Μια ξεχωριστή πρόταση σνακ, τη σειρά Μικιό, παρουσίασε πρόσφατα η εταιρεία Κρητών Άρτος, αναπτύσσοντας τη γενικότερη στρατηγική της, σχετικά με την παραγωγή προϊόντων που προωθούν την αναγνωρισμένη διεθνώς υγιεινή Κρητική διατροφή.

Το όνομα της σειράς προέκυψε από το μικρό και βολικό μέγεθος των προϊόντων που περιλαμβάνει (μικιό στην Κρήτη λέγεται το μικρό). Πρόκειται για μικρά κριτσινάκια και μπουκίτσες (Βούτημα ολικής άλεσης με θυμαρίσιο Κρητικό μέλι και Βρώμη, Κριτσινάκι με σύκο και σταφίδα, Κριτσινάκι με ελαιόλαδο και Ρίγανη, Κριτσινάκι με γραβιέρα Κρήτης και Φέτα, Κριτσινάκι με λιαστή ντομάτα και ελιές, Κριτσινάκι χορταρικών με σταμναγκάθι), που μπορούν να καταναλωθούν κάθε στιγμή σαν σνακ, ως συστατικό σε σαλάτες ή ως dips ή να συνοδέψουν ως αλμυρές γεύσεις ένα ποτό.

Όλα τα προϊόντα ζυμώνονται με κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που, μαζί με κρητική γραβιέρα, ελληνική φέτα, λιαστή ντομάτα, ελιές, ρίγανη Ρεθύμνου, κρητικό θυμαρίσιο μέλι και φρέσκα χορταρικά, δημιουργούν τέσσερις αλμυρές γεύσεις και δύο γλυκιές. Παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετες ουσίες. Στην ελληνική αγορά τα κρητικά σνακ διατίθενται μέσω των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για λογαριασμό των οποίων, άλλωστε, η εταιρεία τα παράγει και ως PL, αλλά και πολλών μικρών σημείων πώλησης.

Η τοποθέτησή τους ξεκίνησε τον Μάρτιο και ήδη βρίσκονται σε περισσότερα από 2.500 σημεία, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο στόχος της Κρητών Άρτων είναι ως το τέλος του έτους να έχει τοποθετήσει προϊόντα της σε τουλάχιστον 8.000 σημεία πώλησης και μέχρι τα τέλη του 2014 σε 15.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Τα εν λόγω προϊόντα εξάγονται με την επωνυμία Γαία-Κρητών Άρτος, σε συνεργασία με την Γαία ΑΕ και με τις επωνυμίες γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Νορβηγία, Αγγλία, Κύπρο, Κίνα, Αραβικές χώρες, Γερμανία, Βέλγιο και Μάλτα.