Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσει ο κλάδος των περιπτερούχων το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα», κ. Νίκο Παλιογιάννη, αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις μετά από την ψήφιση της τροπολογίας για πενταετή μίσθωση των περιπτέρων.

Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσει ο κλάδος των περιπτερούχων το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα», κ. Νίκο Παλιογιάννη, αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις μετά από την ψήφιση της τροπολογίας για πενταετή μίσθωση των περιπτέρων.

Για το θέμα αυτό ο κ. Παλιογιάννης δήλωσε στο «Μαγαζί μας»: «Μετά τις ενέργειες του Σωματείου μας για το βασικό πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης –και στο πλαίσιο των όσων συναποφασίσαμε με το Σωματείο Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» και με τα Σωματεία της Καλαμάτας και της Κοζάνης– μάθαμε έκπληκτοι πως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εντελώς ξαφνικά και χωρίς να μας ενημερώσουν, όπως άλλωστε είχαν δεσμευτεί απέναντί μας, αποφάσισαν, θέλοντας να μας ρίξουν «στάχτη στα μάτια», την αύξηση της διάρκειας των μισθώσεων των περιπτέρων από τρία σε τέσσερα χρόνια και την ένταξη νέων κατηγοριών αναπήρων στην κατηγορία των δικαιούχων απόκτησης άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου. Αμέσως στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννο Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι σε σχετική συνάντησή μας με το νομικό σύμβουλο κ. Τσιούμπο αναγνωρίστηκε η σοβαρότητα των προβλημάτων μας και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα τύχουν της δέουσας σημασίας από το Υπουργείο. Επίσης τονίσαμε πως ο κλάδος έχει ήδη αποφασίσει την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και προσφυγής ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας. Παράλληλα ζητήσαμε άμεση συνάντηση μαζί του, σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή στις αρχές Ιουλίου η αντιπολίτευση αντέδρασε σύσσωμη τονίζοντας την αδικία που υφίστανται οι περιπτερούχοι, αφού είναι οι μόνοι από τους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στην επαγγελματική στέγη. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης ήταν να ψηφιστεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία η διάρκεια των μισθώσεων των περιπτέρων ορίσθηκε πενταετής.

Το Σωματείο Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αθήνας «Η ΄Ενωση» και ο πρόεδρός του κ. Λάμπρης, μη σεβόμενοι την προσπάθεια των Σωματείων «Ενότητα» και «Ελπίς», καθώς και των Σωματείων της Καλαμάτας και της Κοζάνης, αλλά ούτε και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 2001 στην οποία συμμετείχαν, συνηγόρησαν στην αύξηση των μισθώσεων των περιπτέρων από τρία σε τέσσερα χρόνια (ασχέτως αν κατέληξαν σε πέντε), με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρει ένα συμπαραστάτη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

Με την τροπολογία αυτή εντείνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, αφού η πενταετής διάρκεια των μισθώσεων δεν έχει πρακτικά καμία αξία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι: α) πολλά περίπτερα σύντομα θα χηρέψουν λόγω της προχωρημένης ηλικίας των δικαιούχων αναπήρων β) τις νέες κατηγορίες αναπήρων που προστέθηκαν με την τροποποίηση αυτή και έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας περιπτέρου και γ) τη μη ύπαρξη ασφαλιστικής δικλείδας με την οποία θα απουσίαζαν οι εικονικές ιδιοχρήσεις.

Αν για παράδειγμα κάποιος συνάδελφος υπογράψει νέο συμβόλαιο με το δικαιούχο ανάπηρο για πέντε χρόνια και στον πρώτο μήνα το περίπτερο χηρέψει, μπορεί να το πάρει νέος ανάπηρος για ιδιόχρηση (εικονική ή μη) και να του κάνει έξωση. Τότε, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. Απλώς έναν αριθμό σε ένα χαρτί! Η θέση της «Ενότητας» είναι η ένταξή μας στις επαγγελματικές μισθώσεις με δωδεκαετή χρονική διάρκεια, καθώς και όλα όσα είχαμε δεσμευτεί με την πρόταση – τρίπτυχο που καταθέσαμε στα αρμόδια Υπουργεία.

Για το λόγο αυτό καλώ τους συναδέλφους περιπτερούχους, τα λοιπά σωματεία ανά την Ελλάδα και ολόκληρο τον κλάδο, να είναι σε εγρήγορση για απεργιακές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη, καθώς και για δυναμική απάντηση στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, αν μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί με το νέο διάλογο που αρχίσαμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την τελευταία τροποποίηση. Ήδη αναμένουμε απευθείας συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Λωτίδη, σε μία ακόμη προσπάθεια επίλυσης αυτών των αιτημάτων πριν από την απεργία. Πιστεύουμε ότι αυτή η εποχή, εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, είναι η καταλληλότερη για να πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, έχοντας ως δεδομένο το ότι η αντιπολίτευση είναι με το μέρος μας».