Την προσήλωσή της στη στρατηγικής της συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη αγορά τροφίμων -και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από συγκράτηση επιχειρηματικών σχεδίων- δηλώνει η Μινέρβα, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης που έληξε στις 31 Μαΐου 2009 (1η Ιουνίου 2008 – 31 Μαΐου 2009). Τη συγκεκριμένη χρήση η εταιρεία παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 6,7% στα 84,8 εκατ. ευρώ και αύξηση καθαρών προ φόρων κερδών κατά 8,34% στα 5,35 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις της εταιρείας στη διάρκεια του έτους ήταν σημαντικές, τόσο σε παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στην προώθηση προϊόντων. Τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε η λειτουργία της νέας παραγωγικής μονάδας βουτύρου στις εγκαταστάσεις της Μινέρβα στο Σχηματάρι Βοιωτίας, μια επένδυση της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες στον κλάδο αυτόν, καθώς η γκάμα των προϊόντων που προάγει το φρέσκο βούτυρο από 100% αγνό γάλα διευρύνεται συνεχώς, μετά και την απόκτηση του σήματος Burrino.

Εξαγορά της ΒΙΟΖΗΝ

Η εξαγορά από τη ΦΑΓΕ της νέας τυροκομικής μονάδας στα Ιωάννινα, πέρυσι το Νοέμβριο, σηματοδοτεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της τυροκομίας, το οποίο υπολογίζεται να ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ στην τριετία. Η γκάμα των προϊόντων Μινέρβα διευρύνεται συνεχώς, και μετά τη φέτα και τη γραβιέρα στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν τα βιολογικά τυριά, μετά την πρόσφατη εξαγορά της μάρκας ΒΙΟΖΗΝ. Ο τομέας των βιολογικών προϊόντων αναπτύσσεται σημαντικά μετά την προσθήκη των βιολογικών τυριών της ΒΙΟΖΗΝ. Σήμερα, η Μινέρβα διαθέτει μια πλήρη γκάμα σε ελαιόλαδο, μαργαρίνη, ελιές και πάστα ελιάς και τυροκομικά προϊόντα.

Οι επενδύσεις της εταιρείας είναι σημαντικές στην προώθηση τόσο των νέων προϊόντων (τυρί, βιολογικό τυρί, βούτυρο) όσο και στον τομέα του ελαιολάδου, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της δραστηριότητας και της ιστορίας της Μινέρβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, “στόχος της Μινέρβα είναι, πέραν της ελληνικής αγοράς, και η ενίσχυση της εικόνας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. ‘Ηδη, στον τομέα του ελαιολάδου, η Μινέρβα κατέχει την πρώτη θέση σε εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς προμηθεύει με ελληνικό ελαιόλαδο 35 χώρες, από την Κεντρική Αμερική και την Βόρεια Ευρώπη έως την Ασία και την αγορά της Αυστραλίας. Τα νέα προϊόντα (τυρί, βούτυρο, βιολογικά προϊόντα) θα βελτιώσουν το εξαγωγικό καλάθι της εταιρείας, με στόχο οι εξαγωγές να ανέλθουν στα επόμενα χρόνια στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών”.

‘Ερευνα για το Benecol

Στην Ελλάδα, από το 2004, η Μινέρβα έχει παρουσιάσει στην αγορά τα προϊόντα επάλειψης Μινέρβα Benecol, τα μοναδικά προϊόντα κατά της χοληστερίνης με φυτικές στανόλες. Η εταιρεία δημοσιοποίησε αποτελέσματα κλινικής έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ‘Ελληνες, σύμφωνα με τα οποία οι φυτικές στανόλες που περιέχει το Μινέρβα Benecol μειώνουν την LDL “κακή” χοληστερίνη, συμβάλλοντας και στην ελάττωση του εκτιμώμενου κινδύνου για καρδιοπάθειες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες.

Στόχος της κλινικής έρευνας που έγινε σε ‘Ελληνες χοληστερινοπαθείς ήταν η μελέτη της επίδρασης των φυτικών στανολών που περιέχονται στα προϊόντα Benecol στα επίπεδα της LDL “κακής” χοληστερίνης και στον εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε διάρκεια 4 μήνες. Στην έρευνα συμμετείχαν 150 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45-65 χρόνων με σχετικά ήπια υπερχοληστεροναιμία, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία άλλη οργανική πάθηση και δεν ακολουθούσαν αγωγή με στατίνες.

Σύμφωνα με τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας: 

  • Η κατανάλωση φυτικών στανολών στην ημερήσια διατροφή μειώνει άμεσα την ολική χοληστερίνη και την LDL “κακή” χοληστερίνη σε 1-2 εβδομάδες, σε ελληνικό πληθυσμό.
  • Η LDL χοληστερίνη διατηρείται σταθερή στα μειωμένα επίπεδα σε βάθος χρόνου, με συνέχιση της καθημερινής κατανάλωσης προϊόντων Benecol, εμπλουτισμένων με φυτικές στανόλες.
  • Η κατανάλωση φυτικών στανολών ελαττώνει δραστικά τον εκτιμώμενο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, μέσω της ελάττωσης της ολικής και της LDL χοληστερίνης.