«Φέτος θα κινηθούμε στα ίδια μεγέθη με το 2011, με βλέψη για ελαφρά άνοδο. Η αναζήτηση καινοτόμων προϊόντων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας μας», δηλώνει στο πλαίσιο συνέντευξής του στο σελφ σέρβις ο κ. Νίκος Σαρόγλου, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής κατεψυγμένων ζυμών, που δραστηριοποιείται από το 1985.

Όπως μας είπε ο κ. Ν. Σαρόγλου στην έναρξη της συζήτησής μας, απαντώντας μας σε σχετική ερώτηση, «η πρωτοφανής κρίση της τελευταίας διετίας δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Η οριακή κάμψη των μεγεθών μας, έπειτα από διαδοχικές χρονιές ανάπτυξης, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μάλλον αναμενόμενη, με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων. Σίγουρα, όμως, ο κλάδος των τροφίμων παρουσιάζει μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις που δέχεται, σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας μας».

σελφ σέρβις: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη φετινή χρονιά;

Νίκος Σαρόγλου: Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος θα κινηθούμε στα ίδια μεγέθη με το 2011, με βλέψη για ελαφρά άνοδο. Σε αυτό πιστεύω ότι θα συμβάλλουν και τα νέα προϊόντα που προωθούμε. Ήδη λανσάραμε στην αγορά δύο νέους κωδικούς στην γκάμα των χωριάτικων παραδοσιακών πιτών, με τη συνεργασία και τη σφραγίδα κορυφαίων εταιρειών στον χώρο των τροφίμων, της Creta Farm και της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ήδη δραστηριοποιούμαστε και στον τομέα των εξαγωγών. Η αναζήτηση καινοτόμων προϊόντων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

Βρόχος η ρευστότητα
σελφ σέρβις: Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της ρευστότητας; Σας προβληματίζουν οι πιστώσεις που ζητούν οι μεγάλοι πελάτες σας;

Νίκος Σαρόγλου: Στις σημερινές ασφυκτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας τείνει να εξελιχθεί σε πρωταρχικό στόχο κάθε επιχείρησης. Δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία ακόμα κι από την κερδοφορία. Πρόκειται για μια μάχη που δίνει κάθε επιχείρηση ημέρα με την ημέρα και μήνα με τον μήνα, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της.

Όσο η ροή του χρήματος εκ μέρους των τραπεζών παραμένει δύσκολη, έστω και με αυξημένο επιτόκιο, τόσο η πίεση προς τις επιχειρήσεις θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Σε ό,τι μας αφορά, η διάρθρωση του πελατολογίου μας, το οποίο αποτελείται από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές εταιρείες της χώρας μας, αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την εξασφάλιση της πρόσβασής μας στην απαραίτητη ρευστότητα.

Ταχύτητα, ευελιξία, συνέπεια
σελφ σέρβις: Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας σας;

Νίκος Σαρόγλου: Η ποιότητα των προϊόντων μας, η ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών μας, η πολύ καλή συνεργασία με τους προμηθευτές μας, η ευελιξία που προσφέρει το μέγεθος της επιχείρησης και η διοικητική της ιεραρχία σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης αποφάσεων, είναι μερικά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η εμπειρία που αποκτήσαμε σε αυτήν τη διαδρομή των 15 ετών λειτουργίας είναι εξίσου σημαντική και μάλιστα είναι ακόμα πιο εμφανής στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας.

Από την παραγωγή έως τη διοίκηση, έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε ως μια πολύ καλά συντονισμένη ομάδα και να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις και απαιτήσεις με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Μα πάνω από όλα είναι η σταθερή σχέση με τους καταναλωτές, που με την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια προσδίδουν αξία στο όνομα Σαρόγλου.

σελφ σέρβις: Προγραμματίζετε επενδύσεις στην επόμενη τριετία κι αν ναι, σε τι κατευθύνσεις;

Νίκος Σαρόγλου: Σκέψεις και σχέδια για επενδύσεις φυσικά και υπάρχουν, ωστόσο, σε ένα τόσο αβέβαιο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον οι όποιες αποφάσεις μας για επενδύσεις απαιτούν αναθεωρήσεις υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί ή θα διαμορφωθούν.

Μπορεί να είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά δεν θα επιτρέψουμε οι δυσμενείς συνθήκες σήμερα να αναστείλουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη της επιχείρησής μας.


Τριπλασιασμός σε μια δεκαετία
σελφ σέρβις: Θεωρείτε υγιή τον ανταγωνισμό, όπως αναπτύσσεται στην αγορά σας, ή διαπιστώνετε στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Νίκος Σαρόγλου: Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που εισήγαγε στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ τις κατεψυγμένες χωριάτικες πίτες. Μπορούμε να πούμε ότι συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που δημιούργησαν καινούργιες αγορές στην κατηγορία των κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κλάδος εμφάνισε μια ιδιαίτερη άνθηση την τελευταία δεκαετία, με συνεχώς αυξανόμενα μερίδια. Σε όλο αυτό το διάστημα ο κλαδικός ανταγωνισμός μας αναπτύχθηκε σε ένα υγιές και καθαρό πλαίσιο, όπου προστέθηκαν πολλοί νέοι παίκτες, με πλήθος νέων προϊοντικών προτάσεων.

Ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν οι κατεψυγμένες πίτες σε πολλά σούπερ μάρκετ είναι ακόμα και ο τριπλάσιος, σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στην αγορά μας, που θα προωθηθούν σε μεγάλο βαθμό, πιστεύω, σε συνθήκες αυτορύθμισης της αγοράς.

σελφ σέρβις: Πόσο αισιόδοξος είστε για την τύχη που θα έχει η οικονομία μας, με βάση τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;

Νίκος Σαρόγλου: Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να αισιοδοξεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Βλέπετε, από τη μια μεριά οι ατυχείς αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων μας και από την άλλη, η αναλγησία του πολιτικού μας προσωπικού δεν επιτρέπουν και πολλά περιθώρια για θετικές εκτιμήσεις. Πολύ περισσότερο δεν το επιτρέπει η απουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, τέτοιων που θα συσπείρωναν και θα ενέπνεαν ασφάλεια, ακόμα και αντισταθμιστικά προς τις λάθος αποφάσεις που προωθούνται με σκοπό τη δημοσιονομική μας εξυγίανση.

Σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται μακριά και έξω από την Ευρώπη.

Όμως, το ζητούμενο για κάθε ένωση, για κάθε ομάδα ή συνέργια, είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στους δύσκολους καιρούς, διαφυλάσσοντας την ενότητά της. Έτσι σφυρηλατούνται οι σχέσεις και δυναμώνουν οι δεσμοί.

Οι περικοπές θα εντείνουν την ύφεση
σελφ σέρβις: Πιστεύετε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας, λόγω του υψηλού -όπως κάποιοι ισχυρίζονται- εργασιακού κόστους ή μήπως τα προβλήματα εστιάζονται αλλού;

Νίκος Σαρόγλου: Οι αιτίες για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ήταν και είναι λίγο πολύ γνωστές. Η φαινομενική ευημερία της προηγούμενης δεκαετίας λειτούργησε ως αντικίνητρο για την αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η απουσία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η γραφειοκρατία όπως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 25 χρόνια, η διαφθορά σε κάθετες και οριζόντιες δομές του συστήματος, καθώς και η έλλειψη υποδομών, είναι οι βασικοί υπαίτιοι.

Το εργασιακό κόστος δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας της απουσίας ανταγωνιστικότητας, πολύ περισσότερο εάν το συγκρίνουμε με το «μη μισθολογικό κόστος», για να δανειστούμε έναν όρο που χρησιμοποιείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα… Η μείωση των αποδοχών του εργαζόμενου το μόνο που θα καταφέρνει είναι να εντείνει την ύφεση.

Όσο, όμως, δεν λύνονται τα προαναφερόμενα σημαντικότατα προβλήματα και εκκρεμούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του παρωχημένου θεσμικού μας πλαισίου, τόσο πιο ευάλωτο θα γίνεται το εργασιακό κόστος και θα είναι αυτό που θα δέχεται τις πιέσεις.