Άμεση επίπτωση στο κόστος προμήθειας πουλερικών από τον όμιλο Νίκας έχουν προκαλέσει οι σημαντικές πιέσεις στην αγορά πουλερικών διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η διοίκηση του ομίλου Νίκας εξετάζει διάφορα πλάνα συγκράτησης του αυξημένου κόστους παραγωγής, καθώς και την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής της με βάση τα νέα κοστολογικά δεδομένα, ενώ ήδη από το δεύτερο μισό του 2021 έχει προβεί σε σημαντική αποθεματοποίηση πρώτων υλών και παράλληλα προσπαθεί να κλείνει το κατά το δυνατό μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκότερες τιμές και επάρκεια σε συσκευαστικά και λοιπά υλικά παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο της Νίκας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, συντελώντας στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και των διανομών. Παράλληλα, η εταιρεία καινοτομεί φέτος λανσάροντας πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες για όλα τα συσκευασμένα προϊόντα της, νέα σειρά αλλαντικών με λιγότερο αλάτι και νέο παριζάκι χωρίς συντηρητικά.

Μερίδιο 20,2% σε όγκο στα αλλαντικά
Κατά το 2021 η αγορά αλλαντικών χαρακτηρίστηκε από μείωση κατά 1,5% όσον αφορά στους όγκους πωλήσεων και μείωση κατά 2,6% όσον αφορά στις αξίες σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης χρήσης, ωστόσο στη διάρκεια του περασμένου έτους ο όμιλος Νίκας και η εταιρεία αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 1,2%, στα 58,49 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ηγετική θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen για το οργανωμένο λιανεμπόριο που επικαλείται η εισηγμένη, τα αλλαντικά Νίκας παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 20,2% σε όγκο πωλήσεων. Το μερίδιο αυτό πάντως είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (21,4%).

Το συνολικό EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε το 2021 σε κέρδη 4,46 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,98 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν κατά 566.000 ευρώ και ανήλθαν στη χρήση 2021 σε ζημίες 264.000 ευρώ, έναντι ζημιών 830.000 ευρώ το 2020.

Η εξαγορά της ΑΕΠ Κεφαλαρίου ΑΕ
Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 υπεγράφη η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας «ΑΕΠ Κεφαλαρίου ΑΕ» από τη Νίκας, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο ποσό των 15.231.213 ευρώ, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε με μακροπρόθεσμο δανεισμό. Η ΑΕΠ Κεφαλαρίου ΑΕ είναι ιδιοκτήτης και εκμισθωτής του ακινήτου επί του οποίου βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και τα γραφεία της Νίκας. Με την εξαγορά αυτή, το ακίνητο του Αγίου Στεφάνου περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ομίλου Νίκας, ο οποίος έχει πλέον την πλήρη δυνατότητα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών του εγκαταστάσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter