Την είσοδό της στο franchise με μικρά σημεία πώλησης, που θα οργανωθούν στη λογική των convenience stores, εξετάζει η Metro. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της, το πρώτο ή τα πρώτα μικρά σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως πιλότος του σχετικού project. Στο μεσοδιάστημα η Metro θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της, σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το μοντέλο των My Market Easy, έκτασης περίπου 400τμ, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία οργάνωσης και μικρότερων σούπερ μάρκετ.

Tα στελέχη της αλυσίδας ήδη προετοιμάζουν κάποια πρώτα πλάνα, σχετικά με το δόκιμο τρόπο οργάνωσης των convenience stores, ώστε μετά το καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του σχετικού project. Στόχος της Metro είναι να διεισδύσει μέσω των convenience stores σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και να ενισχύσει τη θέση της στην περιφέρεια, όπως άλλωστε και στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ιδίως της νησιωτικής. Κατά τα άλλα η φετινή χρονιά εξελίσσεται ομαλά για την εταιρεία. Η διοίκησή της προσβλέπει φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%-5%, με ανεβασμένο τον πήχη για τον τομέα της λιανικής στο 6%, λόγω της ωρίμανσης των καταστημάτων που προήλθαν από την Αφοί Βερόπουλοι, αλλά και των καταστημάτων που προγραμματίζει η εταιρεία να εγκαινιάσει φέτος. Για τον τομέα χονδρικής η Metro προσβλέπει σε σταθεροποίηση των μεγεθών της, έχοντας ήδη στραφεί δυναμικά στο πελατολόγιο του Ho.Re.Ca., η ανταπόκριση του οποίου βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της.

Και στους δύο τομείς της αγοράς η Metro κερδίζει μερίδια. Στη λιανική με ρυθμό υψηλότερο του 2,5% που έκλεισε το 2018 και στη χονδρική με απώλειες εσόδων μικρότερες –σύμφωνα με την εταιρεία– από την υπόλοιπη αγορά, η οποία πέρυσι έκλεισε πτωτικά κατά 4,3%. Σημειώνεται ότι το 2018 έκλεισε για τον όμιλο με συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη περίπου 11 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας αισιοδοξεί ότι φέτος ο τζίρος της λιανικής θα εξελιχθεί θετικά, ίσως σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το πολιτικό κλίμα των τριπλών εκλογών του 2019 και τα αποτελέσματά τους δεν θα επιδράσουν ανασχετικά στην εξέλιξη της ζήτησης. Σχετικώς, τα αποτελέσματα του πρώτου μηνός του έτους κρίνονται ικανοποιητικά.

«Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά» για εξαγορές
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση χορηγικού προγράμματος για τη στήριξη εννέα νέων Ελλήνων αθλητών πρωταθλητών και πρωταθλητριών, αξιολογώντας την επόμενη μέρα της οργανωμένης λιανικής δήλωσε ότι «οι ανακατατάξεις στο κλάδο θα συνεχιστούν, καθώς οι μικροί «παίκτες» δέχονται πιέσεις. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις φέτος ή το 2020. Είναι θέμα αντοχών του ανταγωνισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν εξετάζει κάποια νέο ενδεχόμενο εξαγοράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν βλέπω κάτι ενδιαφέρον στην αγορά, αλλά σαφώς έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά». Αναφορικά με τον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων επεσήμανε ότι η Metro διαπιστώνει υψηλούς ρυθμούς επέκτασης των πωλήσεων του νέου e-shop της, που παρουσίασε μόλις προ τετραμήνου. Ήδη σχεδιάζεται, όπως είπε, η επέκταση του μοντέλου στον τομέα χονδρικής με όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της σχετικής αγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά με το χορηγικό πρόγραμμα της Metro, αφορά σην προετοιμασία συμμετοχών εννέα αθλητών μας στις διοργανώσεις του 2019. Ειδικότερα τη χορηγική στήριξη της εταιρείας θα έχουν οι Μάριος Αναγνώστου (στίβος 1.500μ, 5.000μ, 10.000μ), Άρτεμις Αναστασίου (στίβος 200μ, 400μ), Αλεξάνδρα Ασημάκη (υδατοσφαίριση), Ιερόθεος Δρίτσας (στίβος, 400μ μετ’ εμποδίων), Οδυσσέας Μουζενίδης (στίβος και σφαιροβολία), Γιώργος Σπανουδάκης (κολύμβηση 100μ & 200μ ύπτιο, 200μ & 400μ μικτής ατομικής), Κωνσταντίνα Τσοπούλου και Δήμητρα Μαναβή (Beach Volley) και Χρήστος Φρατζεσκάκης (στίβος και σφυροβολία).