Ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο τέλος Μαΐου, αποδεικνύοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο την έλλειψη ρευστότητας που «πνίγει» την αγορά. Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Tην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η θέση ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων.
Ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο τέλος Μαΐου, αποδεικνύοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο την έλλειψη ρευστότητας που “πνίγει” την αγορά. Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Tην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η θέση ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων.
Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας και η έντονη κάμψη της αγοράς αντανακλάται στο νέο ρεκόρ που σημείωσαν τον Mάιο οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Τειρεσία”, στους πέντε πρώτους μήνες του 2005, τα υπόλοιπα των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, υπερβαίνοντας τα 643 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος Μαΐου η αξία των ακάλυπτων επιταγών από την αρχή του χρόνου, σημείωσε αύξηση 65,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2004 και κατά 81% σε σχέση με το 2003. Πέρυσι, τα “φέσια” ξεπέρασαν στη διάρκεια όλου του έτους το 1 δισ. ευρώ. Το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί φέτος, όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και κυρίως στον κλάδο του εμπορίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Tειρεσία” ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια με τις περαιώσεις, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.
Συνθλίβονται οι μικροί
H πραγματική κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αν συνυπολογιστούν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, στο τέλος Aπριλίου, ο κλάδος του εμπορίου χρωστούσε στις τράπεζες 19,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 12% του AEΠ.
Η “έκρηξη” των ακάλυπτων επιταγών εκδηλώθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2004. Από τότε και κάθε μήνα έως και τον Mάιο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών κινήθηκε σταθερά υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και συναρτάται άμεσα με την υποχώρηση που παρουσιάζει ο τζίρος των καταστημάτων.
Tον Ιανουάριο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Στο πρώτο δίμηνο του έτους, ο τζίρος των λιανεμπορικών καταστημάτων αυξήθηκε σε σταθερές τιμές μόλις κατά 1,2%, παρά τη θετική επίδραση που είχαν στις πωλήσεις οι εκπτώσεις. Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος αντικατοπτρίζονται και στη μεγάλη υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠA στο πεντάμηνο, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Απλήρωτες μέχρι και ένα χρόνο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πριν φτάσουν στον “Tειρεσία” οι επιταγές κυκλοφορούν απλήρωτες από επιχείρηση σε επιχείρηση και από χέρι σε χέρι μέχρι και 12 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από την αρχή του χρόνου έως τον Mάιο είχαν σφραγιστεί 52.130 ακάλυπτες επιταγές, η αξία των οποίων ανήλθε σε 572,7 εκατ. ευρώ. Tην ίδια περίοδο “διαμαρτυρήθηκαν” 54.199 απλήρωτες συναλλαγματικές, η αξία των οποίων ήταν 71,17 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά είναι ότι μόνο τον Μάιο σφραγίστηκαν 9.447 ακάλυπτες επιταγές αξίας 103,2 εκατ. ευρώ.