Από το 2000 και μετά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν στη διάθεσή τους επάρκεια δεδομένων, ώστε να κάνουν στατιστικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την αγοραστική συμπεριφορά των πελατών τους. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό τα αξιοποιούν, καθ’ ον χρόνον οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης ήδη στα χέρια λιανεμπορικών κολοσσών, όπως η Amazon, τους δίνουν το πλεονέκτημα όχι απλώς να προβλέπουν σωστά το μέλλον, αλλά να το «βλέπουν».

Mπαίνοντας στο γραφείο του Κλεάνθη, η μυρωδιά του παλιού χαρτιού σου τρυπά τη μύτη. Ο πατέρας του ήταν από τους παλιούς λογιστές της Αθήνας κι έχει φυλαγμένους πολλούς από τους φακέλους του, αν και οι δικαιούχοι τους έχουν πεθάνει από καιρό. Το φως της οθόνης του φορητού υπολογιστή έφτιαχνε μια όμορφη αντίθεση με το υποφωτισμένο περιβάλλον του γραφείου. Εκεί ο Κλεάνθης έχει ταξινομήσει σε ψηφιακούς φακέλους τους δικούς του πελάτες κι είναι περήφανος, γιατί με τη λειτουργία «search» του επεξεργαστή κειμένου έχει βελτιώσει σημαντικά το χρόνο αναζήτησης σε σχέση με το χρόνο που χρειάζονταν ο πατέρας του, για να βρει αυτό που έψαχνε, ανεβοκατεβάζοντας κάθε φορά φακέλους από το ράφι. Έψαχνε να βρει ένα μειονέκτημα σε αυτήν την εξέλιξη και η μόνη φευγαλέα του σκέψη ήταν ότι οι ώρες καθιστικής δουλειάς είχαν συμβάλει αρκετά στην ευτραφή κοιλίτσα του.

Αναξιοποίητα στοιχεία από Loyalty κάρτες
Είκοσι χρόνια έκλεισε το 2016 η κάρτα πιστότητας ΑΒ Plus της ΑΒ Βασιλόπουλος. Με αφορμή την επέτειο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως οι χρήστες της είχαν ανέλθει σε 2 εκατομμύρια, ξεπερνώντας σε ετήσιο τζίρο το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε μερίδιο άνω του 80% των πωλήσεων της αλυσίδας! Σύμφωνα με την εταιρεία, η ΑΒ Plus ήταν η πρώτη κάρτα που λανσαρίστηκε στον κλάδο, αποτελώντας το 1997 καινοτόμο πρόταση, που κέρδισε άμεσα τότε την προσοχή 200.000 καταναλωτών. Αν κάνουμε μια υπόθεση, ότι καθένας από τα 2 εκατομμύρια πελάτες έκανε κατά μέσο 30 αγορές ανά έτος, προκύπτει ένας αριθμός 60 εκατομμυρίων εγγραφών, οι οποίες περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα προϊόντα που αγοράστηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε συγκεκριμένες περιοχές. Θεωρητικά η ΑΒ γνωρίζει με ακρίβεια πότε ο κάθε πελάτης της χρειάζεται ανανέωση π.χ. στα ζυμαρικά ή το χαρτί τουαλέτας… Έχει, όμως αυτό πρακτικό αντίκρυσμα; Γενικότερα το πρόβλημα του direct marketing στην οργανωμένη λιανική είναι ότι ακόμα δεν αξιοποιεί με πληρότητα τον πακτωλό πληροφοριών των πληροφοριακών συστημάτων. Ίσως πρόκειται για θέμα ωρίμασης του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο παράδειγμά μας, με δεδομένο ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προσωρινά ελάχιστο ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς οι άλλες μεγάλες αλυσίδες είτε δεν έχουν καθόλου loyalty προγράμματα είτε δεν τα έχουν αναπτύξει σημαντικά, ο αγοραστής είναι τελικά ευχαριστημένος, με το επίπεδο των προσφορών μέσω των σχετικών προγραμμάτων, γιατί τουλάχιστον μειώνει το κόστος των αγορών του. Αναρωτιέται κάποιος, όμως αν αυτή η στρατηγική έχει προοπτική εξέλιξης σε κάτι πιο εύστοχο ή ο βομβαρδισμός των πελατών με πανομοιότυπες συχνά προσφορές, η έκδοση του φυλλάδιου προσφορών και, στην καλύτερη περίπτωση, οι mobile και άλλες ψηφιακές εφαρμογές είναι ό,τι περισσότερο μπορεί να συμβαίνει εσαεί στον Έλληνα καταναλωτή.

Το όνειρο των haters των ελληνικών σούπερ μάρκετ, που συχνά είναι και ερωτευμένοι με την Amazon, είναι να ξεκινήσει η εταιρεία τη λειτουργία και στη χώρα μας, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις εξατομικευμένες προσφορές της, τα drone deliveries και τα προϊόντα της Whole Foods. Κάποιοι ειδικοί της αγοράς λένε ότι το όνειρο αυτό είναι απραγματοποίητο, γιατί αποκλείεται η Amazon να ασχοληθεί με μια μικρή εθνική αγορά, όπως η ελληνική. Ωστόσο, ελληνικά online σούπερ μάρκετ –όχι απαραίτητα κάποιων μεγάλων αλυσίδων– διεκδικούν εδώ και κάποια χρόνια ένα κομμάτι της. Επίσης δύσκολος στόχος, καθώς ακόμα κι όταν πρόκειται για την οδοντόπαστα που χρησιμοποιεί κανείς μια δεκαετία, θέλει να την πιάσει στο χέρι πριν την αγοράσει. Επομένως, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών τους, οι αλυσίδες στην πλειονότητά τους δε νιώθουν ακόμα επιτακτική την ανάγκη να κάνουν μεγαλύτερα βήματα στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουν.


Πεταμένα λεφτά στην αλυσίδα τροφοδοσίας
Σε προηγούμενο τεύχος αναφερθήκαμε στο πρόβλημα της διαχείρισης των ληγμένων προϊόντων, τα οποία συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Για να φτάσει, όμως, ένα προϊόν στο τέλος του κύκλου ζωής του πάνω στο ράφι, σημαίνει ότι οι αγοραστές του το επέλεξαν λιγότερο απ’ όσο είχε προβλέψει ο λιανέμπορος. Να λοιπόν ένας καλός λόγος για να αξιοποιούν οι επιχειρηματίες τα δεδομένα των ψηφιακών τους αποθηκών: Για να βελτιώνουν τις προμήθειές τους! Όσο καλύτερα γνωρίζουν τι αγοράζει ο καταναλωτής, τόσο πιο ακριβείς γίνονται στις παραγγελίες τους. Στις αρχές της χιλιετίας η μηχανοργάνωση είχε βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν σημαντικές βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα. Απ’ όσο γνωρίζουμε, μικρές είναι οι αλλαγές που έγιναν έκτοτε, γιατί η επόμενη τεχνολογική επένδυση πρέπει να στοχεύει σε υποδομές, που θα επιτρέψουν τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας την ανάλογη ευελιξία σε ό,τι αφορά τη στάθμιση των παραγγελιών.

Πραγματικός είναι ο χρόνος που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις. Βλέπεις, δηλαδή, το κόκκινο φανάρι και σταματάς σε μερικά δευτερόλεπτα, όχι αφού το περάσεις. Αντίστοιχα το κατάστημα θα μπορεί στο μέλλον να γνωρίζει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο π.χ. ότι τελειώνουν οι μπίρες στο ράφι και να αναπληρώνει το απόθεμά τους πριν οι πελάτες το βρουν άδειο. Για την ώρα αυτό γίνεται με τη βοήθεια των ανθρώπινων αισθήσεων, δηλαδή του υπαλλήλου που δίνει το σχετικό μήνυμα στον υπεύθυνο της αποθήκης να ενεργήσει τα δέοντα.

Πετυχημένη πρόβλεψη
Ας πούμε, πηγαίνουμε μια εκδρομή, αλλά όταν φτάνουμε στον προορισμό ήδη έχει αρχίσει να βρέχει. Τι κάνουμε; Βγάζουμε από το αυτοκίνητο την ομπρέλα και τα μποτάκια, αν έχουμε, και προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, με την ευχή να μη χαλάσει. Μια καλύτερη λύση θα ήταν να έχουμε συμβουλευτεί το δελτίο καιρού, το οποίο είναι σχετικά ακριβές σε προβλέψεις 24 ωρών, και να είχαμε αναπροσαρμόσει εξαρχής το πρόγραμμά μας (καλύτερος εξοπλισμός, αλλαγή προορισμού κ.ά.).

Για να πετύχουν τα σούπερ μάρκετ ακριβή παρακολούθηση των ραφιών τους σε πραγματικό χρόνο, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες ενταγμένες πλέον υπό το IoT, απαιτούν ίσως και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Amazon έχει τη δυνατότητα να τις κάνει, οι μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις όχι. Επομένως η λύση γι’ αυτές βρίσκεται στην πολύ καλή πρόβλεψη. Θεωρητικώς τέτοιες προβλέψεις μπορούν να γίνονται, χωρίς απαραίτητα την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης. Μια καλή στατιστική ανάλυση είναι αρκετή, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή των αισθήσεων και της εμπειρίας που, παρεμβαίνοντας, μετριάζει τις τυχόν αποστάσεις των στατιστικών αποτελεσμάτων, τα οποία βασίζονται στο ιστορικό των data, από τη συγκυρία της πραγματικής ζωής των καταστημάτων.

Το μέτρο της διαφοράς
Από την πρώτη κιόλας μέρα εξαγοράς της Whole Foods η Amazon μείωσε τις τιμές της στο μοσχαρίσιο κρέας, τα οργανικά αυγά και το αβοκάντο. Η σχετική απόφαση δεν αφορούσε σε κάποια προσφορά, αλλά ήταν προϊόν της ανάλυσης δεδομένων, που έδωσαν στην Amazon την ικανότητα να ξέρει προκαταβολικά ότι η μείωση των τιμών της για προσδιορισμένη χρονική διάρκεια θα ωφελήσει την κερδοφορία της. Η διοίκηση της Amazon είναι πεισμένη ότι, αν ο πελάτης ψωνίσει ένα καλό προϊόν σε καλή τιμή, θα μείνει ευχαριστημένος και θα την προτιμήσει πάλι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, που δεν είναι της κλίμακάς της, θεωρούν επιτυχία απλώς ν’ αγοραστεί το καλό προϊόν στην καλή τιμή τώρα κι αύριο βλέπουμε… Για να είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς, μέχρι να έρθει η Amazon στα μέρη μας, δύσκολα θα μάθουμε ποιος έχει δίκιο.