Στις ουρές της ΔΕΗ και στους διαδρόμους των ΔΟΥ η Ελλάδα αναστενάζει τους τελευταίους μήνες, αλλά παρά τα ποικιλόμορφα χαράτσια η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά παραμένει το ίδιο χαώδης όσο και στις αρχές της ύφεσης. Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, θα αρκούσε να περιγράψει τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία η φράση «μια τρύπα στο νερό».

Λιγότερα από δύο χρόνια μνημονίου στάθηκαν υπεραρκετά για να φτάσει η Ελλάδα να θυμίζει κάτι από «των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη» σε ό,τι αφορά την οικονομία και αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε κοινωνικό κράτος. Ένας σύντομος απολογισμός της κρίσιμης διετίας, με επίκεντρο τις αιματηρές συνέπειες των μνημονιακών, μεσοπρόθεσμων και παρομοιαζόμενων με την τέχνη της κομμωτικής μέτρων στον τομέα του εμπορίου είναι επίκαιρος, λόγω και της μεταβατικής περιόδου που φαίνεται ότι διανύει η Ευρωζώνη και η Ελλάδα.

Η «τρύπα» του ελληνικού εμπορίου
Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο τζίρος των καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων έπεσε κάτω από τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο κυμάνθηκαν γύρω στα 9,25 δισ. ευρώ, ενώ μόλις δύο χρόνια, πριν, το 2009, το αντίστοιχο ποσό ήταν 16,4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, μέσα σε μια διετία το ελληνικό λιανεμπόριο έχασε περίπου το 40% του εορταστικού τζίρου, που μεταφράζεται σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ. Η κατρακύλα άρχισε το 2010 με την ουσιαστική κατάργηση του «δώρου» των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και επιδεινώθηκε το 2011 με τη λαίλαπα μέτρων, που «στριμώχτηκαν» στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια διετία η ετήσια ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ και το 2011 έπεσε κάτω από τα 150 δισ. ευρώ, ενώ το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά 54 δισ. ευρώ (στα 172 δισ. το 2011 από 226 δισ. ευρώ το 2009).

Οι αριθμοί αυτοί, που είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, αποκαλύπτουν με σαφήνεια την απύθμενη τρύπα, στην οποία κατρακυλά το ελληνικό λιανεμπόριο τα τελευταία χρόνια. Πάντως, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποδώσουν τα αναρίθμητα μικρά και μεγάλα δράματα που παίζονται στην κοινωνία μας, η οποία αριθμεί πλέον περί το ένα εκατομμύριο ανέργους, δεκάδες λουκέτα και χρεοκοπίες σε καθημερινή βάση, πολλαπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με παλαιότερα χρόνια και περισσότερους από 100.000 νέους Έλληνες να αναζητούν αγωνιωδώς εργασία οπουδήποτε στον κόσμο (υπερδιπλάσιοι το 2011, σε σχέση με το 2010).

Με βάση εκκίνησης το 2008, έτος που καταγράφηκε η μεγαλύτερη απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου, το τρίτο τρίμηνο του 2011 φαίνεται να έχασε πάνω από 85.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες περί τις 63.000 ανήκαν σε επιχειρηματίες. Τα στοιχεία είναι τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Παραλογισμός και τραγικότητα
Πέρα από τις ουρές μπροστα στα γκισέ των κάθε είδους εισπρακτικών μηχανισμών, το τελευταίο δίμηνο του 2011 συνέβησαν γεγονότα πρωτοφανή στη χώρα, όπως και πράγματα που στις ημέρες της «ευημερίας», της «ευμάρειας» και του καταναλωτικού πυρετού, νομίζαμε ότι είχαν κλειδωθεί οριστικά και αμετάκλητα στην ιστορία:
• Στη Βουλή τον Νοέμβριο ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός… προϋπολογισμένης ακύρωσης. Αν και τον ψήφισαν περισσότεροι από 8 στους 10 εκπροσώπους του κοινοβουλίου, ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προαναγγελθείσες ήδη εκλογές. Πρόκειται για τον σκληρότερο προϋπολογισμό της σύγχρονης ιστορίας, για τον οποίο το μόνο βέβαιο είναι ότι η αναθεώρησή του θα τον κάνει ακόμη επαχθέστερο.

• Στις γειτονιές, όχι μόνο των παραδοσιακά φτωχότερων δυτικών προαστίων, αναβιώνουν τα συσσίτια, που στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού είναι συνδεδεμένα με τις δυσκολότερες ημέρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Ελλάδας του Δόγματος Τρούμαν και της UNRA.


Σισύφεια πορεία
Παγκόσμια πρωτοτυπία πρέπει να θεωρείται η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους εφόρους να αποφασίζουν για τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος των «απείθαρχων» νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή οι ΔΕΚΟ -με πρωτοπόρο τη ΔΕΗ- δεν φαίνεται να υπόκεινται στα μέτρα της εσωτερικής υποτίμησης. Με αιτιολογικό την «αύξηση των συντελεστών κόστους», η ΔΕΗ (οσονούπω και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της, ενώ κατά κυβερνητική βούληση θα αυξηθεί και το χαράτσι με τη σχεδιαζόμενη γενναία αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το νέο έτος…

Στην «κλίνη του Προκρούστη» θα μπει συντόμως ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ τα εξουθενωμένα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους και έκτακτες εισφορές από τους πρώτους μήνες του 2012. Παράλληλα, μειώνεται δραστικά το αφορολόγητο όριο, καταργούνται τα τελευταία ίχνη των φοροαπαλλαγών, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι συντάξεις, με τις επιθέσεις να επικεντρώνονται προς το παρόν στις επικουρικές συντάξεις.

Ο μύθος του Σίσυφου φαίνεται να αναβιώνει οδυνηρά ως πραγματικότητα στη χώρα που τον γέννησε. Τον ρόλο του Σίσυφου στην προκειμένη περίπτωση παίζουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι «παράπλευρες απώλειες» σε κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές, που έχουν στερηθεί του φυσικού τους αιμοδότη: των καταναλωτών.

Παρά τα συνεχώς διογκούμενα φορολογικά βάρη που υποχρεώνονται να σηκώσουν οι πολίτες, οι «τρύπες» στα δημόσια ταμεία δεν καλύπτονται, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι εμπορικές πιάτσες ερημώνονται. Το 2011 μόνο σε ειδικές εισφορές και τέλη οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 4 δισ. ευρώ, αλλά οι εισπράξεις του Δημοσίου λίγο πριν το τέλος του έτους ήταν μικρότερες κατά 6,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ μετά την πανωλεθρία του 2009, όταν το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο υπολειπόταν κατά 13,7 δισ. ευρώ, σε σχέση με το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό.

Το παράλογο στη γλώσσα των αριθμών
Από το 2009, βέβαια, έχει χυθεί πολύ αίμα στον βωμό μιας μνημονιακής εξυγίανσης που ποτέ δεν ήρθε. Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα την αδυναμία του κράτους να εισπράξει από τους φοροδιαφεύγοντες και τις αιθεροβάμονες δημοσιονομικές προβλέψεις.

Ενδεικτικά, με βάση τις εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ύφεση έχει στερήσει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, η αστοχία στις προβλέψεις άλλα 1,2 δισ. και οι λανθασμένες κινήσεις στη φορολογική πολιτική 1,7 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, από τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ…

Και στο μεταξύ, η ύφεση το 9μηνο του 2011 τρέχει με ρυθμό -6,9%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι στο σύνολο του έτους θα «κλείσει» στο -6% και στο -3% το 2012. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012, ενώ τα μέτρα για το 2013-2014 θα είναι μεγέθους 7,7 δισ. ευρώ. Οι περικοπές φοροαπαλλαγών, κατά το ΔΝΤ, θα επιφέρουν νέα έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2011 και 8 δισ. το 2012, ενώ τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων θέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα φτάσουν το 2012 τα 4 δισ. ευρώ. Έσοδα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται και από περικοπές συντάξεων.

Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6,1% το 2011 και κατά 3% το 2012, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί αντίστοιχα κατά 5,3% και 5,2%, η δημόσια κατανάλωση κατά 8% και 6,6% και η εγχώρια ζήτηση κατά 7,5% και 5,5%.