Ενα νέο εμπορικό κέντρο προτίθεται να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο όμιλος Χαραγκιώνη, ο οποίος έχει εξαγοράσει για τον σκοπό αυτό ένα ακίνητο έκτασης 18.500 τμ στη δυτική πλευρά της πόλης. Η νέα επενδυτική πρωτοβουλία του ομίλου στη συμπρωτεύουσα αποβλέπει στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου εμπορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης τοπικού χαρακτήρα.

Εξάλλου, πρόσφατα η Χαραγκιώνης προχώρησε στην εξαγορά προνομιακού ακινήτου στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος, σε συνεργασία με τον πορτογαλικό οίκο Sonae Sierra και τη Lamda Development, έχει δημιουργήσει το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε το πρώτο του είδους του όχι μόνο για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας.

Η Χαραγκιώνης την περίοδο αυτή κατασκευάζει και το εμπορικό κέντρο Capitol στο κέντρο της Αθήνας, επένδυση συνολικού ύψους περίπου 37 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Θα είναι συνολικής καλυμμένης επιφάνειας 27.000 τμ, εκ των οποίων τα 12.000 τμ προορίζονται για εμπορική εκμετάλλευση.

Παράλληλα, περίπου το 2010, αντί του 2008, προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει στο Γαλάτσι “θεματικό” εμπορικό κέντρο του ομίλου Χαραγκιώνη και της Sonae Sierra, ύψους επένδυσης περίπου 78 εκατ. ευρώ, που θα ειδικεύεται στην αγορά των σπορ και θα φιλοξενεί σχετικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες. Ειδικότερα, μετά τη μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο έκτασης 38.100 τμ, ο χώρος προορίζεται για την εγκατάσταση 170 εμπορικών καταστημάτων. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου αποδίδεται στη χρονοτριβή για την έκδοση των σχετικών αδειών κατασκευής. Αντίθετα, δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναμενόταν, η διαδικασία για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, όπου μέλλεται η κατασκευή του εμπορικού-ψυχαγωγικού κέντρο Aegean Park. Ο λόγος είναι ότι στο εν λόγω επενδυτικό σχέδιο της Sierra Χαραγκιώνης αντιδρούν η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και οι έμποροι της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Χαραγκιώνη, όπως εκτιμάται, διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ.