Πλήρης είναι η αποχή του οργανωμένου λιανεμπορίου από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, με αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού. Οι παροχές του ΟΑΕΔ προς τις επιχείρησεις είναι πλέον παντελώς «άχρηστες» και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων μηδενική. Τα προβλήματα άρχισαν πέρυσι, όταν ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τις προϋποθέσεις έγκρισης των αιτήσεων που υπέβαλαν τα σούπερ μάρκετ, αυξάνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα σε πέντε και έξι μήνες (!), με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η επιδότηση κάθε νέας θέσης εργασίας.
Πλήρης είναι η αποχή του οργανωμένου λιανεμπορίου από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, με αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού. Οι παροχές του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις είναι πλέον παντελώς «άχρηστες» και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων μηδενική.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελή Παντελιάδη, «τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου τις αποθάρρυναν και τις οδήγησαν στην απόφαση να μην υποβάλλουν πλέον αιτήσεις, καθ’ ότι θεωρούν δεδομένη την απόρριψή τους». Μάλιστα ο κ. Παντελιάδης σχολιάζει ως «προκλητική» τη στάση του διοικητή του Οργανισμού, κ. Γ. Νικολάου, να επιρρίπτει στις επιχειρήσεις τις ευθύνες για τη μη συμμετοχή τους στα προγράμματα απασχόλησης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «οι αλυσίδες δεν… γυρίζουν την πλάτη τους στον Οργανισμό, αντίθετα λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής τους και της συνεχούς ίδρυσης νέων καταστημάτων δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας στην Αττική και την περιφέρεια και θα ήθελαν πολύ να επωφεληθούν από αυτά τα προγράμματα».
Αντίθετα όμως με τα όσα θα έπρεπε να συμβαίνουν, οι δυσκολίες που προκύπτουν από πλευράς τοπικών υποκαταστημάτων του ΟΑΕΔ καθιστούν την επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας απαγορευτική. Κατά τον ΣΕΣΜΕ τα προβλήματα άρχισαν το 2002, όταν ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τις προϋποθέσεις έγκρισης των αιτήσεων που υπέβαλαν τα σούπερ μάρκετ. Ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυξήθηκε από τον ένα μήνα που ίσχυε κατά το παρελθόν σε πέντε και έξι μήνες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η επιδότηση κάθε νέας θέσης εργασίας.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ήταν αυτό της Κατερίνης, όπου το τοπικό κατάστημα υπέβαλε αίτηση την 1η Ιουλίου 2002 για να λάβει τη σχετική έγκριση στις 9 Δεκεμβρίου 2002 (!), παρ’ ότι είχε επισημανθεί ότι οι προσλήψεις έπρεπε να υλοποιηθούν έως το τέλος Ιουλίου. Έτσι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς να επιδοτηθούν λόγω της καθυστερημένης απόφασης του ΟΑΕΔ.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2003
Ο ΣΕΣΜΕ επισημαίνει επίσης ότι το 2003 η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, άλλαξε προς το χειρότερο. Ο Οργανισμός αποφάσισε ότι οι αιτήσεις για την επιδότηση όλων των υπό δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως το τέλος του έτους έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η παράταση ενός μηνός που δόθηκε στην εν λόγω προθεσμία έγινε γνωστή στον Σύνδεσμο από δημοσιεύματα των εφημερίδων. Η νέα πολιτική του Οργανισμού οδήγησε στον αποκλεισμό από τα προγράμματα όσων προσλήψεων έγιναν ή μπορούσαν να γίνουν στο α' τρίμηνο του 2003, αλλά και όσων αποφασίστηκαν μετά την προθεσμία της 31ης Μαρτίου, αφού καμία αλυσίδα δεν είχε και δεν έχει πλέον δικαίωμα υποβολής αίτησης.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ΟΑΕΔ στα δικαιολογητικά των φακέλων έχει συμπεριλάβει και την άδεια λειτουργίας του καταστήματος, όταν γνωρίζει ότι η άδεια εκδίδεται λίγο πριν τη λειτουργία της κάθε μονάδας και οι προσλήψεις προγραμματίζονται αρκετούς μήνες – νωρίτερα. Εξαιτίας αυτής της απόφασης του Οργανισμού η συμμετοχή των σούπερ μάκρετ στα προγράμματα απασχόλησης καθίσταται οριστικά αδύνατη.
Το «σελφ-σέρβις», σε διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων, προσπάθησε επανειλημμένως, να επικοινωνήσει με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γ. Νικολάου, προκειμένου να δημοσιεύσει τις απαντήσεις του Οργανισμού στις αιτιάσεις του ΣΕΣΜΕ, πλην όμως ο κ. Γ. Νικολάου ήταν μονίμως απών…