Τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά δεν φαίνεται να βοήθησαν το λιανικό εμπόριο να γιορτάσει την πρώτη μετά ύφεσης(;) χριστουγεννιάτικη αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, ακόμα μια χρονιά η αγοραστική κίνηση τις ημέρες των γιορτών κινήθηκε στον αστερισμό της ύφεσης, καθώς ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 7,35%.

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών τον Δεκέμβριο και η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε χρονιάρες μέρες αναφορικά με τις ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ, ήταν κατά τις εκτιμήσεις των εμπόρων οι βασικότερες αιτίες που βύθισαν πάλι το λιανικό εμπόριο στο τέλμα της ύφεσης. Όμως, η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι οποιεσδήποτε ενδείξεις για έξοδο από την κρίση θα συνεχίσουν να παραμένουν ιδιαίτερα αδύναμες, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και τη μείωση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας πραγματικών θέσεων εργασίας κι όχι επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ ή με τις πεντάμηνες προσλήψεις του πεντακοσάρικου στους ΟΤΑ…

Τη γιορταστική περίοδο ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έφτασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, τα 6,3 δισ. ευρώ έναντι 6,8 δισ. έναν χρόνο πριν. Στην αρχή της ύφεσης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2008, ο αντίστοιχος τζίρος έφτανε τα 21,9 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπερτριπλάσιος από φέτος. Μέσα στην εξαετία της ύφεσης η μείωση ξεπέρασε το 71% (-15,6 δισ. ευρώ), γεγονός που δείχνει τα καταστροφικά αποτελέσματα για το λιανικό εμπόριο (και αλυσιδωτά για τους υπόλοιπους κλάδους- προμηθευτές του λιανικού εμπορίου) της κατάργησης του δώρου σε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς και στους συντάξεις.

Οι έμποροι εκφράζουν φόβους και για τον τζίρο των εκπτώσεων, καθώς συμπίπτουν φέτος με τη ζωηρή προεκλογική περίοδο και τη θερμή μετεκλογική του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, της εκλογής ΠτΔ, των όποιων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κλπ. Η απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί, εκτιμούν ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, μετά από μια εξαετή περίοδο ύφεσης, που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη. Ήδη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το ΑΕΠ ήταν αυξημένο το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ και στο μέτωπο της απασχόλησης η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μια κάποια αποκλιμάκωση της ανεργίας, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι ανάλογο ως προς την αύξηση της απασχόλησης.

Η ταυτότητα της καταστροφής
Αφού το 2014 ίσως αποδειχθεί κομβικό έτος για την ελληνική οικονομία, έχει ενδιαφέρον να δούμε συγκεντρωτικά τι μας κόστισε η πιο δύσκολη για τον ελληνικό λαό μεταπολεμική εξαετία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση και τα μνημόνια εξανέμισαν κάπου 65 δισ. ευρώ το 2013 σε σύγκριση με το 2008 από το ΑΕΠ της χώρας. Το ίδιο διάστημα η «εσωτερική υποτίμηση» έκοψε από τους μισθούς πάνω από 23 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά τα 2/3 και οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών συρρικνώθηκαν κατά 36 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2013: Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 64,7 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, φθάνοντας την ύφεση στο 26,2%, ποσοστό πρωτοφανές για τον Δυτικό κόσμο κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας περικόπηκαν κατά 23,1 δισ. ευρώ ή κατά 28%. Δηλαδή, η μείωση ήταν περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την ύφεση. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 35,8 δισ. ευρώ ή κατά 22,2%. Η μικρότερη σε σχέση με την ύφεση μείωση οφείλεται στο ότι τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να θυσιάσουν μέρος των καταθέσεών τους για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Οι επενδύσεις από 57,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 συρρικνώθηκαν σε 20,4 δισ. το 2013, δηλαδή μειώθηκαν κατά 37 δισ. ευρώ ή κατά 64,4%.

Σε πλήρη αποσάθρωση βρίσκεται ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας, με τη βιομηχανική παραγωγή να καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 22,6% τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Παραπλήσιες είναι οι απώλειες της μεταποιητικής βιομηχανίας, που έχασε το 21,8% της παραγωγής της. Από τους κλάδους που ενδιαφέρουν το λιανεμπόριο, τη μεγαλύτερη αντίσταση στην ύφεση επέδειξαν η βιομηχανία τροφίμων και η χαρτοβιομηχανία, με σωρευτικές απώλειες 8,9% και 8,1% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος της ένδυσης κυριολεκτικά αφανίστηκε, καθώς η παραγωγή του μειώθηκε σχεδόν κατά 65%.

Το λιανικό εμπόριο περιλαμβάνεται στους δυο-τρεις κλάδους που δέχθηκαν τα ισχυρότερα χτυπήματα από την ύφεση (μαζί με τις κατασκευές και την εμπορία αυτοκινήτων). Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2014 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο σύνολό τους ήταν κατά 38,4% χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι μεγαλύτερες απώλειες, πάνω από 55%, εντοπίζονται στα καταστήματα επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, ενώ στην καλύτερη θέση βρέθηκαν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, των οποίων όμως οι απώλειες ξεπέρασαν το 27,1%.

Μνημονιακή εκατόμβη
Όμως, εκεί όπου οι συνέπειες της ύφεσης και των μνημονιακών πολιτικών προσλαμβάνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, είναι ο τομέας της απασχόλησης, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία, βρέθηκαν να ζουν σε συνθήκες έσχατης ένδειας, στερούμενοι τα πλέον αυτονόητα αγαθά μιας οργανωμένης κοινωνίας και πιάνοντας θέση στις ουρές των συσσιτίων και των κοινωνικών ιατρείων και παντοπωλείων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2014 οι θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σχεδόν το 22% του συνόλου. Την ίδια περίοδο οι άνεργοι αυξήθηκαν από 355.100 σε 1.229.400 άτομα. Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς φθάνει τα 874.300 άτομα και σε ποσοστό το 246,2%! Η ανεργία χτύπησε χωρίς διάκριση όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες το διάστημα αυτό μειώθηκαν κατά 169.000 ή ποσοστό 43%, οι μισθωτοί κατά περίπου 710.000 ή 23,5% και οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων κατά 98.000 ή ποσοστό 36%. Πιο ανθεκτικοί στην κρίση εμφανίστηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες χωρίς μισθωτούς, οι οποίοι μειώθηκαν κατά περίπου 75.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου.

Σε ό,τι αφορά τους διάφορους κλάδους της οικονομίας, τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων απασχόλησης υπέστη ο κλάδος των κατασκευών, με 241.900 χαμένες θέσεις εργασίας ή το 60,7% του συνόλου. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχασαν 199.800 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 24,1% του συνόλου. Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι στο συνολικό αριθμό των απασχολούμενων η ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει και 242.500 «υποαπασχολούμενους», οι οποίοι, σύμφωνα με τον ορισμό της Στατιστικής Αρχής, «απασχολούνται τόσο λίγες ώρες, που μοιάζουν περισσότερο με ανέργους». Δηλαδή, ουσιαστικά ο αριθμός των ανέργων μαζί με τους «υποαπασχολούμενους» πλησιάζει το ενάμισι εκατομμύριο.