Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού επιχειρεί να ενισχύσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πληροφορίες του greekretail αναφέρουν ότι εντός του Ιουλίου το ΥΠΑΝ θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα τής αγοράς. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η υπογραφή της Αγορανομικής Διάταξης για την αναγραφή των τιμών λιανικής σε όλα τα προϊόντα, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους διαχείρισης των προϊόντων, λένε τα στελέχη του λιανεμπορίου, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του πρόσθετου κόστους στις τιμές λιανικής.

Με την εν λόγω παρέμβασή του το ΥΠΑΝ ολοκληρώνει, όπως φαίνεται, την πολιτική των “41 μέτρων” για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας.

Πηγές του greekretail αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες στελέχη της ΕΕ επισκέφθηκαν τη χώρα μας και είχαν επαφές με την ηγεσία τού υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας τού προς κατάθεση νομοσχεδίου, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν απόλυτα με το πνεύμα της κοινοτικής νομοθεσίας. Παράλληλα, συνεξέτασαν τα περιθώρια που υπάρχουν στον νέο νόμο, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτόν και διατάξεις, οι οποίες στηρίζονται στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της κοινότητας θα επαναλάβουν την επίσκεψή τους στη χώρα μας, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τους με το υπουργείο Ανάπτυξης και να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Κύριος στόχος της νέας θεσμικής παρέμβασης θα είναι η απεμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού από υποθέσεις που δεν απηχούν το γενικότερο ενδιαφέρον της αγοράς, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επικεντρωθεί σε εκείνες που πραγματικά απασχολούν μεγάλα τμήματα της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τιμές σε όλα τα προϊόντα

Στο μεταξύ, το ΥΠΑΝ συνεχίζει την εφαρμογή και των υπόλοιπων μέτρων κατά της ακρίβειας, ανακοινώνοντας χθες την υπογραφή τής Αγορανομικής Διάταξης για την αναγραφή των τιμών λιανικής σε προϊόντα και ράφια. Η εφαρμογή τής εν λόγω διάταξης θα δημιουργήσει ισχυρούς «πονοκεφάλους» στον κόσμο των σούπερ μάρκετ, αφού, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του κλάδου στην αναγραφή των τιμών επί των συσκευασιών όλων των προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαχείρισης των προϊόντων, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές. ‘Οπως διευκρινίζουν, η αναγραφή των τιμών επί των συσκευασιών θα υποχρεώσει τις αλυσίδες να προμηθευτούν χιλιάδες μηχανάκια εκτύπωσης και επικόλλησης τιμών, καθώς και μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών, αλλά και να απασχολήσουν έξτρα προσωπικό για την καθημερινή επικόλληση τιμών. Μπορεί, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να εφαρμόσουν και εναλλακτικές μεθόδους ενημέρωσης των καταναλωτών για το κόστος των προϊόντων, ώστε να αποφύγουν την προαναφερόμενη διαδικασία, όμως ο κλάδος δεν είναι ακόμη έτοιμος να τις εφαρμόσει.

Ειδικότερα, η νέα ΑΔ προβλέπει ότι:

  • H πινακίδα με την τιμή για όλα τα πωλούμενα είδη σε καταστήματα λιανικής πώλησης θα πρέπει να είναι τοποθετημένη στο σημείο πώλησης με απόλυτη εγγύτητα χώρου, ώστε να γίνεται αντιληπτό άμεσα από τους καταναλωτές σε ποιο είδος αντιστοιχεί.
  • Για συσκευασίες ειδών που διατίθενται σε ποσότητες (ανά συσκευασία) διαφορετικές από τη μονάδα μέτρησης τους, (κιλό, λίτρο, τεμάχιο κλπ), θα πρέπει να αναγράφεται και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης.
  • ‘Ολα τα είδη που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης θα πρέπει να φέρουν και ένδειξη τιμής πώλησης σε κάθε επιμέρους συσκευασία τους. Η ένδειξη αυτή θα πρέπει αναγράφεται είτε μηχανικά (πχ με σφραγίδα) είτε με την επικόλληση σταθερής ετικέτας.
  • Εναλλακτικά, αντί της προαναφερόμενης υποχρέωσης και εφόσον τα πωλούμενα είδη φέρουν επί της συσκευασίας γραμμωτό κώδικα (barcode), μπορεί να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και ελέγχου τιμών (price checker), διαθέσιμα σε τέτοια σημεία του καταστήματος, ώστε να μπορούν εύκολα να τα αξιοποιούν οι καταναλωτές, πριν φτάσουν στο ταμείο. Καθένα από αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 300 τμ χώρου πώλησης του καταστήματος, και, στις περιπτώσεις υπεραγορών, να βρίσκονται ιδίως σε χώρους πώλησης ειδών διατροφής και καθαριότητας και γενικότερα ειδών οικιακής χρήσης.

Νέα Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς

Τέλος, το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε την ίδρυση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς που θα προέλθει από την αναδιοργάνωση των τριών υπηρεσιών του υπουργείου με αρμοδιότητες σε θέματα τιμών. Η νέα υπηρεσία, που θα εποπτεύεται από πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή από Ειδικό Γραμματεία που θα εδρεύει στο κτήριο του υπουργείου στην πλατεία Κάνιγγος, θα έχει ελεγκτικές, κοστολογικές και τιμοληπτικές αρμοδιότητες, ενώ θα είναι εξουσιοδοτημένη να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους παρανομούντες.