Το νέο κέντρο logistics της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και cash & carry Μετρό ΑΕΒΕ εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στα Οινόφυτα Βοιωτίας, παρουσία 600 προσκεκλημένων από τον χώρο της βιομηχανίας και του οργανωμένου λιανεμπορίου, αλλά και πλήθους πολιτικών παραγόντων. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της Μετρό, κ. Παντελής Παντελιάδης, τόνισε ότι η επένδυση αυτή αποτελεί σταθμό για την εταιρεία και εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή της, μέσω της δημιουργίας νέων καταστημάτων και της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες της.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκταθεί κυρίως εκτός Αττικής, όπου ήδη αναπτύσσεται με καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα. Με τις νέες υποδομές  η Μετρό θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαπλώσει το δίκτυο πωλήσεών της τόσο στη Στερεά και Κεντρική Ελλάδα, καθώς και στην Πελοπόννησο.

Το κέντρο logistics των Οινοφύτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας. Βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 100.000 τμ, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούνται από τα κτήρια αποθηκών συνολικού εμβαδού 40.000 τμ και τα βοηθητικά κτήρια συνολικού εμβαδού 1.200 τμ. Η συνολική χωρητικότητα της αποθήκης ανέρχεται στις 29.530 παλετοθέσεις. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τραπεζικός δανεισμός, ενώ είναι το πρώτο logistics center αλυσίδας λιανικού εμπορίου το οποίο έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299.  Η επένδυση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό, εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

Η παρουσίαση του κέντρου με ηλεκτρονική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τους κκ. Στέφανο Β. Παντελιάδη, γενικό διευθυντή ανάπτυξης, και Γιώργο Αρχολέκα, διευθυντή logistics. Αναλυτικότερα, η νέα κεντρική αποθήκη της Μετρό διαθέτει:

  • Χώρους παραλαβών-αποστολών, συνολικού εμβαδού 4.000 τμ και 49 ράμπες.
  • Χώρους ξηρού φορτίου εποχιακών, bazaar (τρόφιμα, απορρυπαντικά και καλλυντικά) έκτασης 21.300 τμ, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 15.740 κωδικών, σε 23.550 παλετοθέσεις και 3.840 θυρίδες.
  • Ψυχόμενους χώρους κρέατος, μαναβικής, αλλοιώσιμων, συνολικής χωρητικότητας 3.800 κυβικών μέτρων με δυνατότητα εξυπηρέτησης 2.070 κωδικών σε 5.100 παλετοθέσεις (για συσκευασμένο κρέας) και ειδικό χώρο διαχείρισης κρεμαστών κρεάτων.
  • Χώρους μηχανημάτων έργου, με χωρητικότητα 70 μηχανημάτων.
  • Χώρους stock ξηρού φορτίου και αλλοιωσίμων.
  • Χώρους γραφείων συνολικού εμβαδού 2.200 τμ.

Τέλος σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στα Οινόφυτα πρόκειται να μεταφερθούν εκτός από τις κεντρικές αποθήκες της Μετρό και το κέντρο logistics της Optima ΑΕ.