Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, προτίθεται να προβεί εκ νέου σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με προϊόντα για τα οποία οι παραγωγοί τους ανακοίνωσαν ανατιμήσεις, αλλά υπό την πίεση του υπουργείου τις ανακάλεσαν. Το νέο "πακέτο" ανάκλησης ανατιμήσεων, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνει χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, αλλά ούτε αυτή τη φορά το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τον αριθμό τους ανά είδος παρά μόνο τις επωνυμίες των επιχειρήσεων που αποφάσισαν να ανακαλέσουν τις ανατιμήσεις τους. Ο κ. Βλάχος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και νέες παραπομπές επιχειρήσεων στον εισαγγελέα, με την κατηγορία ότι αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο στοιχεία για τα κοστολογικά τους δεδομένα, όπως υποχρεούνται.

Πρόκειται για ανατιμήσεις, οι οποίες, κατά το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν δικαιολογούνται βάσει των κοστολογικών δεδομένων των παραγωγών τους, και γι’ αυτό ζητήθηκε η ανάκλησή τους πριν αυτές περάσουν στο λιανεμπορικό ράφι.

“Κατά τα ειωθότα”

Σύμφωνα με τις πηγές μας, το νέο “πακέτο” ανάκλησης ανατιμήσεων περιλαμβάνει χιλιάδες κωδικούς προϊόντων. Πάντως, ούτε αυτή τη φορά το υπουργείο φέρεται διατεθειμένο να γνωστοποιήσει τον αριθμό τους ανά είδος (κάθε είδος ή μάρκα περιλαμβάνει έως και εκατοντάδες κωδικών), παρά μόνο τις επωνυμίες των επιχειρήσεων που αποφάσισαν την ανάκληση των ανατιμήσεών τους, ύστερα από την παρέμβασή του. Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για κωδικούς προϊόντων για τους οποίους “αυτοβούλως” οι παραγωγοί τους -δηλαδή κατόπιν συστάσεων- αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

Νέες παραπομπές στον εισαγγελέα;

Ο κ. Βλάχος φέρεται έντονα προβληματισμένος σχετικά με το ενδεχόμενο της ανακοίνωσης νέων παραπομπών επιχειρήσεων στον εισαγγελέα, με την κατηγορία ότι αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στοιχεία για τα κοστολογικά τους ή άλλα δεδομένα, όπως προβλέπεται από τον Αγορανομικό Κώδικα.

Η απόφαση του υφυπουργού αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, οπότε δεν αποκλείεται, μαζί με τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις τιμών, να ανακοινωθούν και παραπομπές επιχειρήσεων στον εισαγγελέα.