Σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο νέων ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων γνωστοποιήθηκαν στο 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 14-18 Ιουνίου στη Βοστόνη των ΗΠΑ, η κατανάλωση εστέρων φυτικών στανολών -το βασικό συστατικό των προϊόντων Benecol, που μειώνει τη LDL χοληστερίνη- είναι απόλυτα ασφαλής, ακόμα κι αν υπερβαίνει τη συνιστώμενη δοσολογία των 2 γρμ φυτικών στανολών ημερησίως. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών στανολών οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης.

Οι έρευνες, που έλαβαν χώρα στη Φινλανδία και την Ολλανδία αντίστοιχα, εξέτασαν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης περισσότερων από 9 γρμ φυτικών στανολών, όταν σήμερα η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 γρμ.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ της Ολλανδίας, 93 άτομα με ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατανάλωσαν γιαούρτι και φυτική μαργαρίνη εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες (ημερήσιες δόσεις των 3, 6 και 9 γρμ) για διάστημα 4 εβδομάδων. Αντίστοιχα, στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Kuopio της Φινλανδίας, 50 άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατανάλωσαν ρόφημα και προϊόν επάλειψης με βρόμη, εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες (ημερήσια δόση 9 γρμ) για διάστημα 10 εβδομάδων. Και στις δύο έρευνες υπήρχε και μια δεύτερη ομάδα, η οποία κατανάλωσε παρεμφερή προϊόντα, τα οποία όμως δεν περιείχαν φυτικές στανόλες.

Και στις δύο έρευνες αποδείχθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση 9 γρμ φυτικών στανολών οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της LDL χοληστερίνης, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών. Η LDL «κακή» χοληστερίνη μειώθηκε περισσότερο από 17%, συγκριτικά με την ομάδα που κατανάλωσε τρόφιμα που δεν περιείχαν φυτικές στανόλες. Επιπλέον, η αυξημένη δοσολογία φυτικών στανολών δεν είχε καμία παρενέργεια.

“Τα αποτελέσματα των δύο νέων, δημοσιευμένων ερευνών καταρρίπτουν την άποψη ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη στη μείωση της χοληστερίνης από την κατανάλωση φυτικών στανολών σε ποσότητα μεγαλύτερης της συνιστώμενης δοσολογίας, καταρρίπτοντας, επίσης, την αντίληψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα”, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία Μινέρβα. “Μάλιστα, η καθηγήτρια MD Helena Gylling, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Kuopio, επεσήμανε ότι «η ημερήσια κατανάλωση 2 γρμ φυτικών στανολών επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση της ολικής και της LDL χοληστερίνης, και αυτό είναι το ζητούμενο για πολλούς καταναλωτές των προϊόντων Benecol. Ωστόσο, τώρα αποδείχθηκε με τις 2 μελέτες ότι η δράση των φυτικών στανολών στην παρεμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερίνης και στη μείωση των υψηλών επιπέδων της στο αίμα, ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών στανολών. Σε σύγκριση με την συνιστώμενη δοσολογία των 2-3 γρμ ημερησίως, η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φυτικών στανολών είναι απόλυτα ασφαλής».