Σημαντικές αντοχές απέναντι στην κρίση επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις-μέλη του ομίλου αγορών ΕΛΕΤΑ, αφού συνολικά το 2011 κατάφεραν όχι απλώς να συγκρατήσουν τα έσοδά τους στα επίπεδα του 2010, αλλά και να τα αυξήσουν οριακά, περίπου κατά 1,2 %.

Σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από τον ΕΛΕΤΑ, το 2011 έκλεισε με τον συνολικό τζίρο των 600 σημείων λιανικής πώλησης, που συντηρούν οι 360 επιχειρήσεις-μέλη του ομίλου, να διαμορφώνεται στα 515 εκατ. ευρώ, οπότε τα αποτελέσματα του δικτύου πωλήσεων εμφάνισαν την εικόνα που είχαν το 2010.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος είχε μικρή απώλεια καταστημάτων, λόγω των «λουκέτων» που έβαλαν οι ιδιοκτήτες τους, όμως η εγγραφή νέων μελών στον όμιλο εντέλει συντήρησε τον αριθμό τους. Ειδικότερα, εκτός ομίλου αγορών τέθηκαν τα τελευταίο διάστημα 5 επιχειρηματίες, αλλά αντίστοιχος ήταν ο αριθμός εκείνων που εγγράφηκαν, ανανεώνοντας το δυναμικό των μελών του.

Για φέτος παράγοντες της διοίκησης του ΕΛΕΤΑ λένε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις, λόγω της πολιτικο-οικονομικής ρευστότητας στη ζωή της χώρας, αλλά και του ισχυρού ενδεχόμενου να επιβληθεί τον Ιούνιο νέο «πακέτο» μέτρων, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης της χώρας στους στόχους του δεύτερου μνημονίου.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου ευελπιστεί ότι τα μέλη του θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα μεγέθη τους, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την καταγραφή της πτώσης των εσόδων τους. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών, σημειώνεται ότι ο όμιλος ασκεί σταθερή πολιτική εξόφλησης των προμηθευτών του σε διάστημα 90 ημερών, ενώ αντίστοιχος είναι ο χρόνος εξόφλησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων-μελών προς τον όμιλο.

Σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, όπως μας εξηγήθηκε, τόσο ο όμιλος ως νομικό πρόσωπο όσο και η συντριπτική πλειονότητα των μελών του δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα, κυρίως γιατί δεν έχουν ανοιχτές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, αλλά και γιατί οι χωρίς αντίκρισμα επιταγές είναι εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού καθότι υπάρχουν οι εγγυητικές επιστολές των τραπεζών.

«Με περιορισμένο τον δείκτη των επισφαλειών και σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό τα μέλη μας μπορούν να ελπίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν αντοχή στις επιπτώσεις της κρίσης, ακόμη και στην περίπτωση που φέτος εμφανίσουν κάμψη τζίρου», δηλώνει με έμφαση στέλεχος της διοίκησης του ομίλου.

«Πάγωσαν» τα επενδυτικά σχέδια
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επενδύσεων, πέρυσι και πολύ περισσότερο φέτος ο ΕΛΕΤΑ έχει περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα. Στην ουσία έχει «παγώσει» σχεδόν το σύνολο των επενδυτικών του πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το πρόγραμμα επενδύσεων κάθε χρόνο για την επέκταση της υιοθέτησης της ενιαίας ταυτότητας των καταστημάτων του δικτύου του. Ήδη από πέρυσι ο αριθμός των σημείων πώλησης που έχουν προτυποποιηθεί έχει παραμείνει σταθερός στα 180 καταστήματα.

Όπως όλα δείχνουν, έως το τέλος του έτους δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα, λόγω της εύλογης απροθυμίας των επιχειρηματιών του ομίλου να επενδύσουν για την αναμόρφωση-αναβάθμιση των εμπορικών μονάδων τους. Αν κάπου διατίθενται κεφάλαια είναι μόνο για την τόνωση της συλλογής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Κι εκεί, όμως, περιορισμένα, εφόσον ο όμιλος έχει ήδη οργανώνει με επιτυχία το κωδικολόγιό του.

Τέλος, ο ΕΛΕΤΑ δίνει έμφαση στις προωθητικές ενέργειες, μέσω των φυλλαδίων του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών του και να καθίσταται πιο ανταγωνιστικός.