήταν σε θέση «να δώσει ένα χεράκι βοηθείας» -έστω μόνο στο επίπεδο της ψυχολογίας- στους περιδεείς καταναλωτές και στο χειμαζόμενο εμπόριο.

«Το εμπόριο», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, «έχει εισέλθει σε μία σπείρα θανάτου», ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης, ορίζει ως «τελευταία γραμμή άμυνας να σώσουμε όσες επιχειρήσεις μπορούμε από το λουκέτο»! Πιο λαϊκός ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλος, εκτιμά ότι «με το έμπα του νέου έτους, θα κλάψουν μανούλες», κάνοντας λόγο για επερχόμενη «θύελλα λουκέτων» και εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

Το φθινόπωρο φρόντισε από την αρχή του κιόλας να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες διατηρούσαν ακόμη κάποιοι έμποροι για κάποια έστω αναθέρμανση των πωλήσεών τους. Ο Σεπτέμβριος κινήθηκε σε επίπεδα ανάλογα με τα χαμηλά του Αυγούστου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ τον Οκτώβριο η «ψαλίδα» άνοιξε ακόμη περισσότερο – ίσως, μάλιστα, η πτώση σε ετήσια βάση να ξεπέρασε το -15%. Ο Νοέμβριος, όμως, ήταν καταστροφικός: Η πτώση του τζίρου, εκτιμά ο κ. Ασημακόπουλος, ήταν κατά 70% υψηλότερη του Οκτωβρίου! Ήταν ο χειρότερος Νοέμβριος της τελευταίας τεσσαρακονταετίας, από άποψη εμπορικής κίνησης, συμφωνούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων. Αλλά ο κατήφορος δεν λέει να τερματιστεί. Ο Δεκέμβριος εξελίσσεται στον χείριστο -τηρουμένων των αναλογιών- μεταπολεμικό Δεκέμβριο, με την αναμενόμενη «χασούρα» για το λιανεμπόριο να εκτιμάται γύρω στα 3 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου ο λιανικός τζίρος, μεσοσταθμικά, θα είναι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μικρότερος από πέρυσι!  Ένας «μαύρος Δεκέμβριος», λοιπόν, έρχεται να κλείσει ένα εξίσου «μαύρο» για το λιανεμπόριο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας έτος, στη διάρκεια του οποίου ο λιανικός τζίρος εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ενώ τις τάξεις των ανέργων πύκνωσαν πάνω από 160.000 άτομα, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει τις 300.000, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ.

Ανεργία: Τα δύσκολα είναι μπροστά
Η ανεργία έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες στον υπ’ αριθμό ένα εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη επισήμως στην ανεργία, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκονται περισσότερα από 600.000 άτομα (στοιχεία Αυγούστου). Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι σε αυτό τον αριθμό μέχρι το τέλος του έτους υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να προστεθούν άλλοι 140.000-150.000 απασχολούμενοι, ενώ συνολικά οι χαμένες θέσεις απασχόλησης εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών θα φτάσουν μέσα στο 2010 τις 100.000.

Ο κ. Κασιμάτης διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι τα «λουκέτα» στη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνονταν με ρυθμό 4.000 το μήνα, που σημαίνει ότι το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου χάθηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, εκτιμώντας ότι το φθινόπωρο η κατάσταση επιδεινώθηκε, συγκλίνει προς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Όμως, τα δύσκολα, σε ό,τι αφορά την ανεργία είναι ακόμη μπροστά. Το λιανικό εμπόριο, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη διαχρονικά προσφορά στον τομέα της απασχόλησης, πέρασε πλέον στα όρια της αντοχής του κι άρχισε να αιμορραγεί.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ασημακόπουλος, η αγορά εκτιμά ότι το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου θα είναι το διάστημα με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κοινωνική συνοχή. Με το τέλος των γιορτών, οι έμποροι και γενικότερα οι επιχειρήσεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βασίζουν μεγάλο μέρος των εργασιών τους στις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διάψευση των προσδοκιών τους για «ζέσταμα» της αγοράς, που θα βοηθούσε να κλείσουν κάποιες από τις ανοιχτές υποχρεώσεις τους.

Η επόμενη κίνησή τους είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα κινείται μεταξύ μοιρολατρίας και πανικού, με μόνες επιλογές το «λουκέτο» ή τη μείωση του εργατικού κόστους παντί τρόπω.


Η «μοναδικότητα» του φετινού Δεκεμβρίου
Το 2010 ήταν ένα μοναδικό από πολλές απόψεις έτος της μεταπολεμικής περιόδου. Μνημόνιο, τάχιστη αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, αποδόμηση του εργασιακού καθεστώτος και πολλά άλλα έχουν αφήσει προς το παρόν αποσβολωμένο τον έλληνα πολίτη. Για πρώτη φορά στις έξι δεκαετίες που πέρασαν από τη λήξη του Εμφυλίου, οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν όχι μόνο σε σταθερές, αλλά και σε τρέχουσες τιμές, και μάλιστα με ένα πληθωρισμό που τρέχει με ρυθμούς πάνω από 5%. Τέτοιες «μοναδικότητες» έχουν λυγίσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά, η οποία διέρχεται μια μακρά περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης.

Όμως, οι επιπτώσεις τους γίνονται αισθητές πολύ περισσότερο τούτες τις εορταστικές ημέρες, που παραδοσιακά ο καταναλωτής ξοδεύει περισσότερα, τόσο για αγορές προϊόντων όσο και για διασκέδαση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, τον Δεκέμβριο το λιανικό εμπόριο πραγματοποιεί πάνω από το 25% του ετήσιου τζίρου του, ενώ ο μέσος όρος τους υπόλοιπους μήνες δεν ξεπερνά το 8% μηνιαίως.

Ειδικότερα:
• Στην ένδυση-υπόδηση οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου αντιστοιχούν στο 25%-30% των ετήσιων πωλήσεων.
• Στα είδη δώρων το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 35%.
• Τα ζαχαροπλαστεία και τα συναφή καταστήματα πραγματοποιούν τον μήνα αυτό πάνω από το 30% του τζίρου τους.
• Στον κλάδο των παιδικών παιχνιδιών το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 60% ή και το 70%.
• Πολύ υψηλά ποσοστά του ετήσιου τζίρου τους πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Στα δε καταστήματα (εποχικής) πώλησης ειδών γιορτινού στολισμού κατοικιών, δρόμων, μαγαζιών κλπ το ποσοστό φτάνει το 100%,

Ακόμη και στα είδη διατροφής ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος τον Δεκέμβριο. Όπως εκτιμάται, σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή του στον συνολικό ετήσιο τζίρο φτάνει και το 15%.

Η «ειδοποιός» διαφορά του φετινού Δεκεμβρίου, σε σχέση με των προηγούμενων χρόνων, είναι ότι η χριστουγεννιάτικη αυλαία της αγοράς άνοιξε με τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων μειωμένα τουλάχιστον κατά 20%-25% από πέρυσι και των συνταξιούχων κατά 17%. Ο 13ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και η 13η σύνταξη, που αποτελούσαν το «καύσιμο» της εορταστικής αγοράς, περιορίστηκαν στα επίπεδα ενός επιδόματος. Από την άλλη πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας ζει ημέρες πρωτοφανούς ανεργίας, ενώ τα εισοδήματα περιορίστηκαν σημαντικά, λόγω των περικοπών στις υπερωρίες, στην εφαρμογή πιο ελαστικών μορφών εργασίας, στην εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας κλπ.

Επομένως, ούτε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς, για έναν ακόμα περισσότερο λόγο: εκτός της μείωσης των εισοδημάτων, η γενικευμένη ανασφάλεια κι η επιδείνωση των όρων εργασίας τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, τους αφαιρούν κάθε διάθεση για ψώνια, ιδιαίτερα «μη απαραίτητων» αγαθών –δηλαδή των περισσότερων που δίνουν το χρώμα των γιορτών. Υπάρχουν, όμως, και οι επιχειρηματίες, που κι αυτοί είναι καταναλωτές.

Οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα φθάνουν το ένα εκατομμύριο, που με τις οικογένειές τους καλύπτουν το 30%-40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, αλλά με αγοραστική δύναμη κάτι παραπάνω από δραστικά μειωμένη φέτος. Ούτε κι αυτοί, επομένως, είναι σε θέση να «οξυγονώσουν» την αγορά, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν να πληρώσουν και τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ φόρους, έκτακτες εισφορές, περαιώσεις, τέλη αυτοκινήτου κλπ, χώρια από τις ανοιχτές υποχρεώσεις ενός εκάστου προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους πελάτες κλπ.


20% κάτω ο φετινός τζίρος
Πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από πολλές δεκαετίες η ελληνική αγορά πορεύεται προς τις γιορτές, χωρίς το «δώρο» μεγάλου αριθμού καταναλωτών και με ψαλιδισμένους μισθούς, με τους ανέργους να οδεύουν (ή μήπως έχουν φτάσει;) στο ένα εκατομμύριο, με την ανασφάλεια στο «κόκκινο» και με τη μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις ήδη κλειστές. Σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, η πτώση του τζίρου φέτος τον Δεκέμβριο θα φτάσει το 20%, σε σχέση με τον -επίσης κακό- Δεκέμβριο του 2009. «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», λέει ο κ. Κορκίδης.

«Όμως, τι να ελπίζεις, όταν σήμερα 200.000 νοικοκυριά δεν έχουν εισόδημα από κανένα μέλος τους, καθώς τα χτύπησε καθολικά η ανεργία; Και 200.000 νοικοκυριά σημαίνουν κάπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 1/10 του συνολικού πληθυσμού της χώρας…».

Με τις δραματικές εξελίξεις του φθινοπώρου, τα ολοένα νέα και περισσότερο περιοριστικά μέτρα, την προσφυγή της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό Στήριξης, «μπήκαμε ξανά σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφολογίας και κακής ψυχολογίας», λέει ο κ. Ασημακόπουλος. «Ο κόσμος διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία, η ψυχολογία του έχει βρεθεί πάλι στο ναδίρ κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την αγορά».

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την Έρευνα Καταναλωτών Οκτωβρίου του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. Οι έλληνες καταναλωτές, για όγδοο μήνα, παρέμειναν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί. Τα συνεχή έκτακτα μέτρα δημιουργούν κοινωνική αντίδραση. Έστω κι αν δεν έχει εξωτερικευθεί ακόμη, το θέμα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους ιθύνοντες: κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κατά το 43,5% οι ερωτηθέντες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δήλωσαν ως πιο αποτελεσματική μορφή δράσης την οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο…

Μείωση για τρίτο συνεχή μήνα
Στο -11% «κόλλησε» το Σεπτέμβριο ο δείκτης πτώσης του όγκου λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση, στέλνοντας την κατανάλωση όλων των κλάδων, σε σταθερές τιμές, σε επίπεδα κάτω από αυτά που είχε πετύχει το λιανεμπόριο μια πενταετία πριν. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα κατά διψήφια ποσοστά. Ήδη φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όλες οι εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς πως το φετινό φθινόπωρο ήταν το δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών κι ότι από το νέο έτος «τελειώνουν τα ψέματα» για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμη ελπίζουν σε κάτι ή παραμένουν ανοιχτές για λόγους άσχετους προς την αγοραστική κίνηση (φορολογικούς, ασφαλιστικούς κλπ).