Η αύξηση των πωλήσεων της Frigoglass κατά 24,6% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 αναμένεται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως το… μαξιλαράκι ασφαλείας της εταιρείας ενόψει ενός δύσκολου και γεμάτου προκλήσεις 2022, στο σύνολό του ως οικονομικό έτος.

Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2022 για τη Frigoglass διαμορφώθηκαν σε 119,4 εκατ. ευρώ έναντι 95,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες θετικές ειδήσεις ήταν η εξαιρετικά αυξημένες πωλήσεις στον κλάδο υαλουργίας κατά 51%.

Στα συγκεκριμένα προϊόντα συνεχίστηκε η δυναμική ζήτηση, αλλά θετικό ρόλο έπαιξε και η αναπροσαρμογή προς τα επάνω στις τιμές.

Νίκος Μαµουλής, διευθύνων σύµβουλος, Frigoglass

Μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Frigoglass ανακατασκευάζει το εργοστάσιό της στη Ρουμανία
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ενισχύθηκαν με 10 εκατ. ευρώ, με την καταβολή ασφαλιστικής αποζημίωσης τον Φεβρουάριο 2022 για υλικές ζημιές, αναφορικά με το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας το 2021.

Άλλα 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη Frigoglass ως αποζημίωση για τη διακοπή εργασιών λόγω της πυρκαγιάς. Θυμίζουμε ότι το συνολικό ύψος ασφαλιστικής αποζημίωσης προς τη Frigoglass είναι 42 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι εργασίες ανακατασκευής του προχωρούν χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.

|Με την ευκαιρία της ανακατασκευής, τέθηκε σε εφαρμογή και το σχέδιο ενίσχυσης της γραμμής συναρμολόγησης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2022, πριν τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο.

Η Frigoglass κάνει επενδύσεις, παρά το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Οι κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας αυξήθηκαν από 1,39 εκατ. ευρώ σε 4,82 εκατ. ευρώ στη σχέση του πρώτου τριμήνου του 2022 με εκείνο του 2021.

Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας και η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας έφεραν ακυρώσεις παραγγελιών και τελικά, καθαρές ζημίες
Άλλωστε, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην παραγωγή σε Ρωσία και Ρουμανία αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα για το 2022, όπως παραδέχεται η ίδια η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση.

Οι πωλήσεις του κλάδου επαγγελματικής ψύξης τον Μάρτιο επηρεάστηκαν σημαντικά από ακυρώσεις παραγγελιών στη Ρωσία και από καθυστερήσεις στις παραδόσεις επαγγελματικών ψυγείων σε όλη την Ευρώπη. “Οι προκλήσεις που δημιούργησε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματά μας τον Μάρτιο”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, Νίκος Μαμουλής.

Το περιθώριο κερδών EBITDA επηρεάστηκε αρνητικά κυρίως από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών, τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες στην Ουκρανία, καθώς και το λιγότερο ευνοϊκό ενεργειακό μείγμα στη Νιγηρία και τελικά εμφάνισε ζημίες κατά 29,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021: 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,44 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών επιδόσεων του μηνός Μαρτίου. Ακόμη, το μικτό κέρδος του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, ανήλθε σε 19,8 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 13,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 730 μονάδες βάσης, σε 16,6%.

Οι καθαρές ζημίες του Ομίλου Frigoglass ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter