Τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον των εξαγορών και συγχωνεύσεων για το έτος 2021 κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Η συνολική αξία συναλλαγών που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για την ελληνική οικονομία το έτος 2021 έφθασε τα 4,3 δισ. ευρώ και ο κλάδος τροφίμων και ποτών κατέγραψε μερίδιο 15,5%, δηλαδή 666,5 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο των τροφίμων και ποτών καταγράφηκαν 17 συναλλαγές.

Οι μισές συναλλαγές αναδιάρθρωσης του 2021 αφορούσαν τρόφιμα και ποτά
Στις συναλλαγές αναδιάθρωσης του 2021, περιλαμβάνονται η εξαγορά της Δίρφυς ΑΕ από τη Λουξ – Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ στις 25 Νοεμβρίου 2021 και η εξαγορά της Οινοποιίας Μαλαματίνα ΑΕΒΕ από τον Όμιλο Mantis στις 22 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που επικυρώθηκε για την Οινοποιία Μαλαματίνα, δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Δίρφυς ΑΕ από τη Λουξ – Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, το 42,34% των μετοχών της εταιρείας νερού Δίρφυς ΑΕ αποκτήθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πλειστηριασμού, με συνολικό τίμημα εξαγοράς που διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκαν το 2021 στην ελληνική αγορά ήταν συνολικά τέσσερις, με τις δύο, δηλαδή τις μισές από αυτές, να συγκεντρώνονται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Οι πρώτες συναλλαγές του 2022
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez International, με το τίμημα της εξαγοράς να ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η Coca Cola HBC ολοκλήρωσε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 την απόκτηση του 52,7% της Coca Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι 259 εκατ. ευρώ. Η απόκτηση του εναπομείναντος 42% ολοκληρώθηκε στο τέλος του ίδιου μηνός, με το τίμημα να εκτιμάται στα 123 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η Dardanel Onentas Gida Sanayi AS εξαγόρασε την G. Kallimanis SA έναντι 6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγορές των εταιρειών Άλφα Διανομές, Inkat, Delivery.gr και Ε-table από την Delivery Hero αναμένουν την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το συνολικό τίμημα των παραπάνω συναλλαγών εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Οι συναλλαγές του πρώτου τριμήνου 2021
Τον Ιανουάριο του 2021, η Κρητικός απέκτησε ποσοστό 49% της CRM – Greek Crete SA, η οποία εδρεύει στους Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Επισήμως, πλέον, η Κρητικός κατέχει το 100% των μετοχών της. Παράλληλα, η Elikonos 2 ανακοίνωσε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος ΑΕ, εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο Μέγας Γύρος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα.

Έναν μήνα μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2021, η Elikonos 2 ανακοίνωσε και νέα επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ, μέσω της απόκτησης μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία Eurocatering SA, που αποτελεί ηγέτη στην αγορά στην πώληση φρέσκων λαχανικών και επεξεργασμένων σαλατών. Μαζί με την Elikonos 2, το EOS Hellenic Renaissance Fund συνεπενδύει στην Eurocatering ΑΕ, με ποσό που αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ. Η Elikonos 2 συνέχισε τις επενδύσεις σε βιομηχανία και υπηρεσίες τον Οκτώβριο του 2021, αφενός με επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στην Etpa Packaging ΑΕ και αφετέρου με απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία πώλησης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών ανάπτυξης επιχειρήσεων για τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, ComSys. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Elikonos 2 ανακοίνωσε επίσης επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ και απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Select Fish AE.

Τον Μάρτιο του 2021, το SMERemedium Cap Investment Fund (SMERC) προχώρησε στη στρατηγική εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εξαγωγικής εταιρείας νωπών φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα, έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε να αποδεχτεί τη δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners για την αγορά της Vivartia Holdings, έναντι τιμήματος 161,1 εκατ. ευρώ. Η CVC Capital Partners Limited απέκτησε επίσης το Μάιο του 2021 το πλειοψηφικό μερίδιο της Δωδώνη Α.Ε., παραγωγού και εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων, από την SI Capital Partners, έναντι 55 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο τρίμηνο 2021
Τον Μάιο 2021, η Χήτος ΑΕ προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού, Ζήρεια ΕΠΕ, της οποίας οι εγκαταστάσεις, βρίσκονται σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή της Κυλλήνης Στυμφαλίας. Το τίμημα της συγκεκριμένης εξαγοράς έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, η Coca-Cola HBC AG εξαγόρασε την Wabi CCH BV, δηλαδή τον ολλανδικό πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών που συνδέει χονδρεμπόρους, λιανοπωλητές, προμηθευτές και καταναλωτές συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών, δίχως το τίμημα της εξαγοράς να γίνει γνωστό. Η Coca-Cola HBC AG υπέγραψε και τον Οκτώβριο του 2021 συμφωνία για την απόκτηση του 30% της ιταλικής εταιρείας παραγωγής καφ,έ Casa Del Caffe Vergnano SpA.

Θερμός Ιούλιος
Τον Ιούλιο του 2021, το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες εξαγοράζεται από το SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία Ταϊζούν Χορακιβάλα, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Επίσης τον Ιούλιο, η Minerva SA εξαγόρασε, έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος, τον κλάδο βιομηχανικών προϊόντων τομάτας από την Elais Unilever SA, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Pummaro και Pelargos κι ακόμη, το 66,66% των μετοχών της Mediterranean Foods SA, ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή ελαιόλαδου. Επίσης τον Ιούλιο του 2021, η οικογένεια Χατζάκου ολοκλήρωσε την απόκτηση της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι το μερίδιό της στον κλάδο των τροφίμων και του γάλακτος.

Δραστήριο τέταρτο τρίμηνο 2021
Τον Νοέμβριο του 2021, η ΟΚ! Anytime Markets ΑΕ ανακοίνωσε την εξαγορά της Kosmothess Cash & Carry, η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέθοδο του franchise σε καταστήματα ψιλικών, με το τίμημα της εξαγοράς να μη γίνεται γνωστό.

Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία Foodlink απέκτησε έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 55% της εταιρείας General Meta.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του 23,57% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς η Foodlink ΑΕ κατείχε ήδη ποσοστό 31,43% στη General Meta.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η ελληνική εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών, τοματών και άλλων προϊόντων διατροφής Melissa Kikizas SA έναντι αδιευκρίνιστου τιμήματος εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία παραγωγής βρώσιμων ελαίων, Terra Creta SA, από τον Όμιλο IOGR.

Τον ίδιο μήνα, η ΔΕΛΤΑ Τροφίμων Μονοπρόσωπη Α.Ε. η οποία είναι θυγατρική της Vivartia Συμμετοχών ΑΕ σε ποσοστό 100%, ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ, μαζί με τα δικαιώματα ψήφου. Οι οικονομικοί όροι της συγκεκριμένης συναλλαγής δεν έγιναν γνωστοί.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Vivartia Συμμετοχών ΑΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή μεταβίβασης του 26% της εταιρείας Ελληνική Ζύμη ΑΕ στην Μπάρμπα Στάθης ΑΕ, η οποία κατέχει πλέον το 75% της Ελληνικής Ζύμης ΑΕ.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκε η συναλλαγή μεταβίβασης του 24% των μετοχών της εταιρείας Άλεσις ΑΕ.

Η Μπάρμπα Στάθης ΑΕ κατέχει πλέον και το 75% της Άλεσις ΑΕ. Για αμφότερες τις μειοψηφικές συναλλαγές, τα τιμήματα δεν έγιναν γνωστά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter