Σε γενναίες περικοπές δαπανών έχει εξαναγκαστεί, λόγω της κρίσης, ο έλληνας καταναλωτής, οι οποίες όπως φαίνεται θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια των επομένων μηνών. Κι αν ακόμα η οικονομία μας ξεφύγει από την τροχιά της ύφεσης, τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση καταναλωτικών δαπανών. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα της Nielsen για τον καταναλωτή, τις συνήθειές του και το λιανεμπόριο, που διενεργείται ανά τρίμηνο.

Aπό την έρευνα καθίσταται σαφές ότι η κρίση αλλάζει άρδην τις συνήθειες του έλληνα καταναλωτή, και, κατά συνέπεια, και τις στρατηγικές των επιχειρήσεων, τα επιτελεία των οποίων καλούνται να προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα τις πολιτικές marketing, την εμπορική τους πολιτική και τα κόστη λειτουργίας τους.

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι ο έλληνας καταναλωτής επιλέγει πιο συχνά φθηνότερα προϊόντα ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και από τα ράφια αλυσίδων που δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές. Βέβαια, η στροφή του προς τα private label προϊόντα άρχισε να καταγράφεται εδώ και χρόνια, με τη διαφορά όμως ότι με την έλευση της κρίσης οι αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειές του επιταχύνθηκαν, ακριβώς επειδή περιορίστηκε δραστικά το εισόδημά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου (περιλαμβανομένης της Lidl) οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αντιστοιχούν σήμερα στο 25% των συνολικών εσόδων του κλάδου, όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λίγο κάτω από το 20%, ενώ εξαιρουμένης της Lidl τα ιδιωτικά σήματα καλύπτουν σήμερα ποσοστό υψηλότερο του 15% από περίπου 10% που ήταν το 2007.

Κερδίζουν μερίδια τα PL
Μάλιστα, χρόνο στο χρόνο, η συμμετοχή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις συνολικές πωλήσεις του λιανεμπορίου ακολουθεί μια σταθερά ανοδική τροχιά. Αρχίζοντας από το 2007, οπότε ήταν 19,7% στο σύνολο της αγοράς, αυξήθηκε το 2008 στο 20,8%, το 2009 στο 21,8%, το 2010 στο 23,4% και φέτος έφθασε ως συμμετοχή στο 24,4%, ενώ χωρίς τη Lidl από 8,7% που ήταν το 2007, αυξήθηκε στο 10,3% το 2008, στο 12,1% το 2009, στο 13,9% το 2010 και φέτος φτάνει το 14,9%.

Η μεγαλύτερη διείσδυση των private label προϊόντων παρατηρείται στον τομέα των τροφίμων, όπου το ποσοστό τους διαμορφώνεται σήμερα στο 18,5% καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%. Αντίστοιχα στα αναψυκτικά το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανέρχεται στο 7,5%, κινούμενο με ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.

Ωστόσο, στα είδη οικιακής χρήσης καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα μείωση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο 11,2%, όπως και στα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σήμερα στο 5,3%. Όπως όμως προαναφέρθηκε, στο συνολικό καλάθι της νοικοκυράς τα private label προϊόντα μήνα με τον μήνα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο εις βάρος των επωνύμων.

Στον πόλεμο των προσφορών
Τη διείσδυση αυτή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επιχείρησαν να ανακόψουν οι παραγωγοί των επωνύμων αγαθών, εντείνοντας τις προωθητικές τους ενέργειες, ώστε να καταστήσουν τα προϊόντα τους τιμολογιακά περισσότερο ελκυστικά. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου το 32% με 34% των επωνύμων προϊόντων διατίθενται στην αγορά υπό καθεστώς προσφορών και προωθητικών ενεργειών, ενώ ειδικότερα στην κατηγορία των ταχυκίνητων προϊόντων τα αντίστοιχα ποσοστά κινήθηκαν στην τριετία 2009-2011 μεταξύ 28% και 30%.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Nielsen, το 2011 η συμμετοχή των ταχυκίνητων προϊόντων που πουλήθηκαν υπό καθεστώς προωθητικών ενεργειών ήταν μειωμένη κατά 4%, ενώ ο συνολικός όγκος των προϊόντων σε τεμάχια μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 2%. Επίσης, το 2011 η μεταβολή της μέσης τιμής των προϊόντων που διατέθηκαν στην κατανάλωση με προωθητικές ενέργειες ήταν πτωτική κατά 1,49%, ενώ στο σύνολό τους τα ταχυκίνητα προϊόντα διατήρησαν περίπου σταθερές τις τιμές τους.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι κατά πόσο στους επόμενους μήνες οι προμηθευτές θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ίδια εμπορική πολιτική, δεδομένης της νέας αγορανομικής διάταξης περί προσφορών που προβλέπει σαφείς περιορισμούς στις προωθητικές ενέργειες. Το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιμένει στην εφαρμογή της, παρά τις έντονες αντιδράσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του κλάδου χαρακτηρίζουν την επίμαχη αγορανομική διάταξη ανεφάρμοστη.


Στον «πόλεμο» των τιμών
Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα από τα στοιχεία της Nielsen, αφορά στο πώς τιμολογήθηκαν τα ταχυκίνητα προϊόντα τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε από το τρίτο τρίμηνο του 2009 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 μια καμπύλη γραμμή, με σταδιακή άνοδο από το 0,7% έως το 5,53% και εν συνεχεία με σταδιακή πτώση στο 3,5%, η μέση τιμή των ταχυκίνητων προϊόντων κατέγραψε πολύ μικρή άνοδο από 0,2% σταδιακά στο 1,15%, επιδεικνύοντας σχετική σταθερότητα, που υπαγορεύθηκε από τις συνθήκες ύφεσης στις οποίες διάγει η οικονομία μας.

Εντελώς διαφορετική είναι, όμως, η εικόνα σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Εκεί διαπιστώνουμε ότι στο προαναφερόμενο διάστημα (2009-2011) οι τιμές τους κατέγραψαν σημαντικότατη άνοδο η οποία έφθασε στο 6,04% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 όταν στα επώνυμα προϊόντα οι τιμές διατηρήθηκαν σε μέσα επίπεδα περίπου σταθερές, καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,53%.

Με βάση τους κανόνες της αγοράς, είναι προφανές ότι οι τιμές των private lapel κωδικών αυξήθηκαν, λόγω τη υψηλής ζήτησής τους κατά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης και της αποδυνάμωσης του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ οι παραγωγοί των επωνύμων προϊόντων, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες μεριδίων, επέδειξαν τιμολογιακή αυτοσυγκράτηση.

Κατά τη Nielsen, στην αύξηση των τιμών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συντέλεσαν η έλλειψη προωθητικών ενεργειών και η αδυναμία των αλυσίδων να απορροφήσουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Αν, μάλιστα, από τα επώνυμα προϊόντα εξαιρεθούν τα αλκοολούχα ποτά, όπου οι αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ήταν απανωτές, τότε το 0,53% που καταγράφηκε στις τιμές στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, γίνεται -0,85%.

Ο τζίρος από τα ταχυκίνητα
Από τα στοιχεία της Nielsen προκύπτει επίσης ότι φέτος, παρά τις αυξήσεις τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο στα ταχυκίνητα προϊόντα (όπως προαναφέρθηκε ήταν 1,15%), το λιανεμπόριο εμφάνισε πτώση τζίρου κατά 1,6% και αρνητική αποπληθωρισμένη ανάπτυξη κατά 2,8%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η εικόνα της αγοράς ήταν σαφώς χειρότερη, καθότι οι τιμές διατηρήθηκαν περίπου σταθερές και η πτώση του τζίρου ήταν της τάξης του 5,7%, με την αποπληθωρισμένη ανάπτυξη να διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα.

Ενδεικτικό του τι έχει συμβεί από τότε που ξέσπασε η κρίση και μετά είναι ότι:
• το 2008 το λιανεμπόριο «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 4,1%, με τις ανατιμήσεις στα ταχυκίνητα προϊόντα να περιορίζονται στο 0,2% και την αποπληθωρισμένη ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 4,3%.
• Το 2009 οι τρεις αυτοί δείκτες της αγοράς κινήθηκαν κοντά στο 0, ενώ,
• το 2010 πήραν αρνητική κατεύθυνση με ρυθμό ανάπτυξης -3%, αποπληθωρισμένη ανάπτυξη -3,4% και τις τιμές να μειώνονται κατά 0,4%.
• Και για να γνωρίζουμε τι γίνεται εκτός εθνικών συνόρων, στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου υποτίθεται πως η κρίση έχει ξεπεραστεί, στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η αποπληθωρισμένη ανάπτυξη του λιανεμπορίου από τις πωλήσεις των ταχυκίνητων προϊόντων ήταν της τάξης του 2,1%, με τις αυξήσεις των τιμών να φθάνουν το 3,1% και τον τζίρο να αυξάνεται κατά 5,2%.


Πού γίνονται περικοπές
Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα πώς τα προαναφερόμενα (αφενός μερίδια, τιμές, και προωθητικές ενέργειες και αφετέρου κρίση, βαριά φορολογία και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) συντελούν στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Ελλήνων -αλλαγή που είναι αισθητή από τρίμηνο σε τρίμηνο- και κυρίως σε ποιους τομείς οι καταναλωτές περικόπτουν περισσότερο τα έξοδά τους:
• Η επιλογή εναλλακτικής ή φθηνότερης μάρκας προϊόντος αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη ενέργεια στην οποία προβαίνουν σήμερα τα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στα εισοδήματά τους. Άμεση προτεραιότητά τους είναι να μειώνουν τη διασκέδαση εκτός σπιτιού και επόμενη κίνησή τους, να περικόπτουν τις δαπάνες που σχετίζονται με την ένδυση.
• Η τάση όσων αναζητούν φθηνότερες μάρκες είναι σταθερά ανοδική. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 το 68% των καταναλωτών επέλεγε προϊόντα χαμηλότερου κόστους, από 66% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και από 64% που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
• Περικοπές στις δαπάνες διασκέδασης πραγματοποίησε το 80% των νοικοκυριών στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 από 77% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και επίσης, 80% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.
• Αντίστοιχα μειωμένες ήταν οι δαπάνες για την ένδυση στο 75% των καταναλωτών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, έναντι 73% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και 81% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
• Πέρα από τις φθηνότερες μάρκες, σταθερά ανοδική τάση στις περικοπές καταγράφεται και στα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη βενζίνη, με το ποσοστό όσων περικόπτουν δαπάνες να αυξάνεται στο 54% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, από 50% το προηγούμενο τρίμηνο και 46% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
• Στο έτοιμο φαγητό το 68% των νοικοκυριών μείωσαν τις δαπάνες τους στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, από 58% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και 63% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
• Μειωμένες δαπάνες στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 έκανε το 58% των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις μικρές εκδρομικές εξορμήσεις, το 52% των νοικοκυριών στα τηλεφωνικά έξοδα, το 50% στα έξοδα μετακίνησης με ΙΧ αυτοκίνητο, το 49% στα έξοδα που σχετίζονται με τη συχνότητα ανανέωσης του εξοπλισμού τεχνολογίας και το 43% των καταναλωτών στα έξοδα που αφορούν στη συχνότητα της ανανέωσης των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Μετά την ύφεση
Εκτός των όσων έκαναν ή κάνουν οι έλληνες καταναλωτές προκειμένου να «μαζέψουν» τις δαπάνες τους, ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με το τι πρόκειται να πράξουν, πώς θα συμπεριφερθούν, εάν και εφόσον η οικονομία μας ανακάμψει. Σαν βασικό συμπέρασμα μπορεί να αναφερθεί ότι οι Έλληνες αρχίζουν να αποκτούν διαφορετική κουλτούρα στις αγορές τους, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην αξία του χρήματος και άρα στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα:
• Το 30% των καταναλωτών δήλωσε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 ότι θα επιμείνει και μετά την κρίση στο να επιλέγει εναλλακτικά ή φθηνότερα προϊόντα, προκειμένου να κρατούν χαμηλά τις δαπάνες τους. Ένα τρίμηνο πριν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35% και στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μόλις 23%.
• Οι φθηνότερες μάρκες ήταν η έκτη προτεραιότητα των καταναλωτών για περικοπές δαπανών. Πρώτη ήταν η μείωση του έτοιμου φαγητού, δεύτερη η οικονομία σε ηλεκτρισμό και βενζίνη, τρίτη η μείωση των τηλεφωνικών εξόδων, τέταρτη η μείωση των δαπανών για την ένδυση και πέμπτη τα έξοδα διασκέδασης εκτός σπιτιού.
• Περιορισμένες δαπάνες για έξοδα φαγητού εκτός σπιτιού θα συνεχίσουν να κάνουν κατά το 46% του δείγματος, οικονομία στη βενζίνη το 41% των ερωτώμενων, μείωση τηλεφωνικών εξόδων το 35%, περικοπές στα έξοδα ένδυσης το 34%, ενώ μειωμένες θα συνεχίσουν να είναι οι δαπάνες διασκέδασης εκτός σπιτιού για το 33% των νοικοκυριών.
• Λιγότεροι είναι οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και μετά την κρίση να περικόπτουν δαπάνες για το ΙΧ αυτοκίνητο (30%), το κάπνισμα (17%), την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού (16%), το αλκοόλ (14%) και τις διακοπές μικρής διάρκειας (13%).