Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο στις -42,7 μονάδες, έναντι -43,8 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας για τον Ιούνιο 2024 από το ΙΟΒΕ. Παρά την βελτίωση, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με την Εσθονία και την Ουγγαρία να ακολουθούν.

Παρουσιάζονται ήπιες αρνητικές μεταβολές στις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά υπάρχει αισιοδοξία για τα προσωπικά οικονομικά των νοικοκυριών και σημαντική βελτίωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές. Ειδικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες ενισχύθηκαν στις -45,1 μονάδες, με το 62% να αναφέρει επιδείνωση και το 4% μικρή βελτίωση. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν με τον δείκτη στις -39,6 μονάδες.

Το 56% αναμένει επιδείνωση και το 7% βελτίωση. Ο αρνητικός δείκτης για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκε στις -47,9 μονάδες, με το 65% να αναμένει επιδείνωση και το 19% σταθερότητα. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -12,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -14,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter