Η ίδρυση του Εθνικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ), με στόχο 90 εκατ. ευρώ το χρόνο ως νέες συνολικές ετήσιες εισφορές των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση υποψηφιότητας εκ μέρους του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Bespoke SGA Holdings, για την προεδρία του ΣΕΒ.

Ως αντιπρόεδρος για τα εργασιακά στο προηγούμενο προεδρείο, ο κ. Θεοδωρόπουλος πρωταγωνίστησε στη συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεδομένα προκρίνει την αποτελεσματικότητά του.

Στόχος του ΕΛΕΚ ήταν να αντικαταστήσει τον παλιό ΛΑΕΚ, ο οποίος συγκέντρωνε χρήματα -προσώρας άνω των 1 δισ. ευρώ, με εκκαθαρίσεις που εκκρεμούν από το 2017- για τη μετεκπαίδευση εργαζομένων. «Έχουμε ξεκαθαρίσει το καταστατικό και τους όρους διοίκησης. Συμφωνήσαμε ποτέ το κόστος του να μην ξεπεράσει το 2% των συνολικών εσόδων, από κανένα διοικητικό συμβούλιο», διεκρίνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Οι λογιστικές υπηρεσίες του ΕΛΕΚ θα εκτελούνται με outsourcing ανάθεση. Η μετεκπαίδευση εργαζομένων αναμένεται να ενταχθεί στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. «Έχουν κλείσει οι τεχνικές σχολές στη χώρα, απουσιάζουν άνθρωποι που να μπορούν να κάνουν τεχνική εργασία, καμία δημόσια σχολή στην Ελλάδα δεν παράγει τεχνίτη», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Άλλωστε, ως προς τα εργασιακά, η Ελλάδα κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο χρειάζεται «πιο σύγχρονη και δικαιότερη νομοθεσία, μια νέα συλλογική συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών», που θα συμπεριλαμβάνει και την ανάγκη των εργαζομένων για υψηλότερους μισθούς, κάτι που έχει χαιρετήσει και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter