Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η πλήρης εφαρμογή το μέτρου Μόνιμης Μείωσης Τιμής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων από τα υπόχρεα σούπερ μάρκετ, στο σύνολο των καταστημάτων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Supermarket Ελλάδος (ΕΣΕ), Απόστολο Πεταλά. «Αντιμετωπίσαμε λειτουργικό κόστος για την αγορά υλικών και τη γραφιστική αποτύπωση του μέτρου, μαζί με την τοποθέτηση στο σύνολο των καταστημάτων των αλυσίδων – μελών, όμως τα μέλη της ΕΣΕ χαιρετίζουν και υποστηρίζουν κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δύναται να έχει θετικό αντίκτυπο στον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Πεταλάς στο FOODReporter.

Έρχεται συμμετοχή ακόμη περισσότερων προϊόντων στο μέτρο
Μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, στο μέτρο της Μόνιμης Μείωσης Τιμής είχαν ενταχθεί συνολικά 428 προϊόντα εταιρειών, που πωλούνται στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου που έχει οριστεί, κάθε προϊόν που συμμετέχει ταυτοποιείται βάσει γραμμωτού κώδικα (barcode), επωνυμίας, είδους και μετρήσιμου περιεχομένου. Ο προμηθευτής αποδέχεται μείωση της τιμής τιμοκαταλόγου κατά τουλάχιστον 5%, σε σχέση με την τιμή πώλησης της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2023 στα σούπερ μάρκετ. Η συγκεκριμένη ημερομηνία χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης. Γίνεται αντιληπτό ότι προϊόντα στα οποία είχε γίνει εκ νέου ανατίμηση από τις προμηθεύτριες εταιρείες από εκείνο το χρονικό διάστημα και έπειτα, αλλά τώρα συμμετέχουν στο μέτρο, αναγκαστικά λαμβάνουν ελάχιστη τρέχουσα έκπτωση μεγαλύτερη του 5%, σε σύγκριση με την τιμή πώλησης της αμέσως προηγούμενης ημέρας από την ένταξη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση στο μέτρο. Είναι σημαντικό και για την κοινωνική και την ψυχολογική διάσταση της οικονομίας μία προμηθεύτρια εταιρεία να μπορεί να δεσμευτεί για Μόνιμη Μείωση Τιμής προϊόντων, έστω και κατά 5%, εν διαμέσου περιόδου έντονης αβεβαιότητας. Το τρέχον κλίμα δείχνει ότι θα προστεθούν ακόμη περισσότερα προϊόντα στο μέτρο», προσέθεσε ο κ. Πεταλάς. Παρά το γεγονός ότι, όπως πληροφορείται το FOODReporter, ήδη υπάρχουν καταγγελίες για ελλείψεις προϊόντων στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, το μέτρο δείχνει να λειτουργεί κανονικά. Την επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθέτησης των προϋποθέσεων επισήμανσης των προϊόντων της Μόνιμης Μείωσης Τιμής υποβοήθησε η υπουργική απόφαση της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου, η οποία ενέκρινε επισήμως καρτέλες μικρότερων διαστάσεων για χρήση σε πυκνότερες εγκαταστάσεις ραφιών, εντός ψυγείων και καταψυκτών και σε καταστήματα της convenient κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, «όλες οι αλυσίδες έχουν πλέον προμηθευτεί το σύνολο του υλικού για κάθε κατάστημά τους και για κάθε ξεχωριστή ανάγκη επισήμανσης».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter