Η Κομισιόν αναθεώρησε ως γνωστόν προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, μεταθέτοντας την ανάκαμψη μια διετία πίσω. Συγκεκριμένα, ενώ τον Μάιο εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα είχε θετικό πρόσημο το 2015, σήμερα εκτιμά ότι τόσο το 2015 όσο και το 2016 θα συνεχιστεί η ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 1,4% και 1,3% αντίστοιχα. Για το 2017 προβλέπει αύξηση 2,7%.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα μειωνόταν φέτος κατά 2,3%, φαίνεται να περιορίζει το ποσοστό μείωσης στο -1,3%, ενώ το ΙΟΒΕ στην τρίμηνη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί μεταξύ του 1,5% και 2%. Στο μεταξύ, τα «κόκκινα δάνεια», οι «πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας», τα «ισοδύναμα μέτρα» και τα «προαπαιτούμενα» είναι εκφράσεις που πήραν πλέον θέση στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων. Την ίδια ώρα η Ελλάδα γίνεται και πάλι πρώτο θέμα παγκοσμίως όχι για την οικονομία της, αλλά για τις σχεδόν καθημερινές τραγωδίες των προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο…

ΙΟΒΕ: Βελτίωση προσδοκιών
Η λήξη της προεκλογικής περιόδου και ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται ότι επέδρασαν θετικά στο οικονομικό κλίμα της χώρας, όπως προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Οκτώβριο του ΙΟΒΕ. «Σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους…

Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγματική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες». Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται και αποκλιμάκωση στα αποθέματα. Ενισχυμένος εμφανίστηκε τον Οκτώβριο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς «η διασφαλισμένη ομαλή πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα πρώτη αξιολόγηση του νέου μνημονίου κάμπτει ελαφρώς την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας τον επόμενο χρόνο». Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά σε όρους απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη, ενώ έπονται η Ουγγαρία, η Κροατία και η Πορτογαλία.

ICAP: Πρωταθλητής στα κέρδη το 2014 η αγορά τροφίμων
Μια πρώτη ακτίνα φωτός στην εξαετή ύφεση διακρίνει για το 2014 η ICAP, διαβάζοντας τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών. Η βιομηχανία ειδών διατροφής και το οργανωμένο λιανεμπόριο πρωταγωνιστούν στις θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στους τομείς της κερδοφορίας και του τζίρου. Οι κλάδοι των ειδών διατροφής και των σούπερ μάρκετ ήταν οι πρωταθλητές της κερδοφορίας το 2014 στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου αντίστοιχα, σύμφωνα με την επιχειρηματική έκδοση «Business Leaders In Greece» της ICAP, η οποία περιλαμβάνει τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς:

Τα κέρδη EBITDA των βιομηχανιών ειδών διατροφής που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500, ανήλθαν το 2014 σε 413.077 χιλιάδες ευρώ. Με την επίδοσή του αυτή ο κλάδος της διατροφής κατέλαβε την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τα κέρδη, με δεύτερο τον κλάδο των φαρμάκων-καλλυντικών και απορρυπαντικών με 207.505 χιλιάδες ευρώ. Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται επίσης οι κλάδοι των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών, των προϊόντων μη μεταλλικών ορυκτών και των μεταλλουργικών προϊόντων. Συνολικά αυτοί οι πέντε κλάδοι κάλυψαν το 61,6% των συνολικών κερδών EBITDA και το 43,4% του συνολικού κύκλου εργασιών του τομέα της βιομηχανίας. Τα είδη διατροφής κατέχουν την πρώτη θέση και σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών με 4.292.949 χιλιάδες ευρώ (19,6% του συνόλου) και ακολουθούν τα φάρμακα-καλλυντικά- απορρυπαντικά με 1.760.810 χιλιάδες ευρώ (8% του συνόλου). Κορυφαία βιομηχανική επιχείρηση για το 2014 με βάση τα κέρδη EBITDA αναδείχθηκε η ΜΕΤΚΑ με 88,8 εκατ. ευρώ, ενώ την πέμπτη θέση κατέλαβε η Nestlé Ελλάς με 45,5 εκατ. ευρώ. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Καπνοβιομηχανία Καρέλια με 72,2 εκατ., η Αλουμίνιον της Ελλάδος με 65 εκατ. και η ΕΛΒΑΛ με 52,6 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του εμπορίου κυριαρχεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων με κέρδη EBITDA 311.991 χιλιάδες ευρώ. Ακολουθούν οι κλάδοι «Διάφορα είδη» με 244.575 χιλιάδες, «Φάρμακα-Καλλυντικά- Απορρυπαντικά» με 109.320 χιλιάδες, «Καύσιμα-Λιπαντικά-Υγραέρια» με 103.260 χιλιάδες και «Ενδύματα-Υποδήματα-Δερμάτινα Είδη» με 69.343 χιλιάδες ευρώ. Οι πέντε αυτοί κλάδοι κάλυψαν από κοινού το 71,4% των συνολικών κερδών EBITDA και το 80,5% του συνολικού κύκλου εργασιών του τομέα του Εμπορίου. Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων κατέχει τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών με 5.851.921 χιλιάδες ευρώ (το 27,7% του συνόλου), μετά τον κλάδο των καυσίμων, ο τζίρος του οποίου έφτασε τα 7.508.387 χιλιάδες ευρώ (το 35,% του συνόλου). Οι τρεις από τις πέντε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι σούπερ μάρκετ. Την πρώτη θέση κατέχει η ΑΒ Βασιλόπουλος με 122,4 εκατ. ευρώ, την τέταρτη η Σκλαβενίτης με 50,4 εκατ. και την πέμπτη η Δ. Μασούτης με 41,8 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται η Jumbo και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών με 114,7 και 95,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνεται στην έκδοση της ICAP, το 2014 δεν βελτιώθηκαν μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά και οι επιδόσεις πολλών επιχειρήσεων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις:

  • Αύξησαν οριακά τον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το 2013 κατά 1,4%, από 75,9 77 δισ. ευρώ και κάλυψαν το 49% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς στη βάση δεδομένων της ICAP (18.938 εταιρείες).
  • Εμφάνισαν συνολικά κέρδη EBITDA 10 δισ. ευρώ (αύξηση 18,3% σε σχέση με το 2013), υπερδιπλάσια των αντίστοιχων κερδών που προκύπτει από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.
  • Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου 4,3 δισ. ευρώ (αύξηση 27,5% σε σχέση με το 2013), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν και πάλι ζημιογόνο.
  • Τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών περιλαμβάνονται 99 εμπορικές επιχειρήσεις, με κέρδη EBITDA 1.174.931 χιλιάδες ευρώ, κέρδη προ φόρων 645.862 χιλιάδες ευρώ και κύκλο εργασιών 21.145.393 χιλιάδες ευρώ. Ο πιο πολυάριθμος κλάδος είναι η βιομηχανία με 166 επιχειρήσεις. Οι Λοιπές Υπηρεσίες (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες μεταφορών, τυχερά παιχνίδια, τεχνικές και οικοδομικές εταιρείες), με 147 εταιρείες, κατέχουν την πρώτη θέση στα κέρδη EBITDA με 5.478.971 χιλιάδες ευρώ, στα κέρδη προ φόρου με 1.585.326 ευρώ και τον κύκλο εργασιών με 28.634.588 χιλιάδες ευρώ.