Τη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση στα θέματα διατροφής των παιδιών επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΤ τονίζει, μεταξύ άλλων, τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων ως εγγυητή της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων, αλλά και τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα υγείας και της ισορροπημένης διατροφής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, τονίζει πως προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αποτελώντας πλέον μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. “Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας”, αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ, “εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -και μεγάλος αριθμός παιδιών ανάμεσά τους- σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαροι. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα καθίστανται καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία όλων των μελών της οικογένειας”.

Ο ΣΕΒΤ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, και μόνο με ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής. Υπενθυμίζει, δε, μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, με πιο σημαντική την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο ενός κοινού συστήματος αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών (GDAs), το οποίο η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων αποφάσισε να εφαρμόσει σε εθελοντική βάση (η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη/GDAs αντιστοιχεί στη συνολική ημερήσια ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο/αλάτι, που ενδείκνυται να προσλαμβάνεται από τους ενήλικες).

Το σύστημα GDAs παρέχει στον καταναλωτή απλή, γρήγορη και αντικειμενική ενημέρωση, για να μπορεί να αξιολογεί τόσο το κάθε τρόφιμο χωριστά όσο και τη θέση που κατέχει αυτό στο καθημερινό του διαιτολόγιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαμορφώσει μία ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις προσωπικές του ανάγκες. ‘Ηδη, όπως μας πληροφορεί ο ΣΕΒΤ, χιλιάδες προϊόντα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με την επισήμανση αυτή, βοηθώντας τους καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους πλήρως ενημερωμένοι.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έχουν υιοθετήσει, ήδη από το 2005, τον Κώδικα Αρχών για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία.