Σε μια διετία, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία και κυρίως τις επιδόσεις της, εισέρχεται η Πέντε, η οποία προγραμματίζει «σερί επενδύσεων», εστιασμένο κατά κύριο λόγο στις υποδομές της. Ειδικότερα, ψηλά στην ατζέντα της αλυσίδας βρίσκονται οι επενδύσεις στο δίκτυο των καταστημάτων της, τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις και το σχεδιαζόμενο εδώ και χρόνια κτιριακό της συγκρότημα στη Σαλαμίνα.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αν και παρήλθε μεγάλο διάστημα χρόνου από την απόφαση της διοίκησης της Πέντε να υλοποιήσει τη σχετική επένδυση υψηλού κόστους, ένα έργο το οποίο αναμένεται ότι θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ, τροποποίησε μερικώς, στο μεταξύ, τα σχέδια σε ό,τι αφορά τις χρήσεις του προς ανέγερση ακινήτου, προβαίνοντας σε αναθεώρηση της άδειάς του. Εφόσον ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και μάλιστα με ταχύρρυθμα.

Πάντως, το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο της Πέντε αναμένεται να είναι αυτό της οργάνωσης ενός σύγχρονου hyper logistic center, το οποίο η διοίκηση της εταιρείας μελετά εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει κάνει μέχρι σήμερα το αποφασιστικό βήμα. Όμως, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη «ο κύβος ερρίφθη», καθώς η υλοποίηση του έργου θεωρείται πλέον ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Από αυτή την άποψη θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια το αργότερο έως τα τέλη του έτους να έχει επιλεγεί το οικόπεδο, όπου θα εγκατασταθεί το κέντρο, δηλαδή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, ένα ακίνητο περίπου 100 στρεμμάτων με στεγασμένους χώρους 50.000τμ-60.000τμ . Κατά τις ίδιες πληροφορίες ως επικρατέστερες περιοχές για την αναζήτηση του σχετικού ακινήτου έχουν προκριθεί ο Αυλώνας, το Σχηματάρι και το Θριάσιο. Η εταιρεία θα επιδιώξει οι κεντρικές της αποθήκες να βρίσκονται κοντά στον άξονα είτε της Εθνικής Οδού είτε της Αττικής Οδού και σε κάθε περίπτωση, κατά το δυνατόν κοντύτερα στην Αθήνα.

Σημειώνουμε ότι σήμερα η Πέντε λειτουργεί κεντρικές αποθήκες σε τριώροφο ακίνητο στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, μέσω του οποίου διακινεί κεντρικοποιημένα ένα μικρό ποσοστό μόνο των προϊόντων που εμπορεύεται. Η πρόθεσή της είναι, μέσω του νέου logistic center, να διαχειρίζεται και να διακινεί κεντρικά τουλάχιστον το 75% των κωδικών προϊόντων, που διατίθενται από τα ράφια της. Η λειτουργία του κέντρου αφενός θα επιταχύνει το χρόνο διακίνησής τους στο δίκτυο των καταστημάτων και αφετέρου θα μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη της αλυσίδας, προσδίδοντάς της ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που σήμερα της λείπει.

Τέσσερα νέα καταστήματα
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο δίκτυο των καταστημάτων της, η διοίκηση της Πέντε βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας των απαιτούμενων για την αδειοδότηση της ανέγερσης τριών νέων σούπερ μάρκετ σε δικά της οικόπεδα, ενώ ήδη έχει στα χέρια της την άδεια για την κατασκευή ενός ακόμα στην περιοχή της Κορίνθου.

Σε ότι αφορά, τέλος, τη λειτουργία του e-shop της, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις στην οργάνωσή του. Όμως, τα στελέχη της Πέντε θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να το ενεργοποιήσουν πριν από το τέλος του έτους. Η είσοδος της αλυσίδας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα της εξασφαλίσει κυρίως πρόσβαση στο νεανικό κοινό, δηλαδή σχέσεις με τις νεότερες γενιές καταναλωτών, τις οποίες ως τώρα αδυνατεί να προσεγγίσει μη διαθέτοντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία.