Πάντα τέτοια εποχή, ένα ρεπορτάζ για τα σαρακοστιανά! Κι όμως, αν πιστεύει κανείς στα σοβαρά στην παραδοσιακή σύνδεση των νηστίσιμων με την Καθαρή Δευτέρα και τον χαρταετό, έχει μείνει πίσω. Όπως φαίνεται, οι ιδέες για την υγιεινή διατροφή και οι σχετικές συνήθειες, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, συνδυασμένες με τη στροφή του κοινού προς τις παραδοσιακές γεύσεις, ωθούν τη συγκεκριμένη αγορά σε άνοδο και εκτός των νηστειών.

Ο χαλβάς και το ταχίνι σημείωσαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα πέρυσι. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η αύξηση των πωλήσεών τους σε όγκο συνδυάστηκε με την ακόμη πιο σημαντική άνοδό τους σε αξία! Όπως σημειώνει η κα Κυριακή Χαμοπούλου, Account Executive της IRI, η κατηγορία του χαλβά εμφάνισε σημαντική ανάπτυξη το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2014, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ανάπτυξη η οποία προήλθε κυρίως από τις μεσαίες συσκευασίες του προϊόντος.

Το ίδιο συνέβη και με την αγορά του ταχινιού. Πέρα από τα προϊόντα κλασικής γεύσης, ανάπτυξη εμφάνισαν κι εκείνα με μέλι και κακάο, ενώ κάμψη πωλήσεων σημείωσαν τα βιολογικά και τα ολικής άλεσης. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: Στο δεκάμηνο του 2014 οι πωλήσεις του ταχινιού σε όγκο πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 8,2% και σε αξία κατά 15,8%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ στην ίδια περίοδο οι επιδόσεις των πωλήσεων χαλβά ανέβηκαν κατά 8,1% σε όγκο και 16,8% σε αξία!

Μεσογειακή και υγιεινή διατροφή
Τα νηστίσιμα δεν είναι πια μόνο «σαρακοστιανά». Κι αυτό γιατί «αποτελούν εκ φύσεως προϊόντα που συνδέονται με την μεσογειακή και την υγιεινή διατροφή. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνονται γενικότερα στη σχετική τάση της ζήτησης», σημειώνει ο κ. Τρύφων Φωτιάδης, γενικός διευθυντής της Arosis, προσθέτοντας ότι η δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά κυρίως η αυξητική τάση της παρουσίας στο ράφι προϊόντων των μικρών παραγωγών, ενισχύει τη θετική εικόνα της κατηγορίας, με περισσότερες και πιο ποιοτικές επιλογές από όλη την Ελλάδα.

Οι μεγάλες αλυσίδες δίνουν όλο και περισσότερο σημασία στον εμπλουτισμό των ραφιών τους με αντίστοιχα είδη, ώστε να ανταποκρίνονται στη σχετική τάση. Έτσι, οι προβολές τέτοιων προϊόντων χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο πλούσιες, δίνοντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές. Άλλωστε, οι νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις προϊόντων είναι παράγοντας συγκράτησης και αύξησης της πελατείας των αλυσίδων, λειτουργώντας ελκυστικά, παράλληλα προς τα δέλεαρ του «πολέμου» τιμών και προσφορών.

Νηστίσιμα: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. κιλά)
2012 2013 Πρώτο 10μηνο 2013 Πρώτο 10μηνο 2014 Διαφορά
Ταχίνι 760,2 797,8 654 707,7 8,2%
Χαλβάς 1.261,5 1.155,4 1.010 1.091,8 8,1%
Κατεψυγμένα ψάρια – θαλασσινά 6.974,4 6.978,1 5.493,1 5.680,4 3,4%
Κατεψυγμένα ψάρια – θαλασσινά (ιδιωτική ετικέτα) 3.023,7 2.935,1 2.292,6 2.201,8 -4,0%
Ψάρια –θαλασσινά / κονσέρβα 5.572 4.822,7 2.654,5 2.757,5 3,9%
Πηγή IRI

Νηστίσιμα: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 Πρώτο 10μηνο 2013 Πρώτο 10μηνο 2014 Διαφορά
Ταχίνι 6.644,5 7.401,6 5.984,5 6.937,5 15,9%
Χαλβάς 8.839,6 8.809,2 7.524,1 8.790,4 16,8%
Κατεψυγμένα ψάρια – θαλασσινά 62.130,7 58.140,9 45.958,5 46.950,4 2,2%
Κατεψυγμένα ψάρια – θαλασσινά (ιδιωτική ετικέτα) 24.330,5 22.455,3 17.560,2 16.838,1 -4,1%
Ψάρια –θαλασσινά / κονσέρβα 60.838,1 56.110 29.570,7 32.196,4 8,9%
Πηγή IRI


Ψάρια και θαλασσινά
Οι ανατιμήσεις της πρώτης ύλης είναι το φλέγον ζήτημα στις κατηγορίες προϊόντων των οποίων η πρώτη ύλη αφορά σε αλιεύματα. Φέτος η πολιτική του δολαρίου επιδεινώνει τα προβλήματα κοστολογίου των επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με την κα Χριστίνα Τσαλοπούλου, Product Development & Brand Manager Vita – Μ.Δ. Τσαλόπουλος ΑΕ, «η οικονομική κρίση μας κάνει διστακτικούς στο να μετακυλούμε στη ζήτηση όλο το ποσοστό της εργοστασιακής αύξησης του κόστους. Απορροφούμε, έτσι, ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων…».

Πάντως, η αγορά των κατεψυγμένων και των κονσερβοποιημένων ψαριών και θαλασσινών παρουσίασε άνοδο στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2014. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των κονσερβαρισμένων ψαριών και θαλασσινών παρουσίασαν αύξηση σε όγκο 3,4% και σε αξία 8,9%, πράγμα που οφείλεται, όπως μας είπε η συνομιλήτριά μας, στην κινητικότητα της υποκατηγορίας του τόνου. Η Vita – Τσαλόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη της ότι οι κοινωνικές συγκεντρώσεις κατ’ οίκον, σαν ο τρόπος διασκέδασης των καιρών, ωθεί τους καταναλωτές στην αναζήτηση προϊόντων με ιδιαίτερες γεύσεις, δημιούργησε μια τέτοια σειρά θαλασσινών ποιότητας σε προσιτή τιμή, τα Safcol & Altura.

Όπως αναφέρει η κα Μαριέττα Καλογήρου, Group Product Manager της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝΒΑ), πλέον διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των πωλήσεων σε όγκο στις υποκατηγορίες των κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων μαλακίων, η οποία ξεκίνησε από πέρσι, μετά την οριακή πτώση τους το 2012 και το 2013. Σημειώνει ότι στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων ψαρικών ο «ηγέτης» των καταναλωτικών προτιμήσεων είναι το ολόκληρο καλαμάρι στον φυσικό του χυμό. Τα χταπόδια/μοσχοχτάποδα, οι σουπιές, τα baby καλαμάρια είναι συμπληρωματικά είδη, απαραίτητα για την ποικιλία της διατροφής και τον εμπλουτισμό του κυρίως πιάτου, αλλά και συνοδευτικά στο τσίπουρο, το ούζο ή τη ρακή.

Βέβαια, το ολόκληρο καλαμάρι έχει «φανατικούς οπαδούς» στις μέσες και άνω ηλικίες, ενώ τα υπόλοιπα είδη είναι διαδεδομένα και στους νεαρότερους καταναλωτές. Όπως συμπληρώνει η κα Καλογήρου, ο μεγάλος κύκλος ζωής των κονσερβοποιημένων προϊόντων της κατηγορίας και η αμεσότητα της χρήσης τους προς κατανάλωση, όπως και η χαμηλότερη μοναδιαία αξία τους, τους προσδίδει πλεονεκτήματα. «Στην περίπτωση των κατεψυγμένων ψαρικών είναι εμφανές από τους όγκους πωλήσεων ότι στις προτιμήσεις πρωτοστατούν τα καλαμάρια, τα χταπόδια κι οι γαρίδες. Πάντως, συγκριτικά προς τις αντίστοιχες προϊοντικές κατηγορίες των κονσερβοποιημένων, βλέπουμε ότι τα κατεψυγμένα χταπόδια υπερέχουν σε όγκους πωλήσεων, καθώς το μέγεθος των συσκευασιών τους και οι εναλλακτικές επιλογές χρήσης που προσφέρουν δημιουργούν πλεονέκτημα».

Γενικότερα, στα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά τα στοιχεία πωλήσεων δείχνουν θετικά αποτελέσματα: άνοδος 3,4% σε όγκο και 2,2% σε αξία στην προαναφερόμενη περίοδο. Στην αγορά τους, ωστόσο, διαπιστώνεται μια κάμψη στον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας, που υποχώρησε κατά 4% και σε όγκο και σε αξία πωλήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι διαπιστώνεται μία μικρή πτώση της ζήτησης των αλιευμάτων που διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, όπως η πέρκα, το χταπόδι και η γαρίδα, ενώ, αντίθετα, μία μικρή ώθηση έχει παρατηρηθεί στους κωδικούς του βακαλάου και του καλαμαριού.

Η κα Γεωργία Τσούτσικου, Group Brand Manager – Retail της Καλλιμάνης ΑΕ, σημειώνει ότι η ανάπτυξη στη συγκεκριμένη κατηγορία, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς πτώσης, οφείλεται κυρίως στη σημαντική υποστήριξη που έτυχε από το brand Kallimanis. Και προσθέτει ότι η τάση ανάπτυξης των πωλήσεων παρατηρείται κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και αφορά το σύνολο των ποικιλιών ψαριών και θαλασσινών. Πέρυσι, η μάρκα Kallimanis στήριξε την κατηγορία τόσο στη διάρκεια της υψηλής εποχικότητάς της όσο και στο υπόλοιπο έτος, σχεδιάζοντας προσεκτικά ενέργειες ώστε να γίνουν πιο προσιτά τα προϊόντα της, βοηθώντας τον καταναλωτή να εντάξει ευκολότερα και πιο συχνά τα ποιοτικά κατεψυγμένα αλιεύματα στο οικογενειακό τραπέζι.

Παράλληλα, το 2014 υλοποίησε πλάνο επικοινωνίας σε τηλεόραση και digital, αποβλέποντας να εκπαιδεύσει τον καταναλωτή στην αξία της μάρκας, η ποιότητα των προϊόντων της οποίας οφείλεται σε συγκεκριμένες μεθόδους αλιείας και επεξεργασίας που εφαρμόζονται. Η διαφημιστική επικοινωνία της Καλλιμάνης φαίνεται πως επέδρασε θετικά στο σύνολο της αγοράς των κατεψυγμένων αλιευμάτων και θαλασσινών.

Καταναλωτικές τάσεις
Η στροφή της ζήτησης στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής είναι πλέον γεγονός όχι μόνο γιατί έτσι ενισχύουν την ελληνική οικονομία, αλλά και γιατί «οι Έλληνες ξαναανακαλύπτουν την ελληνική γαστρονομία, είτε στην παραδοσιακή της μορφή είτε μέσα από πιο δημιουργικές σύγχρονες προσεγγίσεις. Είναι πλέον μέρος του νέου food culture. Επομένως, κάθε νέο προϊόν με ποιοτικά στάνταρτ έχει κοινό, γιατί υπάρχει η ζήτηση για προϊόντα που απογειώνουν την γαστρονομική τους εμπειρία», τονίζει ο κ. Φωτιάδης. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές διαγράφουν από την λίστα τους κάποια από τα νηστίσιμα προϊόντα, είτε γιατί τα θεωρούν «πολυτέλεια» είτε γιατί πιστεύουν πως δεν τους προσφέρουν επιπλέον αξία, έναντι φθηνότερων εναλλακτικών προτάσεων. «Οι προτιμήσεις των καταναλωτών καθορίζονται από γευστικά κριτήρια καταρχήν και εν συνεχεία από κριτήρια κόστους και εναλλακτικών λύσεων μαγειρέματος» σημειώνει η κα Καλογήρου.

Η οικιακή μαγειρική αποτελεί κυρίαρχη τάση των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιό της, η αναζήτηση συνταγών στο διαδίκτυο είναι πιο έντονη από ποτέ και αφορά όλο το μενού: απλές, παραδοσιακές, έθνικ και πολύπλοκες συνταγές. Όπως σημειώνει η κα Τσούτσικου, η Kallimanis, ανταποκρινόμενη σε αυτή την τάση, έχει δημιουργήσει το lovefish.gr, ένα online σημείο αναφοράς για ό,τι σχετικό με τη γαστριμαργία των προϊόντων της θάλασσας. Προτάσεις μαγειρικής, νόστιμα μυστικά, videos διαχείρισης των κατεψυγμένων αλιευμάτων, ενημερωτικά άρθρα για τη σωστή επιλογή ψαριού και πλήθος άλλες πληροφορίες γύρω από τα αλιεύματα και τα προϊόντα Kallimanis βοηθούν τον καταναλωτή να βάζει με ευχαρίστηση και δημιουργικότητα αυτά τα προϊόντα πιο συχνά στο τραπέζι του.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον Έλληνα καταναλωτή να έχει γίνει πιο επιλεκτικός και προσεκτικός στις αγορές του, περιορίζοντας τις αγορές παρόρμησης, ειδικά σε είδη που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης», σημειώνει η κα Τσαλοπούλου και προσθέτει: «Παρατηρούμε επίσης ότι οι καταναλωτές είναι πιο ενήμεροι από ποτέ για τα προϊόντα (ποιότητα, προέλευση κλπ), όπως και για τις προσφορές στο ράφι». Φυσικά, αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι ο καταναλωτής, επιδιώκοντας τις «έξυπνες» αγορές, είναι διατεθειμένος να θυσιάζει την ποιότητα. «Διαπιστώνουμε μία μικρή μεταβολή στη συχνότητα κατανάλωσης. Ο καταναλωτής επιλέγει το ψάρι σπανιότερα στο εβδομαδιαίο του διαιτολόγιο», σημειώνει η κα Τούτσικου, παρατηρώντας μία μικρή μετατόπιση της ζήτησης στα πιο προσιτής τιμής αλιεύματα

Ωστόσο, η κατηγορία παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το παραδοσιακό τραπέζι της Σαρακοστής, κυρίως της Καθαρής Δευτέρας. Τα θαλασσινά ήταν και είναι οι πρωταγωνιστές του σαρακοστιανού διαιτολογίου, καθώς η παράδοση υπερτερεί της κρίσης, έστω με τις παραχωρήσεις που επιβάλει η αγοραστική δύναμη, δηλαδή με το καλαμάρι έναντι της πιο ακριβής γαρίδας, της σουπιάς ή του χταποδιού. Στο όσπρια και τα ρύζια οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα εντοπίως παραγόμενα. «Απαντώντας στη σχετική τάση, η εταιρεία μας δημιούργησε την ολοκληρωμένη σειρά ρυζιών και οσπρίων Ομοσπονδία, που παράγονται στην Ελλάδα και συνδυάζουν την εντοπιότητα με την άριστη ποιότητα, σε ανταγωνιστικές τιμές», σημειώνει η κα Τσαλοπούλου.


Αναγκαία η εμβάθυνση της συνεργασίας
Οι συνέργειες μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου είναι πιο σημαντικές από ποτέ, συμφωνούν οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, στο πλαίσιο του κοινού σκοπού τους για τη μεγιστοποίηση των πωλήσεων, που επιβάλει την υπέρβαση των στενών αντιλήψεων προς όφελος της ευελιξίας και του κοινού τους πελάτη, του τελικού καταναλωτή. Ενδεικτικά, η κα Τσούτσικου σημειώνει πως «η Kallimanis από πέρσι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με κάποιες αλυσίδες, αποβλέποντας στο να αναδειχθεί η παρουσία της κατηγορίας στα καταστήματα, να γίνει πιο ευχάριστο το αγοραστικό ταξίδι, αλλά και μέσω του εξορθολογισμού του κωδικολογίου της κατηγορίας και της βέλτιστης ταξινόμησης των προϊόντων, να βοηθηθεί ο καταναλωτής στις επιλογές του.

Η γνώση και οι καινοτομίες της βιομηχανίας, τα εργαλεία του λιανέμπορου και η γνώση του σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση σχεδιασμού μακροχρόνιων πλάνων ανάπτυξης των πωλήσεων, συνδράμοντας, παράλληλα, τον καταναλωτή να ωφεληθεί σημαντικά από αυτή τη συνεργασία», τονίζει. Η κα Τσαλοπούλου σημειώνει ότι η βασική επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η στενή συνεργασία ώστε να γίνονται σωστές προβλέψεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι ελλείψεις στα ράφια και, επομένως, η απώλεια πωλήσεων». «Ο ρόλος του λιανεμπορίου μπορεί να γίνει ακόμα πιο ουσιαστικός, αν βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των αγοραστών των αλυσίδων και προμηθευτών, ώστε ο σχεδιασμός των νέων προϊόντων να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες του κοινού τους», προσθέτει ο κ. Φωτιάδης.

Η κα Καλογήρου, συνοψίζοντας, τονίζει ότι ο δύο πόλοι της προσφοράς πρέπει να εστιάζουν στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πρώτον, παρουσιάζοντας πλήρεις συλλογές σαρακοστιανών προϊόντων, καθώς έτσι θα κινούνται και κάποιες λιγότερο δημοφιλείς οικογένειες προϊόντων πλην, όμως, κερδοφόρες και με γευστικό ενδιαφέρον. Δεύτερον, παρουσιάζοντας τις συλλογές των προϊόντων εμφανώς, με σωστή οργάνωση και με ελκυστικότητα. Τρίτον, εκμεταλλευόμενοι όλα τα υποστηρικτικά εργαλεία πώλησης που διαθέτουν οι προμηθευτές (συνταγές, stand, συνδυαστικά προϊόντα, δεύτερα σημεία πώλησης) και τέταρτον, υιοθετώντας τις τίμιες αναλογίες τιμής κτήσης και προστιθέμενης αξίας ανά προϊόν.

Με πίστη στην καινοτομία
Αν και δεν μπορεί να γίνουν εύκολα προβλέψεις για τις προοπτικές της αγοράς των νηστίσιμων προϊόντων, η καινοτομία θεωρείται κλειδί για την επέκταση της αγοράς τους. Και οι επιχειρήσεις του τομέα σχετικώς ανταποκρίνονται θετικά. Όπως σημειώνει η κα Καλογήρου, η καινοτομία «προκύπτει από ανανεωμένους, κυρίως λόγω τεχνολογικής εξέλιξης, τρόπους μεταποίησης και παρουσίασης της πρώτης ύλης, και γευστικά ανανεωμένες συνταγές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα τεμαχισμένα πλοκάμια μεγάλου καλαμαριού ή η σαλάτα θαλασσινών με ποικιλία μαλακίων και οστρακοειδών».

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, καλούμαστε να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των καταναλωτών ώστε να προτείνουμε καινοτόμα προϊόντα, που θα προσθέτουν αξία στην καθημερινότητά του», σημειώνει η κα Τσαλοπούλου, θεωρώντας εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει σχετικά έντονη δραστηριότητα των εταιρειών, έτσι ώστε δεν λείπουν ποτέ οι φρέσκες ιδέες και οι διαφοροποιήσεις, τόσο στην παραγωγής προϊόντων όσο και στο μάρκετινγκ.

«Η καινοτομία όχι μόνο στον κλάδο μας, είναι η πιο υγιής διέξοδος από την κρίση», συμπληρώνει η κα Τσούτσικου. «Ακριβείς προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν. Καθώς, όμως, η μάρκα Kallimanis αποτελεί προτεραιότητά μας, είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά. Στόχος μας είναι η κατηγορία και η μάρκα μας να συνεχίσουν τη θετική πορεία που σημείωσαν το προηγούμενο έτος. Η φιλοσοφία μας είναι στους δύσκολους αυτούς καιρούς να μην κατεβάσουμε τον πήχη για τον καταναλωτή. Αντίθετα, επενδύουμε ακόμα περισσότερο στην ποιότητα, προσφέροντάς του ψάρια αντάξια των φρεσκοαλιευμένων», καταλήγει η κα Τσούτσικου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη φετινή Σαρακοστή, η κα Καλογήρου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, σχετικά με την πορεία των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά. Τη διαφορά πιθανώς θα την κάνουν, υποστηρίζει, τα μικρότερα εποχικά peaks της ζήτησης, ο περιορισμός της γκάμας των ειδών που θα προτιμηθούν, καθώς ίσως και η αύξηση της κινητικότητας των προϊόντων PL.

Οι προωθήσεις της Σαρακοστής
«Όπως κάθε χρόνο, ετοιμάσαμε ένα πλάνο προωθητικών ενεργειών για την περίοδο της Σαρακοστής, που περιλαμβάνει άμεσες και έμμεσες διαφημιστικές ενέργειες για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα νέα προϊόντα της Vita- Μ.Δ. Τσαλόπουλος, όπως τα έτοιμα γεύματα και τα ελληνικά ρύζια και όσπρια Ομοσπονδία. Παράλληλα, προγραμματίσαμε in-store promotions για την προώθηση όλης της γκάμας των νηστίσιμων προϊόντων μας (Safcol & Altura και προϊόντα Ομοσπονδία)», σημειώνει η κα Τσαλοπούλου.

Η Kallimanis, λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη ζήτηση της περιόδου και τις ανάγκες των νοικοκυριών, προτείνει πέντε νέα προϊόντα -τα Εποχιακά- διαφορετικών προδιαγραφών από την υφιστάμενη γκάμα kallimanis, παρέχοντας την ευχέρεια περισσότερων λύσεων μαγειρικής, άρα ένταξης νέων συνταγών στο παραδοσιακό τραπέζι: Καλαμάρι ολόκληρο σε μέγεθος ιδανικό για γέμισμα, Γαρίδα ολόκληρη με κέλυφος για μακαρονάδες, Σουπιά καθαρισμένη σε μέγεθος ιδανικό για φούρνο ή γκριλ, Θράψαλο ολόκληρο για γέμισμα ή γκριλ και Χταπόδι ολόκληρο μεσαίου μεγέθους, για πλήθος συνταγών. Η σειρά Εποχιακά θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της Σαρακοστής. Σχετικά, οι προωθητικές ενέργειες αφορούν κυρίως σε μειώσεις τιμής (πχ χταπόδι μικρό ολόκληρο -2 ευρώ, Καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο -1,5 ευρώ, Σουπιά καθαρισμένη -1,5 ευρώ, Γαρίδα μεγάλη χωρίς κέλυφος -2 ευρώ), όπως και προσφορά επιπλέον προϊόντος στην ίδια τιμή (πχ Καλαμάρι καθαρισμένο 30% επιπλέον προϊόν, Θράψαλο σε ροδέλες 30% κά). Ο κ. Φωτιάδης τονίζει ότι ναι μεν οι προωθητικές ενέργειες που βασίζονται στην έκπτωση της τιμής είναι σαφώς απαραίτητες, «όμως, οι καταναλωτές αναζητούν και την έμπνευση. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Είναι πολύ σημαντικό οι προωθητικές ενέργειες να εμπνέουν για τη δοκιμή και να ενισχύουν την τάση για νέες γευστικές εμπειρίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα….».