Την κίνηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο για δύο 24ώρα «πάγωσε» ο χιονιάς που έπληξε προ ημερών το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη η ζήτηση ήταν εξαιρετικά υποτονική στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα στα εμπορικά καταστήματα. Η σφοδρή χιονόπτωση και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καθήλωσαν πεζούς, μέσα μαζικής μεταφοράς και ΙΧ αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να νεκρώσει η κίνηση στην αγορά. Οι έμποροι των οπωροκηπευτικών, προεξοφλώντας τις επιπτώσεις του παγετού, δεν έχασαν την ευκαιρία να ανατιμήσουν ορισμένα είδη έως και 100%, προκαλώντας ακόμα μια φορά τους καταναλωτές και τις ελεγκτικές αρχές.

Ιδιαίτερα τη Δευτέρα, στις σάλες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές ήταν ελάχιστοι, ενώ αναφέρθηκαν πολλές ελλείψεις σε προϊόντα -κυρίως στα φρέσκα τρόφιμα, λόγω της αδυναμίας των κεντρικών αποθηκών, όπως και των περισσότερων προμηθευτών, να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα.

Η εικόνα στο οργανωμένο λιανεμπόριο ομαλοποιήθηκε μόλις στα μέσα της εβδομάδας, με τα φορτηγά αυτοκίνητα να διενεργούν παραδόσεις που αφορούσαν αποκλειστικά στις τρέχουσες ανάγκες προμήθειας και όχι στην κάλυψη των ελλείψεων προηγουμένων ημερών.

Πάντως, ο χαμένος τζίρος της Δευτέρας και της Τρίτης αναπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες ημέρες, λόγω των αυξημένων αγορών, στις οποίες προχώρησαν οι καταναλωτές, αλλά και το διήμερο που προηγήθηκε του χιονιά, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε τα περισσότερα νοικοκυριά έσπευσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία για διάστημα τεσσάρων-πέντε ημερών. Ωστόσο, οι αυθόρμητες αγορές, καθώς και οι αγορές που πραγματοποίησαν οι καταναλωτές το παγωμένο διήμερο στην έναρξη της βδομάδας, προσερχόμενοι μετ’ εμποδίων στα συνοικιακά καταστήματα, χάθηκαν για τα μεγάλα καταστήματα της λιανικής.

Στελέχη της κλάδου δήλωσαν στο greekretail weekly ότι την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο ο κύριος όγκος των καταναλωτών στράφηκε στα μεγάλα καταστήματα για προμήθειες πολλών ημερών, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη, λόγω των προβλημάτων στις μετακινήσεις, στράφηκε στα μικρά συνοικιακά καταστήματα για τις αγορές πρώτης ανάγκης. Από την Τετάρτη η κίνηση επέστρεψε και πάλι στα οργανωμένα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα τα μικρά σημεία πώλησης να παραμείνουν χωρίς πελάτες.

‘Οργιο κερδοσκοπίας

Σημειώνεται ότι οι έμποροι νωπών φρούτων και λαχανικών κατά παράδοση εκμεταλλεύθηκαν το χιονιά, προεξοφλώντας πολλοί εξ αυτών τις επιπτώσεις του παγετού, με αποτέλεσμα οι τιμές στις λαϊκές αγορές να εκτιναχθούν στα ύψη. Από τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης προέκυψε ότι οι αυξήσεις έφθασαν έως και 100% σε ορισμένα ήδη, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των καταναλωτών, αλλά και των ελεγκτικών αρχών, που από την Τρίτη προχώρησαν σε συντονισμένες εφόδους στην αγορά.

Εξάλλου, στις 20 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενης πατάτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι υπεύθυνοι 10 επιχειρήσεων κατηγορούνται ότι διακίνησαν στην αγορά περίπου 20.000 τόνους εισαγόμενης πατάτας, με περιθώριο κέρδους έως και 120%, έναντι 8% που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. ‘Οπως δήλωσε ο κ. Βλάχος, τα παράνομα κέρδη από ανάλογες πρακτικές ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.