Σε εξέλιξη είναι τα πειράματα λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης σε 50 αγροτεμάχια στο πλαίσιο του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα», με ανάδοχους τη Neuropublic, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη Σκαρμούτσος Γεώργιος. Έχουν εγκατασταθεί 50 σταθμοί συλλογής δεδομένων (gaiatron v3.0), 50 πολυαισθητήρες, 50 υδρόμετρα και 50 drones με πολυφασματικούς αισθητήρες σε 21 καλλιέργειες. Τα μηλοειδή δέντρα, με 327 χιλιάδες τόνους μήλων (+8,5%) και 86,6 χιλιάδες τόνους αχλαδιών (+1,9%) το 2022 (ΕΛΣΤΑΤ), διαδραματίζουν βασικό ρόλο.
Περιλαμβάνονται τρία πειραματικά αγροτεμάχια: δύο μηλιάς (Ρεντ Τζιφ στην Καστοριά, άλλη ποικιλία στην Αγιά) και ένα αχλαδιάς (Williams στον Τύρναβο), ηλικίας 9-25 ετών, με σχήματα μόρφωσης «Κυπαρισσάκι» ή «Παλμέτα» και έκταση 9,5-10,5 στρέμματα.
Τα πειραματικά αγροτεμάχια στοχεύουν στην προσαρμογή αλγοριθμικών μοντέλων ευφυούς άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε καλλιέργειας και περιοχής. Μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, τα μοντέλα προσομοιώνουν τις συνθήκες των αγροτεμαχίων, επιτυγχάνοντας τη βελτιστοποίηση των πόρων και αποφεύγοντας την υπερβολική ή ανεπαρκή χρήση τους.
Η μηλιά και η αχλαδιά απαιτούν 397 και 394 m³/στρέμμα ανά αρδευτική περίοδο αντίστοιχα, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Κύριοι εχθροί τους είναι η καρπόκαψα, οι αφίδες και η ψύλλα, ενώ βασικές ασθένειες είναι το ωίδιο και το φουζικλάδιο, που μελετάται στο πλαίσιο του Έργου. Οι μετρήσεις στα πειραματικά αγροτεμάχια και η χρήση αλγορίθμων μειώνουν το κόστος παραγωγής, βελτιώνουν την ποιότητα και ποσότητα προϊόντων και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και εξοικονόμησης νερού.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter