Κυριολεκτικά «κολασμένο» για την αγορά θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο παραδοσιακά σε πολλούς κλάδους πραγματοποιείται πάνω από το 50% του ετήσιου λιανεμπορικού τζίρου. Και τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις συνήθιζαν να συσσωρεύουν το διάστημα αυτό μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις, για να κλείσουν κάπως οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους. Φέτος, όμως, η αφαίμαξη των εισοδημάτων ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία...

Το «τσεκούρωμα» χωρίς αναισθητικό θα συνεχιστεί και το 2012, πράγμα που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τις εμπορικές επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Το τρίμηνο αυτό οι έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά (μέχρι 3% των εισοδημάτων τους), τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ, έκτακτη εισφορά για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών, σκάφη, πισίνες κλπ, έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ (που τελικά μόνο έκτακτη δεν είναι) από 3 ως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι δόσεις για την τακτοποίηση των ημι-υπαίθριων, ενώ άνοιξε και ο φάκελος της «τακτοποίησης» των αυθαίρετων κτισμάτων, που αναμένεται ότι θα αφαιμάξει αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό από εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες.

Παράλληλα, το ενιαίο μισθολόγιο που τίθεται σε εφαρμογή έχει παγώσει κάθε καταναλωτική κίνηση από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το νέο κλάδεμα των συντάξεων των 1.000 ή των 1.400 ευρώ, αφαιρεί από τους συνταξιούχους τη δυνατότητα ακόμη και να κάνουν το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο δωράκι στα εγγόνια τους.

Τα φορολογικά μέτρα, τέλος, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, την αναδρομική είσπραξη των επιπλέον φόρων όλου του έτους κατά το τελευταίο τρίμηνο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των αντικειμενικών αξιών και το αλαλούμ με τις αποδείξεις, συμπληρώνουν (προς το παρόν, γιατί μάλλον θα υπάρξει συνέχεια) το παζλ των μέτρων καταστροφής της μεσαίας τάξης, των λουκέτων, της ανεργίας και της πλήρους εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Και το χειρότερο είναι ότι τα βάρβαρα εισπρακτικά μέτρα θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις επισήμων και ανεπισήμων για πτώχευση της Ελλάδας και πιθανώς την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Η αναβολή της συνόδου του Eurogroup, ο νέος θεσμός των «εργαζομένων εν εφεδρεία» και η νέα απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξάνουν την τυφλή οργή, αλλά ταυτόχρονα και την κατάσταση παράλυσης που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία ως να έχει υποστεί ηλεκτροσόκ, με συνέπειες που μπορεί να αποδειχθούν στο άμεσο μέλλον όχι απλώς ανυπολόγιστες, αλλά ίσως τραγικές.

Το μαρτύριο συνεχίζεται
Η ελληνική οικονομία υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας και των επιτηρητών εισέρχεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, γεγονός χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αρνητικό πρόσημο είχε η ανάπτυξη και το 2008 (-0,2 αντί 1%).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που διατυπώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012, φέτος η ύφεση θα φτάσει το -5,5%, ενώ για το 2012 αναμένεται νέα μείωση της τάξης του -2,5%. Κανείς πλέον δεν μιλάει για μετάβαση σε θετικό πρόσημο το 2013, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί το 2012!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδώσουν 7,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα πρόσθετα μέτρα σε σχέση με το 2011 θα φθάσουν το ύψος των 11 δισ. ευρώ. Σχεδόν όλα θα επιβαρύνουν, φυσικά, τα συνήθη υποζύγια: τα μισά θα προέλθουν από πρόσθετους φόρους σε εισοδήματα και ακίνητα και τα υπόλοιπα από το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. Συνολικά για το διάστημα 2011-2015 το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μια «προσαρμογή» της τάξης των 28,4 δισ. ευρώ.

Η πρωτοφανής αφαίμαξη των εισοδημάτων, που υπολογίζεται πλέον ότι φτάνει ετησίως ακόμη και τους πέντε μισθούς ή συντάξεις, έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ αρκετές μικρές και μεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αισθάνονται πλέον ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Οι μεγάλες αλυσίδες και οι προμηθευτές τους προσπαθούν να συγκρατήσουν τα μερίδιά τους με προσφορές πρωτοφανούς έκτασης, έντασης και χρονικής διάρκειας, ενώ τα δίκτυα πωλήσεων αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.


Οι επιπτώσεις της κρίσης στα σούπερ μάρκετ
Όμως, μία οικονομία που είναι δομημένη στο πρότυπο της κατανάλωσης των σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ στο μοντέλο της κατανάλωσης τύπου παντοπωλείου. Και τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν φτωχά, αλλά τότε ούτε χρωστούσαν στις τράπεζες ούτε πολλά πάρε-δώσε είχαν με την εφορία ούτε λογαριασμούς ΔΕΚΟ-λαιμητόμους πλήρωναν. Ψώνιζαν στο μπακάλικο της γωνίας τα απολύτως απαραίτητα της ημέρας, ακόμη και με το τεφτέρι.

 Πίνακας: Όγκος λιανικού εμπορίου πέρυσι και φέτος (επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, 2005=100)

   2011  2010  Διαφορά
 Γενικός δείκτης  85,1  96,1  -11,4%
 Διατροφή  91,9  99,6  -7,7%
 Βενζίνη  69,6  83,2  -16,3%
 Λοιπά  78,6  91,1  -13,7%
 Σούπερ μάρκετ  97,7  103,6  -5,7%
 Πολυκαταστήματα  97,6  96,0  1,7%
 Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός  78,1  90,8  -14,0%
 Φαρμακευτικά- καλλυντικά  100,1  114,4  -12,5%
 Ένδυση – υπόδηση  74,4  90,9  -18,2%
 Έπιπλα – ηλεκτρικά  74,8  92,3  -19,0%
 Βιβλία – χαρτικά  72,7  75,6  -3,8%

 Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Αν ο καταναλωτής εξαναγκαστεί να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ κατά το πρότυπο της εποχής των γονιών του, που ψώνιζαν από το παντοπωλείο, πράγμα που συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, το σούπερ μάρκετ θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα. Ο λόγος είναι απλός: η επιβίωση των επιχειρήσεων ενός κλάδου που έχει επενδύσει σημαντικά κονδύλια στην ανάπτυξη και δεν έχει περιθώρια μεγάλης μείωσης των δαπανών, δεν μπορεί να στηριχθεί στο τεφτέρι και με τα ψώνια μόνο των ημερήσιων βιοτικών αναγκών του νοικοκυριού.

Το τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για την απασχόληση και την τύχη αυτών που σχετίζονται με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, από τους προμηθευτές μέχρι τους διαφημιστές και τους μεταφορείς, δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κάποιος.

Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από την Ελλάδα οι εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Plus, ενώ ο πιο παλιός «παίχτης» της συγκεκριμένης αγοράς, η Dia, απορροφήθηκε από την Καρφούρ Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο μιας ευρύτατης αναδιοργάνωσης που πραγματοποιεί ο όμιλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα το «βάρεσε» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ η Ατλάντικ, ενώ από τον λιανεμπορικό χάρτη χάθηκαν πολλές μικρομεσαίες αλυσίδες, είτε γιατί πτώχευσαν (Χαβαλές στις Σέρρες, Διατροφική στην Κεντρική Μακεδονία, Αφοί Μαρή στην Κρήτη), είτε γιατί εξαγοράστηκαν από άλλες αλυσίδες (Λιάσκος στην Αττική, Κορυφή στον Έβρο, Κασίμης στην Πελοπόννησο, Εμπορικός Κόμβος στη Στερεά, Mega Σούμπασης στη Δυτική Μακεδονία, Αστήρ στην Αττική, Πασχαλίδης στην Κεντρική Μακεδονία, Γεωργάκος στη Θεσσαλία κά), είτε διότι έπαψαν να υφίστανται ως αλυσίδες, εφόσον έκλεισαν καταστήματά τους (Δήμας στην Ήπειρο, Αφοί Παύλου στη Δυτική Μακεδονία, Καρακασούλης στην Αιτωλοακαρνανία, ΑΣΠΥ στην Ήπειρο κλπ).

Το τι μέλλει να διαμειφθεί μεταξύ των εναπομεινάντων, ουδείς μπορεί να το προδικάσει μακροπρόθεσμα, εφόσον το χρονικό της επικαιρότητας σήμερα γράφεται από το μη δυνάμενο να νοηθεί, από το παράλογο, από το δίχως αύριο…


Εξόντωση του εμπορικού κόσμου
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της τρίτης κατά σειράς έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ, με τη μέθοδο της καταγραφής των υφιστάμενων επιχειρήσεων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των πόλεων. Από την επεξεργασία των ευρημάτων αυτών προκύπτει ότι από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, απέμειναν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000, δηλαδή έκλεισαν 68.000!

Αν τα λουκέτα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τον Φεβρουάριο του 2012 θα έχουν απομείνει 228.000 επιχειρήσεις και τον Αύγουστο του 2012 μόνο 202.000, δηλαδή 58.000 λιγότερες σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν! Με άλλα λόγια, τη διετία 2010-2012 ο συνολικός αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που θα έχουν «κατεβάσει ρολά», θα φτάνουν τις 122.000!

Από την επιτόπια καταγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 24,4% του συνόλου, με την οδό Σόλωνος να κρατεί τα σκήπτρα με ποσοστό 42% και τη Σταδίου να ακολουθεί με 31,5%.

Σε ό,τι αφορά τους εμπορικότερους δρόμους στους δήμους του Λεκανοπεδίου, στη Νέα Ιωνία το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται σε 21,2%, στην Κηφισιά σε 23,8%, στην Καλλιθέα σε 19,6%, στο Χαλάνδρι σε 20,5%, στον Πειραιά σε 22%, στη Γλυφάδα σε 23,7%.

Στη Θεσσαλονίκη οι κλειστές επιχειρήσεις ανέρχονται στο 19,1% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Καβάλα είναι 14,3%, στην Κοζάνη 20,6%, στη Βέροια 14,3%, στην Έδεσσα 19,7%, στη Λάρισα 16,5%, στην Τρίπολη 19,7%, στο Ηράκλειο 17,3%.

Η συνεχής καθοδική πορεία τους τζίρου του λιανεμπορίου τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, από τις οποίες προκύπτει ότι τον περασμένο Ιούλιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, και μόλις ξεπέρασαν το 86% των πωλήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί τον ίδιο μήνα του 2005.

Στα καταστήματα τροφίμων η πτώση έφτασε το 2,5% και στα λοιπά καταστήματα το 3,3%, ενώ πάνω από 10% μειώθηκε η κατανάλωση βενζίνης. Τα σούπερ μάρκετ συγκράτησαν τις πωλήσεις τους στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Ιουλίου του 2010, ενώ στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών (ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, μίνι μάρκετ, κάβες κλπ) καταγράφηκε πτώση της τάξης του 12,3% και στην ένδυση-υπόδηση -8,4%.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατάγραψε πτώση της τάξης του -11,5%, με τα καταστήματα διατροφής να κινούνται στο -7,7%, τα βενζινάδικα στο -16,3% και τα λοιπά καταστήματα στο -13,2%. Στα σούπερ μάρκετ η πτώση έφτασε το -5,7%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων το -14% και στην ένδυση-υπόδηση το -18,2%.

«Προσωπικό» το χτύπημα από την κρίση
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και οι αλλαγές των καταναλωτικών προτύπων καταγράφονται και από έρευνα της «The Boston Consulting Group» που πραγματοποιήθηκε σε 20 χώρες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, από την έρευνα προκύπτει ότι:
• Οι Έλληνες νιώθουν περισσότερο τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: κατά το 74% δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί προσωπικά, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό, με δεύτερο το Μεξικό με 72% και τρίτη την Ισπανία με 69%.
• Κατά το 53% οι Έλληνες δηλώνουν ότι θα μειώσουν περαιτέρω τα έξοδά τους το προσεχές 12μηνο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό.
• Περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες αγορές προϊόντων σε προσφορά (71%), ενώ κατά το 69% θα αυξήσουν τις αγορές τους από τα εκπτωτικά καταστήματα και κατά το 79%, θα αναβάλουν τα έξοδα όπου είναι δυνατόν.
• Κατά το 65% οι Έλληνες θα μειώσουν τις δαπάνες τους στα μη τρόφιμα, ενώ κατά το 58% θα περικόψουν και τις δαπάνες τους για αγορές τροφίμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,9% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερο, καθώς υπολογίζει ότι θα έχει χαμηλότερα εισοδήματα από μισθούς, ενώ το 23,4% ανησυχεί ότι θα χάσει τη δουλειά του, κατά ποσοστό 21,9% για να ξοφλήσουν τρέχουσες υποχρεώσεις και μόνο κατά το 18,3% γιατί επιθυμούν να αποταμιεύσουν περισσότερα.

Παραθέτουμε τα αντίστοιχα ποσοστά των τούρκων καταναλωτών και τα συμπεράσματα δικά σας: Κατά το 7,7% υπολογίζουν ότι θα μειωθούν τα μισθωτά εισοδήματά τους, κατά το 8,7% ανησυχούν μήπως χάσουν τις δουλειές τους, κατά το 11,2% ανησυχεί για να εξοφλήσει τρέχουσες υποχρεώσεις και κατά το 71,4% γιατί επιθυμούν να αποταμιεύσουν…