Βηματισμό αναζητεί η αγορά εν αναμονή σημαντικών γεγονότων, που δρομολογούνται στο παρασκήνιο και τα οποία μπορεί να αποτελέσουν υπό προϋποθέσεις αφετηρία μιας ήπιας ανάκαμψης. Πρόδρομοι δείκτες στην οικονομίας, όπως ο PMI, η βιομηχανική παραγωγή κι οι προσδοκίες για την τουριστική κίνηση φέτος στη χώρα ενισχύουν την εντύπωση πως κάτι αρχίζει να κινείται στην πραγματική οικονομία παρά το γεγονός ότι τα εκπεμπόμενα σήματα είναι ακόμη αντιφατικά και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα είναι απρόοπτη εξέλιξη το να μην καταγραφεί φέτος ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Εφόσον αυτό επαληθευθεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη της μεγάλης ύφεσης το 2008, που θα έχουν υπάρξει δύο διαδοχικά χρόνια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Από το σημείο αυτό, βέβαια, μέχρι μια διαπιστωμένα σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία κυρίως ως προς την ταχύτητα αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που αποτελεί το μέγα ζητούμενο, η απόσταση είναι μεγάλη… Αν και ήδη καταγράφονται σημαντικές κινήσεις, όπως μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά βήματα, οι περιορισμοί στο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, με κυρίαρχο εκείνο των capital controls, όπως και της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, παραμένουν δεσμευτικοί. Παραμένει δε ερώτημα το πόσο γρήγορα και με τι δυναμισμό θα ξεκινήσει η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, που στην παρούσα φάση θα ενέχουν θέσει κεντρικού χρηματοδότη της πολυπόθητης ανάκαμψης.

Ευκαιρίες εν μέσω αναταράξεων
Ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πως είναι πια το βασικό σενάριο εργασίας για όλους, εντός και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε, η ελληνική αγορά προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών αποτιμήσεων και των αναδιαρθρώσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Το σχετικό πεδίο μπορεί να αποδειχθεί μια καλή αφετηρία, για να ξεκινήσει με πιο γρήγορες ταχύτητες ο μηχανισμός της ανάκαμψης. Χαρακτηρίζεται, όμως, από πολύ μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας –αυτή τη φορά όχι με προκείμενες που αναφέρονται μόνο στην ικανότητα και προθετικότητα του ελληνικού πολιτικο-επιχειρηματικού κόσμου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη κρίσιμων εθνικών θεμάτων, με αύξοντα βαθμό ευαισθησίας σε μια εποχή κρίσιμη για την οικονομία. Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σ’ ένα εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, την ώρα που η οικονομία έχει ανάγκη από ένα συνεχιζόμενο θετικό μομέντουμ για να πάρει εμπρός, δεν είναι ένα ιδανικό σκηνικό…

Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο, οι συζητήσεις μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες μέρες και εβδομάδες έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Υπό το βάρος των σοβαρών ζητημάτων εθνικού και γεωπολιτικού περιεχομένου δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας δεν πρέπει να ευνοούν την ένταση. Με βάση ένα τέτοιο σκεπτικό θα ήταν δυνατόν να επιδιωχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά win-win για όλες τις πλευρές. Το είδος της συμφωνίας, άλλωστε, ειδικά ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά: Μία συμφωνία κρινόμενη ως φιλική για τις αγορές, θα επιταχύνει τη διαδικασία αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Για την πραγματική οικονομία σημαίνει πως σταδιακά θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού –καταρχήν για το Δημόσιο και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα την φέρει μπροστά στα ραντάρ των περισσότερων κατηγοριών ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν μακροπρόθεσμα τα ενδιαφέροντά τους γι’ αυτήν. Τούτο, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις στην εγχώρια αγορά και το εξελισσόμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναδεικνύει τις σημαντικές ευκαιρίες, που μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδώσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.


Ασθμαίνουσα η πραγματική οικονομία
Βέβαια, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες είναι πολλά. Μέχρι τα όσα μέλλονται να συντελεστούν σε μακροοικονομικό επίπεδο να έχουν ανάκλαση στην πραγματική οικονομία, θα μεσολαβήσει χρόνος και θα τεσταριστούν ακόμη περισσότερο ήδη δοκιμασμένες αντοχές.

Είναι δε αναγνωρισμένα οξύ το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να αντιμετωπίσει, εφόσον η χώρα βγει από το μνημόνιο και ανακτηθεί κάποιος βαθμός ελευθερίας της κυβέρνησής της. Το σίγουρο είναι, όμως, πως ακόμη και σε αυτό το σενάριο τα βήματα θα είναι αργά και περιορισμένης έντασης, καθώς την πρώτη τριετία μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης πρέπει να τηρούνται πιστά οι στόχοι που έχουν τεθεί και να αποφεύγονται τυχόν μηνύματα στις αγορές πως η χώρα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της. Αναμφίβολα ένα βελτιωμένο κλίμα και μια αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με μια ισχυρή τουριστική χρονιά, όπως λένε τα προγνωστικά, βραχυπρόθεσμα θα επιδράσει θετικά στην κατανάλωση. Εφόσον αυτό συνδυαστεί με μια σταδιακή ομαλοποίηση στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μια επιτάχυνση της πορείας προς την κανονικότητα, θα ξεκινήσουν σταδιακά να τίθενται οι βάσεις για μια πιο διατηρήσιμη πορεία ανάκαμψης.

Τελευταίες ευκαιρίες -μεγάλοι κίνδυνοι
Το κρίσιμη προϋπόθεση της σχετικής διαδικασίας είναι ότι όλα πρέπει να «κυλήσουν ρολόι». Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγυρίσματα ή ατυχήματα. Η οικονομία βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία, έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. Στη φάση αυτή διακρίνεται στον ορίζοντα ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για σταθεροποίηση, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Είναι δε περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να χαραχθεί, για πρώτη ίσως φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, μια αναπτυξιακή στρατηγική με συναινετικά χαρακτηριστικά και σύγχρονη οπτική, που θα απαντά στο κρίσιμο ζήτημα της ανόδου της απασχόλησης, θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία από το μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο μιας μακροχρόνιας στασιμότητας.

70 μέρες φωτιά
Το πρώτο στίγμα για το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη τον ελληνικό φάκελο και για το αν διατίθεται να φανεί «γαλαντόμος» ως προς το ελληνικό χρέος, έστω κατά την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, αναμένεται να αποτυπωθεί εντός του Απριλίου. Με αφετηρία το EuroWorkingGroup στις 12 Απριλίου, ξεκινά κύκλος κρίσιμων συζητήσεων μεταξύ των πιστωτών, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στις 20-22 Απριλίου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Αν και σχετικώς δεν αναμένονται «μεγάλες αποφάσεις», οι συζητήσεις ως το τέλος του μήνα θα καταστήσουν σαφή τα όρια των προθέσεων των πιστωτών ως προς το ελληνικό χρέος, κυρίως δε του Βερολίνου. Ο γερμανικός παράγοντας είναι, άλλωστε, εκείνος που θα δώσει τον τόνο στις διαπραγματεύσεις –αυτή τη φορά όχι μέσω Σόιμπλε, αλλά του σοσιαλδημοκράτη διαδόχου του. Αν και σε αυτό το επίπεδο οι πολιτικές δεν αλλάζουν ριζικά, όταν αλλάζουν πρόσωπα, εντούτοις πολλοί στην Ευρωζώνη αναμένουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Το πόσο φιλικές θα αποδειχθούν για την Ελλάδα παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. Το σίγουρο είναι, όμως, πως οι συνθήκες πλέον στην Ευρωζώνη εμφανίζονται ώριμες ως προς την προώθηση της ιδέας να κλείσει ο ελληνικός φάκελος, όπως έχει συμβεί για άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε ανάλογα προγράμματα τα τελευταία χρόνια. Το πόσο λειτουργική για την ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί η λύση που θα δοθεί, θα αποδειχθεί στην πράξη –και μάλιστα αρκετά σύντομα, αφού απομένουν περίπου 70 μέρες μέχρι το πρώτο ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.