Αιμορραγεί η αγορά του νομού Σερρών και της ευρύτερης περιοχής, αφού, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, κάθε χρόνο περίπου 83 εκατ. ευρώ φεύγουν από την τοπική αγορά και πηγαίνουν στα μαγαζιά της γειτονικής Βουλγαρίας.

Αιμορραγεί η αγορά του νομού Σερρών και της ευρύτερης περιοχής, αφού, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, κάθε χρόνο περίπου 83 εκατ. ευρώ φεύγουν πό την τοπική αγορά και πηγαίνουν στα μαγαζιά της γειτονικής Βουλγαρίας.

Μεγάλο το πλήγμα για τα μικρά μαγαζιά

Χιλιάδες καταναλωτές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να κάνουν τα ψώνια τους στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταθερά ο τζίρος όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων της πόλης των Σερρών.

Τι αγοράζουν όμως οι Έλληνες από τη Βουλγαρία; Σχεδόν τα πάντα. Από είδη ρουχισμού και παπούτσια μέχρι τρόφιμα, τσιγάρα και είδη λιανικής, όπως απορρυπαντικά ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένα νοικοκυριό. Πολλά μαγαζιά όχι μόνο στις Σέρρες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Λόγω της μικρής απόστασης αλλά και των εξευτελιστικών τιμών που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, χιλιάδες άτομα περνούν τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα για να κάνουν τα ψώνια τους από την αγορά του Σαντάνσκι. Ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και οι μαγαζάτορες της περιοχής ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, αφού πλήττονται όλα τα καταστήματα.

Περίπτερα και mini market μετρούν ζημιές

Οι περιπτερούχοι της περιοχής βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει δραματικά τα τελευταία χρόνια, αφού όσοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να κάνουν τα ψώνια τους επιστρέφουν στην Ελλάδα έχοντας αγοράσει και μερικές κούτες τσιγάρα. Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα της τοπική αγοράς έχει φύγει στη Βουλγαρία. Ήταν που ήταν βαρύ το κλίμα με τα φτηνά τσιγάρα, τώρα οι περιπτερούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον αθέμιτο ανταγωνισμό βουλγαρικής προέλευσης αλλά και το λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται κάτω από τη μύτη των τελωνειακών υπαλλήλων του Προμαχώνα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα μικρά μαγαζιά. Οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν να μειώνεται καθημερινά ο τζίρος που προέρχεται κυρίως από τις πωλήσεις τυποποιημένων τροφίμων, αλλαντικών, ποτών, αναψυκτικών και ειδών καθαριότητας.

Τi έδειξε η έρευνα

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των Σερρών έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων επισκεπτών στη Βουλγαρία.

Τα ποσοτικά στοιχεία της μετακίνησης έχουν ως εξής:

  • οι επισκέπτες στη Βουλγαρία, μέσω του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα, τις καθημερινές είναι περίπου 1.000 άτομα, που φθάνουν μέχρι και τα 1.200 κατά τους θερινούς μήνες και μειώνονται μέχρι και στα 500 τους χειμερινούς,

  • τα Σάββατα είναι περίπου 3.000, που μειώνονται μέχρι τα 1.500 κατά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες αλλά και αυξάνονται μέχρι και τις 9.000 σε μερικές περιπτώσεις, ενώ

  • τις Κυριακές κατά μέσο όρο είναι 2.000, με αυξομείωση του αριθμού τους από 1.200 μέχρι 2.800 άτομα.

Ο μέσος όρος σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τις συνεντεύξεις με εργαζόμενους στην περιοχή του Τελωνείου Προμαχώνα, είναι περίπου 11.000 άτομα ανά εβδομάδα.

Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα της έρευνας, έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
Εβδομαδιαίες μετακινήσεις


11.000

Συνολικές ετήσιες μετακινήσεις


572.000

Ετήσιες μετακινήσεις κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Σερρών


448.705

Σύμφωνα με την έρευνα η μέση κατανάλωση είναι 186 ευρώ οπότε ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών πώλησης αγαθών προς πελάτες της ευρύτερης περιοχής των Σερρών μέσω του Μεθοριακού Σταθμού του Προμαχώνα διαμορφώνεται σε 83.372.865 ευρώ.