Ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η κυβέρνηση φορτώνει με νέους φόρους, ύψους 6,24 δισ. ευρώ, τα υποζύγια του προϋπολογισμού: τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, που κυριολεκτικά "κινεί την αγορά". Οσο για το περίφημο "ασφαλιστικό", το νεφελώδες μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και η αβεβαιότητα για "τα γεράματα" ή "την κακιά την ώρα" οδηγεί τους πολίτες στα γκισέ των τραπεζών, όπου αποθέτουν τις οικονομίες τους για περιπτώσεις μελλοντικής ανάγκης. Βέβαια, το "ζεστό" αυτό χρήμα εξοικονομείται με τον περιορισμό των δαπανών των νοικοκυριών, δηλαδή με το "πάγωμα" της αγοραστικής κίνησης. Συμπέρασμα: το νέο έτος ο έμπορος "θα κυνηγάει τον πελάτη με το τουφέκι"...

Αυξημένοι φόροι, ακρίβεια και πληθωρισμός, λοιπόν. Ο καλύτερος συνδυασμός για το βύθισμα της αγοράς σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση απ’ αυτή που βιώνει τους τελευταίους μήνες το λιανικό εμπόριο της χώρας. Αν μάλιστα σε αυτά προστεθεί και η ανεργία, που δεν υποχωρεί παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τότε ανέτως προκύπτει το συμπέρασμα ότι κατά το νέο έτος ο έμπορος θα αναγκαστεί να μετατραπεί σε “θηρευτή”, που “θα κυνηγάει τον πελάτη με το τουφέκι”.

Και το ασφαλιστικό; Τα περίφημα “ώριμα δικαιώματα” δεν θίγονται, λένε οι “μεταρρυθμιστές”, αλλά ήδη έφτασαν να κουβεντιάζουν για τους ασφαλισμένους και προ του ’83, δηλαδή για τους πενηντάρηδες και βάλε. Τα ερωτήματα που κυριαρχούν πλέον στην “πιάτσα” είναι: «Θα πάρουμε σύνταξη; Πότε; Και τι σύνταξη θα είναι αυτή;», ερωτήματα που κάνουν τους τραπεζίτες να τρίβουν τα χέρια τους. Διότι το νεφελώδες μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και η αβεβαιότητα για “τα γεράματα” ή για “την κακιά την ώρα” οδηγεί τους πολίτες στα γκισέ των τραπεζών, όπου αποθέτουν τις οικονομίες ή το υστέρημά τους, ώστε να υπάρχει κάτι τι σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης.

Βέβαια, το “ζεστό” αυτό χρήμα, που γίνεται “κονσέρβα” στις τράπεζες, εξοικονομείται με τον περιορισμό των δαπανών των νοικοκυριών, δηλαδή με μείωση των αγορών, με τη στροφή των καταναλωτών προς τα φθηνότερα -και συχνά πολύ πιο κακής ποιότητας- προϊόντα, με το “πάγωμα” σε τελική ανάλυση της αγοραστικής κίνησης.

Πρωτοφανής φορολόγηση

Ο προϋπολογισμός για το 2008, που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, σημαδεύει ευθέως τις τσέπες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού που κυριολεκτικά “κινεί την αγορά”.

Οι επιπλέον φόροι ανέρχονται σε 6,24 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3,97 δισ. ευρώ είναι έμμεσοι φόροι και τα 2,27 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία. Σε σχέση με το 2007 η αύξηση των φόρων αγγίζει το 13%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται “πρωτοφανές” από οικονομικούς αναλυτές, και στηρίζεται κυρίως σε εισπρακτικά μέτρα, όπως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, στην επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στην αύξηση της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις, στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ταυτόχρονα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω μέτρα δεν φέρουν τα έσοδα που ευελπιστεί η κυβέρνηση…

Το “ζεστό” χρήμα που δια της φορολογίας θα αφαιρεθεί το 2008 από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς -και συνεπώς ποτέ δεν θα μετατραπεί σε δαπάνη, δηλαδή δεν θα “πέσει” στην αγορά-, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού υπολογίζεται ως εξής:

  • Μείον 490 εκατ. ευρώ από την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις.
  • Μείον 730 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος, που θα πληρώσουν του χρόνου τα φυσικά πρόσωπα.
  • Μείον 215 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
  • Μείον 2,38 δισ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ.
  • Μείον 1,26 δισ. από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Μείον 120 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
  • Μείον οι φόροι για τα ακίνητα, που θα φθάσουν τα 890 εκατ. ευρώ. Ο νέος ενιαίος φόρος (660 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται ότι θα πλήξει πάνω από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2008 κατά 4%, τη στιγμή που η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 3,8%. Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα αυξηθεί 2,8% έναντι 2,7% το 2007, ενώ η αύξηση στον πραγματικό μέσο μισθό θα περιοριστεί στο 2,4%, από 3,3% που ήταν το 2007.