Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου), ο ΣΕΒΤ δηλώνει ότι στόχος του είναι “η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του καταναλωτή για τη βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών και την αύξηση της σωματικής του δραστηριότητας, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει καλύτερα τις καθημερινές του επιλογές στα θέματα της διατροφής, της άσκησης και της υγείας του. Ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα και ότι για τη διατήρηση της καλής υγείας πρέπει να υιοθετείται μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με τη λελογισμένη κατανάλωση όλων των τροφίμων, σε συνδυασμό με την επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από μη ισορροπημένες διατροφικές επιλογές υποχρεώνει τη βιομηχανία τροφίμων να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην έρευνα, για να προσφέρει τρόφιμα που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των καταναλωτών και προάγουν την ανθρώπινη υγεία”.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πρόσφατη Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Λειτουργικά Τρόφιμα: Πρόκληση για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία” και στα συμπεράσματα που έδειξαν ότι “τα λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή τα τρόφιμα που παρέχουν ευεργετικά για την υγεία οφέλη, πέραν της βασικής διατροφικής τους αξίας, εφόσον φέρουν την εγγύηση της βιομηχανίας τροφίμων, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο προσφοράς στην Υγεία και στην Ευεξία των καταναλωτών”.

Ο ΣΕΒΤ μάς υπενθυμίζει, επίσης, πως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, πήρε μία σειρά από πρωτοβουλίες “με πιο σημαντική την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο ενός κοινού συστήματος αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών (GDAs), που η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων αποφάσισε να εφαρμόσει σε εθελοντική βάση. Με τον όρο Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) εννοούμε τη συνολική ημερήσια ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο/αλάτι που ενδείκνυται να προσλαμβάνεται από τους ενήλικες. Το σύστημα GDAs παρέχει στον καταναλωτή απλή, γρήγορη και αντικειμενική ενημέρωση για να μπορεί να αξιολογεί τόσο το κάθε τρόφιμα χωριστά όσο και τη θέση που έχει αυτό στο καθημερινό του διαιτολόγιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαμορφώσει μία ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις προσωπικές του ανάγκες”.

Επίσης, τονίζει πως “τα Μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έχουν υιοθετήσει από το 2005 τον Κώδικα Αρχών για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία. Πάγια άποψη της Βιομηχανίας Τροφίμων είναι ότι η συνεχής βελτίωση της διατροφής αποτελεί βήμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, των καταναλωτικών οργανώσεων, της βιομηχανίας τροφίμων και της πολιτείας”.

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ασθένειες του 21ου αιώνα, και τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξα. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι μέχρι το 2015 περίπου 2,3 δισ. ενήλικες θα είναι υπέρβαροι και 700 εκατ. παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Ο  σύγχρονος τρόπος ζωής, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση, έχει συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα σε παιδιά και έφηβους.
Στην Ελλάδα, σχεδόν το 22,5% του συνολικού πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ενώ η παχυσαρκία θεωρείται πλέον και η ίδια ασθένεια που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, μυοσκελετικών διαταραχών, ειδικότερα οστεοαρθρίτιδας, αλλά και με κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του ενδομητρίου, του στήθους και του εντέρου.