Λίγο πριν τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Μαγαζί μας», μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» –στον οποίο ηγείται– όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου των περιπτερούχων.

Λίγο πριν τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Μαγαζί μας», μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» –στον οποίο ηγείται– όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου των περιπτερούχων.

Το Μαγαζί μας: Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα καταστρατήγηση των άρθρων του Συντάγματος περί ισονομίας από το Δήμο Αθηναίων εις βάρος των περιπτερούχων, ποια είναι η δική σας θέση ως υποψήφια νέα δήμαρχος;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου να έχουν καταστρατηγηθεί άρθρα του Συντάγματος από το Δήμο Αθηναίων στο παρελθόν. Στόχος τόσο δικός μου όσο και όλων των ανθρώπων που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην «Αθήνα αύριο» για μια καλύτερη πόλη, είναι η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών. Για το λόγο αυτό καταγράφουμε λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τον κλάδο των περιπτερούχων.

Το Μαγαζί μας: Η οικονομική πολιτική του Δήμου Αθηναίων έναντι των περιπτερούχων είναι δυσβάσταχτη, αφού καλούνται να καταβάλλουν τέλη κατάληψης χώρου πενταπλάσια από άλλους επαγγελματικούς κλάδους για τον ίδιο πάντα χώρο. Ποιο είναι το σχόλιο σας και τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

Ντόρα Μπακογιάννη: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το επιτελείο μας σχετικά με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, οι περιπτερούχοι πληρώνουν το διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με τα καταστήματα. Θα εξετάσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα το αίτημα της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων – Καπνοπωλών για ίση καταβολή τελών κοινόχρηστων χώρων, τόσο από τα καταστήματα όσο και από τα περίπτερα.

Το Μαγαζί μας: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κλάδος των περιπτερούχων δεν έχει ενταχθεί ακόμη στις επαγγελματικές μισθώσεις και με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην επίλυση του βασικού αυτού προβλήματος;

Ντόρα Μπακογιάννη: Το ζήτημα αυτό αφορά την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία. Όσο και αν μια δημοτική αρχή οφείλει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός των δημοτών της στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναμιχθεί σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στους επαγγελματίες της Αθήνας και την επίσημη πολιτεία.

Το Μαγαζί μας: Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πραγματοποιείται σειρά παρεμβάσεων για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Στο πρόγραμμα σας περιλαμβάνεται παρέμβαση στην αισθητική των περιπτέρων και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Ντόρα Μπακογιάννη: Νομίζω ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των Αθηναίων ότι η αισθητική αναβάθμιση της πόλης, στο σύνολο της, αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη. Το περίπτερο αποτελεί συστατικό κομμάτι της εικόνας της πόλης μας και μέρος του αστικού εξοπλισμού της. Πέραν αυτού είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ζωντανά και λειτουργούντα στοιχεία της καθημερινότητας μας που συνδέει την Αθήνα με το παρελθόν και τις παραδόσεις της. Σαφώς η όποια προσπάθεια για την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας περιλαμβάνει το περίπτερο και το αφορά άμεσα. Θα πρέπει όμως να αναζητηθεί η ισορροπία ανάμεσα στη διαφύλαξη της παραδοσιακής αισθητικής και εικόνας των περιπτέρων και στη λειτουργική τους χρήση.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες που θα τηρούνται από όλους. Όσο είναι υπεύθυνη η πολιτεία και ο Δήμος να συνδράμουν τους περιπτερούχους, όπως και όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες της πόλης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, άλλο τόσο οφείλουν να συμβάλουν θετικά και οι περιπτερούχοι στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης. Πιστεύω ότι οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική συνεργασία υπάρχουν και στα πλαίσια αυτά εξάλλου συμμετέχει στην «Αθήνα αύριο» και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, ο γεν. γραμματέας της Ένωσης Καπνοπωλών – Περιπτερούχων Αθήνας, κ. Γρηγόρης Τσιγαρίδας.

Το Μαγαζί μας: Σας ικανοποιεί η σημερινή λειτουργία των περιπτέρων στην Αθήνα και αν όχι, τι θα θέλατε να αλλάξει;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η λειτουργία των περιπτέρων στην Αθήνα σήμερα είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι ανοιχτά. Αυτό που είναι πιθανά δύσκολο ν’ αντιληφθεί κάποιος που δεν σχετίζεται άμεσα με το χώρο αυτό είναι ότι γύρω απ’ το απλό περίπτερο της γειτονιάς μας υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων που αφορά οικονομικά μεγέθη πολύ μεγαλύτερα. Για να διευθετηθούν τα προβλήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητη η συμβολή της επίσημης πολιτείας και η συνεργασία της τόσο με το Δήμο Αθηναίων όσο και με τους ίδιους τους περιπτερούχους.

Το Μαγαζί μας: Θα χαρακτηρίζατε το επάγγελμα του περιπτερά ως παραδοσιακό;

Ντόρα Μπακογιάννη: Το περίπτερο είναι ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ως τέτοιο αξίζει το σεβασμό και την προσοχή όλων μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Αθηναίου περιπτερά με σοβαρότητα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.