Χωρίς να είναι ακόμα γνωστά τα αποτελέσματα των εντατικών διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εταίρους στην ΕΕ, η νέα κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», κυρίως το μέρος του που αφορά την κοινωνική κρίση, καθώς επίσης και σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σίγουρα μπορεί να δώσουν κάποια ανάσα στις επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, σε ποσοστά άνω του 70% βάσει των πρώτων μετεκλογικών δημοσκοπήσεων, φέρεται να εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ είναι πρωτόγνωρη η πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων, χωρίς ΜΑΤ, «κλούβες» και προστατευτικά κιγκλιδώματα, για τη στήριξη των διαπραγματευτικών χειρισμών της.

Για «μια μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Αναφερόμενος ειδικότερα στο μέρος εκείνο του κυβερνητικού προγράμματος που αφορά στην επιχειρηματικότητα, ο νέος υπουργός έδωσε το περίγραμμα των μέτρων που στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση των επιχειρηματιών.

Εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των δανείων των επιχειρήσεων με φιλικό τρόπο και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ένα νέο αναπτυξιακό νόμο με κίνητρα για επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια, τη μεταστροφή του σύνθετου εξαγωγικού θεσμικού πλαισίου και την απλοποίηση των διαδικασιών, με τη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα των ΚΕΠ. Επίσης, κατηγορηματικός ήταν στο θέμα της αργίας της Κυριακής: «Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τουριστικές περιοχές όπου τα μαγαζιά λειτουργούν τις Κυριακές, αλλά με απόφαση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.

Σημαντική για τους επιχειρηματίες που έχασαν τα πάντα στη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης θεωρείται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που προανήγγειλε ο υπουργός, όπως επίσης και η άμεση παρουσίαση νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της αναδιάρθρωσης των δανείων και της μεταφοράς τους από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης, για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στα όρια της φτώχειας.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση υπόσχεται περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ανάσα ανακούφισης θα δώσει, αφενός, στο σύνολο των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών η κατάργηση της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% και, αφετέρου, για όλους ανεξαίρετα τους φορολογούμενους, η καθιέρωση αφορολογήτου 12.000 ευρώ.

«Η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πλαίσιο χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και εξειδίκευσης από τους υπουργούς, κυρίως ως προς το επίπεδο των χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό ότι ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη επανεκκίνησης του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ιστορική ευκαιρία για να αναστραφεί η αδιέξοδη και καταστροφική πορεία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η θέση τα χώρας στην ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι πλήρωσαν με πολύ βαρύ τίμημα την πολιτική της λιτότητας. Ειδικότερα:

  • Περισσότερες από 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά. Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της κρίσης.
  • Στο 70% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, μειώθηκε ο τζίρος τους σωρευτικά κατά 75%.
  • Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις έχουν οφειλές και χρέη στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
  • Περίπου 370.000 επιχειρηματίες είναι σήμερα ανασφάλιστοι.

Έρευνες ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ για την κίνηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι έξι στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι ο τζίρος τους κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της περασμένης χρονιάς, τρεις στους δέκα ότι παρέμεινε αμετάβλητος και μόνο ένας στους δέκα δήλωσε αύξηση των πωλήσεων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις. Κατά το 71% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό εμφάνισαν μικρότερες πωλήσεις, ενώ καθοδικά κινήθηκε ο τζίρος στο 90% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών κάτω των 15.000 ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο τροφίμων και ποτών, μειωμένος ήταν ο τζίρος στο 59% των επιχειρήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού έφτασε το 70%, στην ένδυση-υπόδηση το 57% και στους λοιπούς κλάδους λιανικού εμπορίου σε ποσοστό το 75%. Σε ό,τι αφορά τις χειμερινές εκπτώσεις, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο συνολικός τζίρος θα είναι μειωμένος κατά 5%-8% και θα φτάσει τα 5-5,1 δισ. ευρώ έναντι 5,37 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και 9,24 δισ. ευρώ το 2010, δηλαδή λίγους μήνες πριν την υπογραφή του μνημονίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ετήσιας έρευνας της ΓΣΕΒΕ, που πιστοποιούν την ανατροπή των καταναλωτικών προτύπων τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην καθημερινότητά τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, 7 στους 10 καταναλωτές «τρώνε από τα έτοιμα», δηλαδή χρησιμοποιούν χρήματα από αποταμίευση για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 56,5%.

Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες δανείζεται από φίλους και συγγενείς, ένας στους τέσσερεις «φορτώνει» τις τρέχουσες υποχρεώσεις του στην πιστωτική κάρτα, ενώ κατά το 13,3% πούλησαν περιουσιακά στοιχεία και κατά το 5,8% ξεπούλησαν κοσμήματα σε ενεχυροδανειστήρια. Από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας αξίζει να επισημανθούν τα εξής: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες αναμένουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές για να αγοράσουν βασικά αγαθά, ενώ περίπου κατά το 10% τα προμηθεύονται από κοινωνικά παντοπωλεία. Κατά το 52% μείωσαν τις δαπάνες τους για αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης το 2014, σε σχέση με το 2013, ενώ στα είδη διατροφής το ποσοστό είναι αντίστοιχο, 50,9%! Επίσης, κατά το 50,7% τα νοικοκυριά έχουν «ψαλιδίσει» τις δαπάνες τους για ταβέρνες, κατά το 47,7% για καφέ, μπαρ, σινεμά κλπ, κατά το 46,5% για θέρμανση, κατά το 34% για ποτά και τσιγάρα κλπ. Στον «πάτο» του πίνακα των περικοπών βρίσκεται η κατηγορία εκπαίδευση: Μόλις το 10% των νοικοκυριών περιέκοψαν τις σχετικές δαπάνες τους, ενώ σε ποσοστό 8,6% τις αύξησαν, προς δόξαν της παραπαιδείας, φυσικά.

Έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι έστω και μια μικρή αύξηση στις τιμές των τροφίμων τους δημιουργεί προβλήματα, με το αντίστοιχο ποσοστό στους λογαριασμούς του σπιτιού να φτάνει το 51,5%, στη θέρμανση το 23,5% και στα φάρμακα το 22,5%. Τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι έχουν αναγκαστεί να αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Σημειώνεται ότι πάνω από το 30% των νοικοκυριών διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, περίπου κατά το 36% (πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά) έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο, αλλά μόνο κατά το 8,9% των ανέργων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας! Απογοητευτικότατο είναι το γεγονός ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για πάνω από το μισό των νοικοκυριών (52%) -το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.