Ακόμα «φτωχότερος» θα είναι σύντομα ο κλάδος τροφίμων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς δύο ακόμα εταιρείες του κλάδου μπήκαν στο τελικό στάδιο αποχώρησής τους από το ταμπλό. Την Παρασκευή το απόγευμα τόσο η Νίκας όσο και η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ανακοίνωσαν (με διαφορά μιάμισης ώρας) ότι οι εταιρείας Cryred Investments και «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη» αντίστοιχα υπέβαλαν αιτήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των κοινών μετοχών της αντίστοιχης εταιρείας (squeeze out), μετά την ολοκλήρωση του οποίου οι Νίκας και Καραμολέγκος θα αποτελέσουν παρελθόν από το Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι, μετά από τις δημόσιες προτάσεις που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα, η Cryred Investments, συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, έχει στην κατοχή της το 99,93% των μετοχών της Νίκας, ενώ η «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη», συμφερόντων της οικογένειας Καραμολέγκου, κατέχει το 97,6% των μετοχών της Καραμολέγκος. Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι δύο προτείνουσες εταιρείες έχουν προαναγγείλει ότι εφόσον αποκτήσουν το 100% της αντίστοιχης εισηγμένης, θα συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για διαγραφή από το Χρηματιστήριο.

Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που μένουν
Μετά από την αποχώρηση των Νίκας και Καραμολέγκος, στον κλάδο των τροφίμων του Χρηματιστηρίου θα μείνουν μόλις έξι εισηγμένες επιχειρήσεις: Εβροφάρμα, Μύλοι Κεπενού, Κρι-Κρι, Μύλοι Λούλη, Mediterra και Μύλοι Σαραντόπουλου. Από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών παρουσία διατηρούν επίσης η Coca-Cola HBC, η ΕΛΓΕΚΑ, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Μπουτάρης (που όμως τελεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης), αλλά και η Ideal Holdings, που εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει μπει στις αγορές των αναψυκτικών και των καπακιών, εξαγοράζοντας την Three Cents και την Astir Vitogiannis αντίστοιχα. Όμως πολλές εταιρείες του κλάδου που μεσουράνησαν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου τις προηγούμενες δεκαετίες βρίσκονται πλέον εκτός αυτού, για διάφορους λόγους: είτε λόγω πτώχευσης (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Ατλάντικ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες), είτε λόγω εξαγοράς (ΑΒ Βασιλόπουλος, Ελαΐς, Παυλίδης), είτε για άλλους λόγους. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτη η περίπτωση της κατηγορίας των ιχθυοκαλλιεργειών, που παραδοσιακά είχε ισχυρή παρουσία στο Χρηματιστήριο, όμως πλέον απουσιάζει εντελώς, μετά και την αποχώρηση των Νηρέα και Σελόντα το 2020.

«Ψήφος εμπιστοσύνης», αλλά… για το μέλλον
Πάντως, «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Χρηματιστήριο, αλλά μακροπρόθεσμα, έδωσε πρόσφατα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή» στα τρόφιμα που σε βάθος δεκαετίας θα μπορέσει να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για την ώρα, όμως, η δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών δε φαίνεται να συγκινεί τους επιχειρηματίες του κλάδου, που κρατούν σαφείς αποστάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter