Το οργανωμένο λιανεμπόριο το 2022 άγγιξε τα 266 εκατ. ευρώ σε τζίρο, εκδηλώνοντας μία άνοδο σε αξία κατά 5% συγκριτικά με το 2021, σύμφωνα με την έρευνα “Market Overview: e – commerce” του Ιδρυτή και Προέδρου της Convert Group, Παναγιώτη Γκεζερλή, η οποία παρουσιάστηκε στο event της NielsenIQ “Shopper Trends 2023”.

Από την αρχή του 2023 έως και τις 26 Μαρτίου, το ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς τις πλατφόρμες, έχει ανέβει σε αξία κατά 6,7% (61,1 εκατ. ευρώ).

«Έριξαν οι καταναλωτές κατά 10% τα τεμάχια που προσέθεταν στα ηλεκτρονικά καλάθια, ενώ παράλληλα ανέβηκε η αξία των υπαρχόντων τεμαχίων κατά 10% πληθωριστικά» σχολιάζει ο Παναγιώτης Γκεζερλής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του. Αξίζει να αναφερθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ότι τα φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά) σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 7% και τιμής κατά 11%.

«Το μέσο ηλεκτρονικό καλάθι για το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε στα 77,3 ευρώ, με περίπου 32 τεμάχια» αναφέρει ο κ. Γκεζερλής, συμπληρώνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατέχουν το 15% της συνολικής αξίας και το 19% των τεμαχίων του ηλεκτρονικού καλαθιού.

1 στους 3 αγοραστές αλλάζει κατάστημα για τις αγορές του με στόχο το κυνήγι των καλύτερων προσφορών
Την σκιαγράφηση του Έλληνα αγοραστή παράλληλα με την ανάλυση των προτιμήσεων και της συμπεριφοράς του πριν και κατά τη διάρκεια της αγοραστικής του εμπειρίας προσέγγισε μέσω της παρουσίασης της έρευνας “Shopper Insights” ο Κωνσταντίνος Αγγελολούκας, Senior Sales and Engagement Executive στη NielsenIQ. Αναφορικά, η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε τον Νοέμβριο του 2022. «Ο μέσος αγοραστής αποδεικνύεται ότι είναι “αγοράστρια” 39 ετών και πρόκειται για το άτομο που κάνει κυρίως τις αγορές του ελληνικού νοικοκυριού» διευκρινίζει ο κ. Αγγελολούκας στην αρχή της παρουσίασης. Η συχνότητα των βασικών αγορών της μέσης καταναλώτριας αγγίζει κατά μέσο όρο τις τρεις φορές τον μήνα, ενώ οι έκτακτες αγορές λαμβάνουν χώρα τις δύο φορές την εβδομάδα. «Ο αγοραστής κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, έχει επισκεφθεί κατά μέσο όρο 2,5 αλυσίδες του λιανεμπορίου» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αγγελολούκας, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας καταναλωτής κινείται σε παρόμοια επίπεδα με πέρσι. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι το ποσοστό που επιλέγει μόνο μία αλυσίδα για τις αγορές του είναι σταθερό και αγγίζει το 25%.

Η μέση μηνιαία δαπάνη για προϊόντα του ελληνικού νοικοκυριού παρουσιάζεται προσαυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το 2021
Η μέση μηνιαία δαπάνη για προϊόντα του ελληνικού νοικοκυριού παρουσιάζεται ανοδική, προσαυξημένη κατά 7% συγκριτικά με το 2021 και διαμορφώνεται στα 312 ευρώ, αποτελώντας την υψηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας. «Είναι αξιοσημείωτο να σταθούμε, επίσης, στο γεγονός ότι η συμμετοχή της δαπάνης που αφορά στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων δείχνει να επανέρχεται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών και να ανακτά μέρος της ισχύος που είχε απωλέσει το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο κ. Αγγελολούκας. Σημειώνεται ότι το μέσο καρότσι κατά την έξοδο του από το κατάστημα μεταφέρει αγαθά αξίας 84 ευρώ σε σχέση με τα 72 ευρώ που ίσχυαν την προηγούμενη χρονιά. Αναφορικά με τις κατηγορίες με την υψηλότερη συχνότητα μέσα στο καλάθι των αγοραστών, τα βασικά είδη διατροφής είχαν την πρωτοκαθεδρία, με λίγο χαμηλότερες κατηγορίες τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και ροφήματα (καφές, τσάι). «Παρόλα αυτά, η κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσει ο αγοραστής το αγοραστικό του ταξίδι ήταν τα φρέσκα προϊόντα, ενώ στον αντίποδα, βρίσκονταν προϊοντικές κατηγορίες όπως είναι οι χυμοί, τα σνακς, αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ροφήματα» σχολιάζει ο ίδιος. Το 2022 η πιστότητα των λιανεμπόρων έγινε πιο ευάλωτη, καθώς 1 στους 3 αγοραστές δηλώνει ότι αλλάζει κατάστημα για τις αγορές του με στόχο το κυνήγι των καλύτερων προσφορών. Επιπλέον, προκειμένου οι Έλληνες καταναλωτές να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή τιμή, αναζητούν συστηματικά προσφορές, κυρίως σε κατηγορίες όπως τα φρέσκα προϊόντα, ψαρικά και κρέας, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σε κατηγορίες που αφορούν την καθαριότητα και προσωπική υγιεινή, μεταξύ άλλων.

Οι 4+1 τυπολογίες των σημερινών αγοραστών – Ποια είναι η συχνότερη τυπολογία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Βιβή Παπαδοπούλου, Customer Success Leader Greece – NielsenIQ, αναφέρει ότι οι βασικές τυπολογίες στις οποίες κατατάσσονται οι σημερινοί Έλληνες αγοραστές είναι οι εξής: συμβατικός, επικεντρωμένος, ο καταναλωτής που αποζητά την ποιότητα, ο άνετος και ο αγχωμένος – κυνηγός της καλύτερης προσφοράς. Ο αγχωμένος αγοραστής είναι η πιο συχνή τυπολογία που συναντάται στην Ελλάδα το 2022, με ποσοστό 28% (στο 30% το 2021). Ο επικεντρωμένος καταναλωτής καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως 21%, ενώ η τυπολογία του αναζητητή ποιότητας έπεσε στο -17%.

Σε δεύτερη μοίρα τα έξοδα για τα σνακς, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα αλκοολούχα (και μη) ποτά το 2023
Με τη σειρά της, η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader της NielsenIQ, ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε τη συμπεριφορά του Έλληνα αγοραστή και τα συναισθήματα του που τον συνόδευσαν το 2022, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 60% των αγοραστών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2021. Η βασική ανησυχία του Έλληνα καταναλωτή το 2022 ήταν το πληθωριστικό περιβάλλον, ιδίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών και των προϊόντων οικιακής χρήσης, με ποσοστό της τάξεως του 46% (στο 44% για την ΕΕ). Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι το 43% των αγοραστών είναι προσεκτικοί όσον αφορά στα έξοδά τους.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του 2023, ο Έλληνας καταναλωτής προβληματίζεται κυρίως για τον πληθωρισμό, την οικονομία, την εργασιακή ασφάλεια, καθώς επίσης και για την αποταμίευση σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία. Επιπλέον, σχετικά με τις κατηγορίες που θα ξοδέψει λιγότερο ο Έλληνας αγοραστής μέσα στο 2023, είναι τα σνακς, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα αλκοολούχα (και μη) ποτά. «Το 2023, ο Έλληνας καταναλωτής θα συνεχίζει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό να αγοράζει σε εκπτωτικά καταστήματα, θα οικειοποιηθεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και θα προτιμά καταστήματα με προγράμματα πιστότητας.

Το 70% των CEOs του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει σχεδιάσει ανατιμήσεις για το 2023
Κατά τη διάρκεια του event, ο Βάιος Δημοράγκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε Ελλάδα και Βουλγαρία της NielsenIQ, παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος, τη σκιαγράφηση και τις προοπτικές του Έλληνα CEO του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι το 57% των ερωτηθέντων λιανεμπόρων θεωρεί ότι η πανδημία είχε θετική επιρροή στις ελληνικές επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Επιπλέον, για το 2023, η συντριπτική πλειονότητα των λιανεμπόρων (78%) βλέπει ότι για την επιχείρηση των ίδιων θα υπάρχει σημαντική ανάπτυξη πάνω από 6%. «Όσον αφορά στον τζίρο, οι Έλληνες CEOs δηλώνουν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 2-5% (53% των ερωτηθέντων) και 6-10% (30% των ερωτηθέντων).

Αναφορικά με την αισιοδοξία των CEOs του οργανωμένου λιανεμπορίου για την κατανάλωση και τους όγκους το 2023, εκείνη παρουσιάζεται εμφανώς πιο περιορισμένη, με το 50% περίπου του δείγματος της έρευνας να αναμένει μείωση στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον Βάιο Δημοράγκα. «Το 40% μας αναφέρει ότι περιμένει μία πορεία σε επίπεδο όγκων μεταξύ του -1% και του +1% για το 2023» υπογραμμίζει ο ίδιος. Σχετικά με τις ανησυχίες των CEOs, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν περεταίρω και το 2023, με το 70% να αναφέρει ότι έχει σχεδιάσει ανατιμήσεις για φέτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter