Σε φάση περαιτέρω εσωστρέφειας και πίεσης βρίσκεται ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, μετά και το κλείσιμο των σημείων αυτόματης πώλησης γάλακτος.

Τα προϊόντα ΘΕΣγάλα πλέον θα πωλούνται μόνο στα ράφια των συνεργαζόμενων σούπερ μάρκετ. «Σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία των αυτόματων πωλητών θα σταματήσει στις 07/06/2022 και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα». Η απέρριτη ανακοίνωση έγραψε τους τίτλους τέλους για τα απευθείας σημεία πώλησης του πρωτοποριακού καθετοποιημένου μοντέλου του συνεταιρισμού, που πρωτολανσαρίστηκε το 2011 και σε πρώτο στάδιο, «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο.

Το κλείσιμο των σημείων αυτόματης πώλησης γάλακτος σηματοδοτεί και το τέλος της πολιτικής δικτύωσης με τη μέθοδο του franchise, πολιτικής που είχε γνωρίσει πιένες τα προηγούμενα χρόνια εντός του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία κίνηση φέρεται να αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού πλάνου για τη διάσωση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, βάσει και του οποίου εκδόθηκε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές του τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι εξαγωγές φέρονται να είναι η τελευταία ευκαιρία
Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα του ίδιου επιχειρηματικού πλάνου διάσωσης ήταν εξ αρχής η επικέντρωση στην ανάπτυξη των εξαγωγών, με στόχο να ανεβάσουν τις συνολικές πωλήσεις από όλες τις εγχώριες και εξωχώριες δραστηριότητες στα 8,57 εκατ. ευρώ το 2026, ποσό που έχει μακροοικονομικά κριθεί ως το ελάχιστο για τη διάσωση του συνεταιρισμού, ωστόσο ο συγκεκριμένος στόχος δεν μοιάζει να επιτυγχάνεται βάσει της έως τώρα δραστηριότητας.

Ο ΘΕΣγάλα περνά δύσκολες ώρες, ακόμη και μετά από τις τρεις πλήρεις προσπάθειες εξυγίανσης, που έχουν επικυρωθεί αρχής γενομένης από το 2020. Μετά τις 18 Μαΐου 2022, ο συνεταιρισμός βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξάλλου, στο τέλος του 2021, ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα, το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχονταν σε 6,9 εκατ. ευρώ.

Αποτυχία εύρεσης στρατηγικού «συμπαίκτη» ή επενδυτή
Από τις 24 Ιανουαρίου 2022 ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του, με στόχευση μια νέα συμφωνία εξυγίανσης που ενδέχεται να περιλαμβάνει νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού, όπως, άλλωστε, προέβλεπε η αντίστοιχη συμφωνία του 2020. Τα σχέδια ανεύρυσης εξωτερικού επενδυτή δεν ευοδώθηκαν, παρότι η Φάρμα Κουκάκη είχε δείξει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον την τελευταία διετία. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί «φλερτ» του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα με την οικογένεια Καντώνια (Βιοκαρπέτ, Exalco, Cosmos Aluminium) το 2019, το οποίο όμως δεν ευοδώθηκε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter