Οι συμπεριφορές που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν και αφορούν στα σνακ συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένης της αξιοσημείωτης αύξησης στην ενσυνείδητη κατανάλωση σνακ, με την κατηγορία της σοκολάτας να είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με το συναίσθημα της χαράς, σύμφωνα με την 5η ετήσια «State of Snacking» έκθεση της Mondelēz International σε συνεργασία με την εταιρεία The Harris Poll.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές καταναλώνουν σνακ με συνέπεια. Οι δαπάνες για αυτά παραμένουν αμετάβλητες, με τα 2/3 των καταναλωτών να συμφωνούν ότι δεν έχουν κάνει σημαντικές αλλαγές στις δαπάνες τους για σνακ, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της τιμής. Επιπλέον, υπάρχει ενσυνείδητη κατανάλωση, με το 85% των καταναλωτών να αναφέρει ότι απολαμβάνει τακτικά τη γεύση και υφή του σνακ.

Σημειώνεται ότι το 78% δηλώνει ότι εκτιμά περισσότερο το σνακ όταν υπάρχει ενδυνείδητη κατανάλωση, ενώ το 67% αναφέρει ότι αναζητά σνακ με ελεγχόμενη μεριδοποίηση.

Αξιοσημείωτο δε, ότι το 62% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζητούν καινοτομία, με 6 στους 10 να θεωρούν τους εαυτούς τους «εξερευνητές του σνακ» που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα σνακ.

Επίσης, πάνω από τα 2/3 των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνούν ότι συχνά επιλέγουν μάρκες που ταυτίζονται με τις δικές τους αξίες, τροφοδοτώντας μια αυξανόμενη όρεξη για σνακ με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Το 63% αναζητά σνακ που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις
Η έρευνα καταδεικνύει επιπλέον την αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για σνακ που προσφέρουν τόσο ικανοποίηση, όσο και ταύτιση με τις προσωπικές και περιβαλλοντικές τους αξίες. Οι καταναλωτές βασίζονται στο σνακ για οφέλη όπως, ενίσχυση της ενέργειάς τους (75%), βελτίωση της διάθεσής τους (74%) και συμβατότητα με τους στόχους που σχετίζονται με την φυσική τους κατάσταση (70%). Επιπλέον, το 63% των καταναλωτών αναζητά σνακ που εργάζονται στην κατεύθυνση να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Το 71% των Millennials είναι πολύ πιθανό να πουν ότι δίνουν προτεραιότητα στο σνακ που έχει λιγότερο πλαστικό στην συσκευασία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σνακ παραμένει μια προτιμώμενη διατροφική συνήθεια, με το 88% των καταναλωτών να αναφέρει ότι καταναλώνει σνακ καθημερινά, ενώ έξι στους δέκα συμφωνούν ότι προτιμούν πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με μερικά μεγάλα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανακάλυψη σνακ, καθώς περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές που ερωτήθηκαν εκφράζουν ενδιαφέρον για μια επιλογή «γρήγορης αγοράς» για σνακ που ανακάλυψαν στο διαδίκτυο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter