Η παράδοση της έντονης εκδοτικής δραστηριότητας στα τέλη κάθε χρόνου κρατήθηκε και φέτος. Πολλά περιοδικά lifestyle αλλά και εξειδικευμένα –κυρίως στις νέες τεχνολογίες- τοποθετήθηκαν το δίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου στα περίπτερα, με φαβορί το ημερήσιο φύλλο Espresso.

Η παράδοση της έντονης εκδοτικής δραστηριότητας στα τέλη κάθε χρόνου κρατήθηκε και φέτος. Πολλά περιοδικά lifestyle αλλά και εξειδικευμένα –κυρίως στις νέες τεχνολογίες- τοποθετήθηκαν το δίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου στα περίπτερα, με φαβορί το ημερήσιο φύλλο Espresso.

Μια σειρά από νέα περιοδικά τοποθετήθηκαν στα περίπτερα, από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς, κυρίως την περίοδο του Δεκεμβρίου, οπότε η εκδοτική δραστηριότητα παρουσιάζεται πάντα πολύ πιο έντονη από άλλες περιόδους, όμως την έκπληξη, πετυχαίνοντας υψηλές πωλήσεις -παρά την κρίση που υποστηρίζεται ότι περνούν οι ημερήσιες εφημερίδες- έκανε ένα νέο ημερήσιο φύλλο, η Espresso, που σκαρφάλωσε και έμεινε ψηλά στις κυκλοφορίες από την πρώτη κιόλας μέρα της έκδοσής της. Η νέα απογευματινή εφημερίδα, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οργανισμό Λάβδα (Ciao, Σπίτι και Ποιότητα Ζωής κ.λπ.), έχει 300 δραχμές, υποστηρίζεται έντονα διαφημιστικά από τον τηλεοπτικό σταθμό Star και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και κυριακάτικη έκδοση.

Στην κατηγορία των περιοδικών, τώρα, αρκετοί ήταν οι νέοι τίτλοι που κυκλοφόρησαν στα περίπτερα, οι περισσότεροι στις αρχές του Δεκεμβρίου, όπως το μηνιαίο αστρολογικό περιοδικό της IMAKO Αστροσκόπιο, που κοστίζει 1.000 δραχμές, το τριμηνιαίο περιοδικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Traveller, που τιμάται 3.000 δρχ. και έχει δώρο ένα CD-ROM, καθώς και το μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό για τον άνθρωπο, τη ζωή και την τέχνη, High Lights, από τη Δάφνη Επικοινωνίες, με τιμή 1.500 δραχμές. Το μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης Life & Style –κι αυτό κυκλοφόρησε χωρίς δώρο- είναι το νέο περιοδικό των Εκδόσεων Λυμπέρη,με διευθυντή τον μεταξύ άλλων τηλεπαρουσιαστή του prive, Χρήστο Ζαμπούνη. Το Life & Style στηρίζεται σε πληθώρα συνεντεύξεων με επωνύμους, πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από κοσμικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και κείμενα για προσωπικότητες του διεθνούς jet set. Επίσης κυκλοφόρησε και το μηνιαίο εξειδικευμένο περιοδικό για τη “νέα οικονομία” (internet, τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή τεχνολογία κ.λπ.) ne.o, με τιμή 1700 δρχ., από τις Τεχνικές Εκδόσεις.

Τρία ακόμη νέα περιοδικά κυκλοφόρησαν στα μέσα Ιανουαρίου με εξειδικευμένο περιεχόμενο: οι Εκδόσεις Λυμπέρη τοποθέτησαν στα περίπτερα την ελληνική έκδοση του μηνιαίου αμερικανικού περιοδικού για τους υπολογιστές PC Magazine, με τιμή 1800 δρχ., ενώ η εταρεία Γ.Θ. International κυκλοφόρησε το μηνιαίο περιοδικό Site (με τιμή 1.200 δρχ.) για τις αγορές της κινητής τηλεφωνίας, του διαδικτύου και τις νέες τεχνολογίες. Η Hachette – Rizzoli (Elle, Max, Λοιπόν, Αστρα & Οραμα κλπ.) λάνσαρε την ελληνική έκδοση του διεθνούς περιοδικού για τις νέες τεχνολογίες Tomorrow, με “τιμή γνωριμίας” 1.000 δρχ., που κυκλοφορεί ήδη με επιτυχία στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην ύλη του Tomorrow υπάρχουν, μεταξύ άλλων, τα θέματα για τις νέες τεχνολογίες, τα έξυπνα gadgets, τη Silicon Valley, τις μητροπόλεις των εξελίξεων και το lifestyle του αύριο. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στο σλόγκαν: “το αύριο είναι υπέροχο αν ξέρεις πώς να το χρησιμοποιείς”.

Οι Έλληνες δεν διαβάζουν εφημερίδες

Απογοητευτικά στοιχεία για την Ελλάδα, περιλαμβάνει η έρευνα γνώμης που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρει τον τίτλο Ευρωβαρόμετρο. Πρόσφατα, δόθηκαν στην δημοσιότητα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα αφορούν στις σχέσεις των Ελλήνων με τα media. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την προτελευταία θέση στη συχνότητα ανάγνωσης εφημερίδων, αφού το 29% δεν διαβάζει ποτέ εφημερίδες, ενώ το 25% διαβάζει λιγότερο από μια εφημερίδα την εβδομάδα. Ευτυχώς για μας, οι Πορτογάλοι, δεν διαβάζουν ποτέ εφημερίδες, σε ποσοστό 32%. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται και πάλι οι σκανδιναβικές χώρες όπου τα ποσοστά ημερήσιας ανάγνωσης, εφημερίδων κυμαίνονται από 50% στη Δανία, μέχρι και 70% σε Σουηδία και Φιλανδία. Εξίσου απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην ενημέρωση από το Internet. Όσο αφορά στην κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης, από την τηλεόραση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με τους Ιταλούς να προηγούνται. Τα ποσοστά εδώ είναι 71% για την Ελλάδα και πάνω από 80% στην Ιταλία.

Και η ΑΕΚ με περιοδικό

Με ιδιοκτήτη την ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά εκδότη την ΙΜΑΚΟ Media Net κυκλοφόρησε το νέο επίσημο περιοδικό ΑΕΚ Empire, για τους φίλους και οπαδούς του ιστορικού σωματείου. Το περιοδικό διευθύνεται από τον Ανδρέα Δημάτο και Διευθυντής Σύνταξης είναι ο Γ. Μπίλιος, ενώ τη διεύθυνση της διαφήμισης έχουν από κοινού το εμπορικό τμήμα της ΠΑΕ και το αντίστοιχο της ΙΜΑΚΟ. Το περιοδικό κυκλοφόρησε με 140 έγχρωμες σελίδες (όπου κυριαρχεί βέβαια το κίτρινο…) και περιέχει πολλά θέματα και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό από όλες τις δραστηριότητες της ομάδας. Σε ειδικό άρθρο του περιοδικού παρουσιάζεται και το site της ΑΕΚ, www.aekfc.gr το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, γνωρίζει τον τελευταίο χρόνο μεγάλη δημοσιότητα. Το Empire είναι το πιο πρόσφατο περιοδικό από τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν οι μεγάλες και μικρότερες ΠΑΕ του ποδοσφαίρου (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος κ.α.)