Άνοδο κύκλου εργασιών κατά 27% στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, εμφάνισε η εταιρεία εμφιάλωσης νερού Δίρφυς ΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε η ίδια.

Παρ’ όλα αυτά, «η ανάπτυξη έρχεται για ακόμη ένα έτος να καλύψει κυρίως το αυξημένο κόστος λειτουργίας, παρά να βελτιώσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας», όπως αναφέρθηκε. Πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο FOODReporter ανέφεραν ότι η κερδοφορία του 2023 θα είναι «οριακή», αλλά προέβλεψαν βελτιωμένη κερδοφορία για το τρέχον έτος.

Ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Δίρφυς ΑΕ, Νίκος Σέρρας με αφορμή την πορεία της εταιρείας το 2023 και το 2024, σχολίασε μεταξύ άλλων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος: «Ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού πλήττεται ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες αυτής. Οι τιμές όλων των πρώτων υλών, παραμένουν υψηλότερες κατά 20 – 25%, σε σχέση με εκείνες πριν την κρίση. Αντίστοιχα, το κόστος μεταφοράς, που αποτελεί μία πολύ σημαντική δαπάνη για τις εταιρείες εμφιαλωμένου νερού, βρίσκεται σε επίσης υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων δεν έχουν ουσιαστικά αποκλιμακωθεί από το 2022 και έπειτα».

Αυξητικά ο κύκλος εργασιών, συνεχίζεται η πορεία εξυγίανσης και ο εμπλουτισμός του κωδικολογίου
Η Δίρφυς ΑΕ, όπως έμαθε το FOODReporter, ολοκλήρωσε το 2023 με κύκλο εργασιών 10,6 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα αυξηθούν στη φετινή χρονιά.

H εταιρεία με έδρα την Εύβοια κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να μειώσει τον υψηλό δανεισμό της, να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες και να πετύχει σημαντική ανάπτυξη, κατά 30% το 2022 και κατά 21% το 2023. Η συνολική ανάπτυξη από το 2016 ξεπερνά το 110%. Επίσης, υλοποίησε προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Στα σχέδια της Δίρφυς ΑΕ είναι η υλοποίηση νέων επενδύσεων με σκοπό την αναβάθμιση του τελικού προϊόντος, την παραγωγή νέων κωδικών και εν τέλει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.

Ο κ. Σέρρας, όμως, δεν παύει να υπενθυμίζει ότι ο δρόμος προς τις επενδύσεις παραμένει δύσβατος: «Η αύξηση των επιτοκίων έχει σχεδόν διπλασιάσει το χρηματοοικονομικό κόστος, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού εταιρείες με δανειακές υποχρεώσεις. Περιττό να αναφέρουμε ότι, με τα προσφερόμενα επιτόκια, γίνεται απαγορευτική κάθε σκέψη για νέες επενδύσεις, ενώ το κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, είναι πλέον πολύ ακριβό. Η πίεση που δέχεται ο κλάδος οδήγησε σε διακοπή της λειτουργίας γνωστών εταιρειών εμφιάλωσης νερού, που δυστυχώς δεν άντεξαν. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος, σε επίπεδα σχετικά κοντά με τις τιμές πριν την κρίση».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter