Σε ανανέωση της ταυτότητάς τους προχώρησαν εντός του 2022 τα Νερά Μακεδονίας, αλλάζοντας τη φόρμα των μπουκαλιών και λανσάροντας την επωνυμία Πάικο, από το ομώνυμο βουνό στο οποίο βρίσκονται οι πηγές απ’ όπου προέρχεται το νερό. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο το νερό Πάικο από την πηγή υδροληψίας «Βαλεράτσι ΙΙ» στην Αξιούπολη Κιλκίς αναγνωρίστηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ως φυσικό μεταλλικό νερό, με τις ενδείξεις «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο» και «χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα», ενώ πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης και διάθεσης στο εμπόριο του συγκεκριμένου φυσικού μεταλλικού νερού.

Η παραχώρηση της άδειας χρήσης νερού από τη ΔΕΥΑ Παιονίας
Σημειώνεται ότι η Νερά Κρήτης, η οποία βρίσκεται πίσω από τα Νερά Μακεδονίας, είχε λάβει τον Απρίλιο του 2021 από κοινού με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Παιονίας άδεια χρήσης νερού για ποσότητα 62.400 κυβικά μέτρα ανά έτος, για τη λειτουργία εμφιαλωτηρίου από την πηγή «Βαλεράτσι ΙΙ». Όμως, καθώς η ΔΕΥΑ Παιονίας δεν είχε πρόθεση να εκμεταλλευθεί τη χορηγηθείσα άδεια χρήσης νερού, λόγω έλλειψης των απαραίτητων επενδυτικών κεφαλαίων, και προκειμένου να αξιοποιηθεί η άδεια χρήσης, παραιτήθηκε από το δικαίωμά της και συναίνεσε στην επανέκδοση της παραπάνω άδειας με μοναδικό δικαιούχο την εταιρεία Νερά Κρήτης, η οποία λειτουργούσε ήδη εμφιαλωτήριο στην περιοχή.

Το «άλμα» έξω από τα σύνορα της Κρήτης
Υπενθυμίζουμε ότι η κρητική επιχείρηση έχει κάνει το «άλμα» προς τη βόρεια Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια, με τη δημιουργία μίας δεύτερης, σύγχρονης μονάδας εμφιάλωσης νερού στην Αξιούπολη Κιλκίς (πέρα από την παραγωγική μονάδα της στα Χανιά) που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Έναν χρόνο νωρίτερα, η Νερά Κρήτης είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο νερού Υδρία στο Λουτράκι το 2018, ενώ διαθέτει επίσης δύο αποθήκες στην Αττική (Αχαρνές και Κορωπί) και δύο υποκαταστήματα σε Οινόφυτα και Χίο. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι εντός του 2018 η Νερά Κρήτης προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της «ΠΕΤ Κεντρικής Ελλάδος», εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προπλασμάτων για φιάλες και δοχεία, καθώς και φιαλών PET αλλά και πωμάτων, την οποία και η Νερά Κρήτης απορρόφησε στα τέλη του 2019, επιδιώκοντας την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter