Τόσο οι ανάγκες, όσο και οι επιθυμίες των καταναλωτών όσο εκείνοι πραγματοποιούν τα αγοραστικά τους ταξίδια, σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα στο ελληνικό λιανεμπόριο τρόφιμων που καταγράφουν τα Advanced Analytics της NielsenIQ.

Θέτοντας το ευρύτερο πλαίσιο και με βάση τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας Consumer Outlook της NielsenIQ, το 2024 συνεχίζει να είναι έτος όπου οι Έλληνες καταναλωτές, στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να νιώθουν αβεβαιότητα και συνεπώς, να είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστές σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους, στις αποφάσεις που λαμβάνουν, καθώς και στις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στη σχετική έρευνα της NielsenIQ ότι βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με το περασμένο έτος, όπου είχε ανέλθει στο 60%. Η αύξηση του κόστους ζωής παραμένει η πρωταρχική ανησυχία των καταναλωτών, τόσο ως προς τις τιμές των τροφίμων, όσο και στα γενικότερα αυξανόμενα κόστη της διαβίωσης.

Οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν έξυπνους τρόπους για να πραγματοποιούν αγορές, να εξοικονομούν όσο το δυνατόν γίνεται, χωρίς ωστόσο να μειώνουν την κατανάλωση.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται ότι ικανοποιούν την ανάγκη αυτή: Έχουν φθάσει στο ιστορικά υψηλό μερίδιο αγοράς 25,4% στο φετινό πρώτο τρίμηνο, με ποσοστό ανάπτυξης 5,4%.

Επανασχεδιασμός της go-to-market στρατηγικής και η omnichannel πρόκληση
Οι μάρκες έχουν μπροστά τους σημαντική πρόκληση ως προς το χώρο που διεκδικούν και κατακτούν στο ράφι του σούπερ μάρκετ: Πρόκειται για τη σωστή τιμή τοποθέτησης στην αγορά, τους κατάλληλους προωθητικούς μηχανισμούς για την αγοραστική πράξη και τη συνολική στρατηγική, ώστε να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι με τα νέα ζητούμενα του Έλληνα καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα Advanced Analytics της NielsenIQ, ο Έλληνας καταναλωτής στέκεται μπροστά στο ράφι μόνο 6 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και συνεπώς, παραμένει από τους πιο ελαστικούς στην Ευρώπη. Συγκρίνοντας πιο έντονα τις τιμές των προϊόντων, ο Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται περίπου 2,5 διαφορετικές λιανεμπορικές αλυσίδες το μήνα, ψάχνοντας ενδεχομένως για καλύτερες προωθητικές ενέργειες μεταξύ άλλων. Επιπλέον, φέρεται τελικά να επιλέγει πολύ συγκεκριμένα προϊόντα από το ράφι, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα προϊοντικά tails για στο σύνολο των FMCG κατηγοριών προϊόντων, τα οποία αγγίζουν το 42% του κωδικολόγιου και συμβάλλουν σε λιγότερο από 2% των πωλήσεων.

Συμπερασματικά, για να παραμείνει η κάθε μάρκα σχετική με τις ανάγκες του καταναλωτή πρέπει να επανασχεδιάσει κατάλληλα την go-to-market στρατηγική της σε όλους τους διαφορετικούς πυλώνες της διαδικασίας του Category Management. Ο καταναλωτής είναι πλέον omnichannel user, οπότε οι μάρκες επιβάλλεται να βρίσκονται παντού, με διαφορετικές ωστόσο επιλογές κάθε φορά. Η νέα λογική επιτάσσει: «One size doesn’t fit all».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter