Ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα», κ. Νίκος Παλιογιάννης, εξηγεί, μιλώντας στο «μαγαζί μας», τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της προγραμματισμένης για τις 6 Νοεμβρίου 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας και αναλύει όλα όσα συζητήθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα», κ. Νίκος Παλιογιάννης, εξηγεί, μιλώντας στο «μαγαζί μας», τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της προγραμματισμένης για τις 6 Νοεμβρίου 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας και αναλύει όλα όσα συζητήθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Με πρωτοβουλία της «Ενότητας» από το καλοκαίρι, τα σωματεία της Αττικής πραγματοποίησαν συναντήσεις με σκοπό τη χάραξη κοινής στρατηγικής ως προς την επίλυση – διεκδίκηση των πάγιων αιτημάτων μας. Στις συναντήσεις αυτές το σωματείο η «Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας», με Πρόεδρο τον κ. Λάμπρη, παρ’ ότι προσκλήθηκε τρεις συνεχείς φορές, δεν προσήλθε, ενώ μετά την αποχώρηση της κας Λουκά η «Ενότητα», παραμένοντας πιστή στις θέσεις της, αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 6 Νοεμβρίου, μαζί με το Σύνδεσμο Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» και τα σωματεία της Καλαμάτας, της Κοζάνης και της Λιβαδειάς. Το σωματείο της Χαλκίδας δεσμεύτηκε στην πορεία να μας στηρίξει, ενώ το σωματείο της Πάτρας είχε πει ότι απλώς συμπαραστέκεται.

Στην απεργία αυτή διεκδικούσαμε:

  1. Την ισότιμη ένταξή μας στις επαγγελματικές μισθώσεις.
  2. Την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιπτέρων, ώστε να μην καταργούνται θέσεις εργασίας.
  3. Την αύξηση των διαστάσεων των περιπτέρων δια νόμου, διότι δεν μπορεί το περίπτερο να λειτουργεί σήμερα με τις προϋποθέσεις της δεκαετίας του ’60 και να είναι υποχείριο στις εκάστοτε δημοτικές αποφάσεις.
  4. Την κατάργηση της Α΄ ζώνης, όπου δεν υπάρχουν δικαιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 100%, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να παραχωρηθούν τα χηρεμένα περίπτερα, με αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων περιπτέρων και κατά συνέπεια την κατάργηση θέσεων εργασίας.
  5. Τον εκσυγχρονισμό του παλαιού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα είδη που εμπορευόμαστε.
  6. Την κατάργηση του καταχρηστικού 20% αναπροσαρμογής του μισθώματος στη λήξη του συμβολαίου, που σε συνδυασμό με την ετήσια αναπροσαρμογή έχει εξακοντίσει τα μισθώματα στα ύψη –και όλα αυτά όταν ο τιμάριθμος κυμαίνεται από 2,5% έως 3,5 %. Ένας επιπλέον λόγος για την απεργία ήταν η κατάφορη αδικία που υπέστη ο κλάδος μας από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως προς το κλείσιμο της εξαετίας.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας της απεργίας η «Ενότητα» κατέθεσε στη Βουλή 300 υπομνήματα, εκθέτοντας τα προβλήματά μας, μέσα από τα οποία έγιναν ερωτήσεις – αναφορές από δέκα βουλευτές στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κατατίθεται σχετική επερώτηση.

Ο κ. Λάμπρης όμως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πολέμησε την απεργία με μία αντιανακοίνωση που έβγαλε. Όταν όμως η ενέργεια αυτή συσπείρωσε στο πλευρό μας τους συναδέλφους, τότε «επιστράτευσαν» ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο και με υπαλλήλους που έστειλαν στη Χαλκίδα (όπως με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ο πρόεδρος του σωματείου) και την Καλαμάτα, προσπάθησαν να πείσουν τους συναδέλφους να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία θα δήλωναν ότι δεν θα συμμετείχαν στην απεργία. Μόλις είδαν ότι ούτε αυτό επέφερε αποτέλεσμα, τότε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τον κ. Λάμπρη, κάλεσαν μεμονωμένα το σωματείο της Κοζάνης και αντιστοίχως της Καλαμάτας, όπου δεν γνωρίζω τι διαδραματίστηκε. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι οι πρόεδροί τους υπέγραψαν έγγραφο, με τις σφραγίδες των σωματείων, στο οποίο έλεγαν ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία παρ’ ότι μέχρι τελευταία στιγμή μάς διαβεβαίωναν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά.

Την προπαραμονή της απεργίας, δηλαδή στις 4/11, ο κ. Λάμπρης κάλεσε σε συνάντηση εκπροσώπους του Δ.Σ της «Ελπίδας» και ο κ. Ταβουλάρης –προς τιμήν του– μου το ανέφερε.

Την επόμενη ημέρα (5/11) μας κάλεσαν σε διαπραγματεύσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργία.

Στη συνάντηση αυτή ήμασταν από την «Ενότητα» εγώ και ο κ. Νίκας, από την «Ελπίδα» οι κ.κ. Ταβουλάρης, Κοτσώνης και Γκουβίνας, και από την «Ένωση» οι κ.κ. Λάμπρης, Πλακόπουλος και Μάλλιος.

Εκεί αναπτύξαμε τις θέσεις μας στο σύμβουλο του υφυπουργού κ. Τσιούμπου, ο οποίος, μιλώντας εξ ονόματος του υπουργού και υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις πως όλα τα θέματα-αιτήματα, πλην της επαγγελματικής στέγης, είναι στη διαδικασία να γίνουν νόμος του κράτους. Επειδή όμως και παλαιότερα ο κ. Τσιούμπος, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για τα ίδια θέματα, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί –επειδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο– διαφώνησα και αποχώρησα από το Υπουργείο, αφού έχουμε πλέον την απαίτηση, υπό την απειλή μίας απεργίας, να δούμε τον ίδιο τον υπουργό ή τον υφυπουργό και όχι τον κ. Τσιούμπο.

Στη συνέχεια όμως, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Ενότητας», αποφασίσαμε και εμείς να αναστείλουμε την προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα απεργία (ήδη και ο κ. Ταβουλάρης με το Δ.Σ της «Ελπίδας» είχαν αποφασίσει την αναστολή). Συμφωνήσαμε μάλιστα ότι σε περίπτωση κατά την οποία, παρά τις ανωτέρω διαβεβαιώσεις, δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά μέχρι το Μάιο, θα προβούμε όλοι μαζί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην απόφαση της αναστολής καταλήξαμε αφού διαπιστώσαμε ότι τα μηνύματα που θέλαμε να περάσουμε προς κάθε κατεύθυνση ελήφθησαν, καθώς και με το δεδομένο ότι την προηγούμενη ημέρα σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για πανελλαδική απεργία των περιπτερούχων, ενώ στην ουσία μόνο η Αθήνα θα ήταν εκείνη που θα απεργούσε. Έτσι αν η απεργία πραγματοποιείτο, η «Ενότητα» θα έβγαινε μεν πιο μάχιμη, αλλά ολόκληρος ο κλάδος θα καρπωνόταν μία αποτυχημένη απεργία.

Εξάλλου αποφασίσαμε την αναστολή γνωρίζοντας πως δεν προλαβαίνουμε να ενημερώσουμε γι’ αυτήν τον κλάδο, παρά τις προσπάθειες με την αποστολή δελτίων τύπου. Για το λόγο αυτό οφείλουμε μία εξήγηση στους συναδέλφους, την οποία τους δίνω με αυτό το κείμενο.

Παρ’ όλα όμως όσα συνέβησαν το σημαντικό είναι πως καταφέραμε να αποδείξουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ο κλάδος έχει τη δύναμη να κινητοποιηθεί δυναμικά.

Τέλος, όσον αφορά αυτά που συμφωνήθηκαν με το υπουργείο, είναι τα εξής:

Κατάργηση της Α΄ Ζώνης και του καταχρηστικού 20% αναπροσαρμογής του μισθώματος. Αντί αυτού θα υπάρχει μόνο ετήσια αναπροσαρμογή βάσει του τιμάριθμου. Μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες σύμφωνα με τις οποίες θα σταματήσουν οι εικονικές ιδιοχρήσεις ενώ, όσον αφορά το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καταργείται το “γεωγραφικό πλάτος” εντός του οποίου ο ανάπηρος είχε δικαίωμα να πάρει περίπτερο. Να σημειωθεί ότι παλαιότερα ένας ανάπηρος μπορούσε να πάρει περίπτερο μόνο στον τόπο όπου διέμενε για τουλάχιστον μία δεκαετία. Τώρα αυτό καταργείται με αποτέλεσμα ο ανάπηρος, ακόμα και αν μένει σε χωριό, να μπορεί να πάρει περίπτερο στην Αθήνα. Όσον αφορά τις διαστάσεις των περιπτέρων, θα αυξηθούν σε 4 τ.μ. ατελώς ενώ, βάσει έγκυρων πληροφοριών, έχει δρομολογηθεί σχετικό σχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα γίνει πραγματικότητα τις προσεχείς εβδομάδες».