Νέα άνοδο στον τζίρο των σούπερ μάρκετ φέτος προβλέπει η NielsenIQ, εκτιμώντας ότι η παράταση της κρίσης στη δημόσια υγεία θα συνεχίσει να τα ωφελεί. Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης «Shopper Trends 2021», η εταιρεία παρουσίασε δύο σενάρια επιδόσεων της κλαδικής αγοράς.

Σύμφωνα με το πρώτο («unlocked»), που προϋποθέτει την υβριδική επαναφορά του εμπορίου σε κανονικότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις των FMCG θα αυξηθούν κατά 2,1%, ενώ κατά το δεύτερο («stay home»), που βασίζεται στην υπόθεση της εφαρμογής του «ακορντεόν» των lockdowns όλο το χρόνο, με κλειστή εστίαση και περιορισμένη τουριστική κίνηση, οι πωλήσεις θα αυξηθούν 6%.

Όλα αυτά μετά από ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου ο κλαδικός τζίρος έκανε ρεκόρ επιδόσεων δεκαπενταετίας, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 8,8%. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρώτο δίμηνο φέτος τα σούπερ μάρκετ εμφάνισαν αύξηση τζίρου στα ταχυκίνητα προϊόντα 5,7% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που παρουσίασε στην εν λόγω εκδήλωση η NielsenIQ, η ανάπτυξη των πωλήσεων το 2020 ήταν αποτέλεσμα αύξησης της ζήτησης και όχι των τιμών, εφόσον η αύξηση των πωλήσεων σε όγκο ήταν 9,2%, ενώ η μεταβολή των τιμών ήταν αρνητική κατά 0,5% στο σύνολο του έτους. Επίσης, η μέση μηνιαία δαπάνη για αγορές από τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε πέρυσι κατά 5% στα 290 ευρώ, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή της την τελευταία πενταετίας, με τη μέση αξία του καλαθιού στα 82 ευρώ, αυξημένη κατά 17%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Convert Group σχετικά με τις επιδόσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι πωλήσεις των e-shop του κλάδου εκτινάχθηκαν στα 163 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 260% σε σχέση με το 2019. Το μέσο ηλεκτρονικό καλάθι διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ, περιλαμβάνοντας 40 τεμάχια.

Η διαβάθμιση της ωφέλειας από την ανάπτυξη 
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις μεταξύ των ισχυρών του λιανεμπορίου, τα στοιχεία της NielsenIQ, που περιλαμβάνουν τη Lidl, έδειξαν ότι το 2020 το μερίδιο των τριών ισχυρότερων αλυσίδων του κλάδου ανήλθε στο 64,6% επί του συνολικού κλαδικού τζίρου, ενισχυμένο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 12,3% έναντι του 2019. Στην επίδοση αυτή σημαντική συμβολή είχαν τα υπέρ μάρκετ, καθώς πρόσφεραν μια ασφαλή κατά την αντίληψη του κοινού λύση αγορών εν μέσω πανδημίας.

Επίσης, οι αλυσίδες που κατατάσσονται στις θέσεις 4 έως 6 βάσει των πωλήσεών τους στην σχετική κλίμακα ισχύος του κλάδου, εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 7,6%, αλλά η συμμετοχή τους στο συνολικό τζίρο μειώθηκε κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, διαμορφούμενη στο 21,4%. Συνολικά δε τα έξι ισχυρότερα δίκτυα του κλάδου πραγματοποίησαν το 86% του κλαδικού τζίρου.

Αντίστοιχα, το «top 5» των προμηθευτών, πραγματοποιώντας το 18,8% των συνολικών πωλήσεων, εμφάνισε αύξηση εσόδων 6,5%, με αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου αγοράς. Οι δύο επόμενες ομάδες προμηθευτών, που κατατάσσονται από τις θέσεις 6 έως 10 η πρώτη και 11 έως 30 η δεύτερη, παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης 9,5% και 9% αντίστοιχα, διατηρώντας σταθερά τα μερίδιά τους. Οι δε μικροί προμηθευτές, δηλαδή από την θέση 31 και κάτω, εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 12,3%, πραγματοποιώντας περισσότερο από το 1/3 του τζίρου των FMCG.